TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Voedselautoriteit: weer verboden sulfiet in vlees gevonden

Slagerijen en andere vleesverwerkende bedrijven maken nog altijd gebruik van de verboden stof sulfiet. Dat blijkt uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder 42 vleesverwerkende bedrijven, waarvan bekend was dat ze sulfiet hadden afgenomen van een leverancier.

De helft van de onderzochte bedrijven bleek sulfiet toe te voegen aan het vlees, terwijl dit in strijd is met de additievenwetgeving. Sulfiet wordt toegevoegd aan vlees om het een rode kleur te geven en het dient ook als conserveermiddel.

Het niet-vermelden van toegevoegd sulfiet in levensmiddelen is verboden. Consumenten die overgevoelig zijn voor de stof kunnen er milde tot heftige reacties door krijgen, zoals huiduitslag en hartkloppingen.

De NVWA analyseerde per bedrijf één of meer monsters. In totaal zijn 134 monsters genomen van rundergehakt en andere vormen van gehakt vlees zoals hamburgers en tartaar. In 52 monsters van 21 bedrijven werd sulfiet gevonden. Alle overtreders hebben een boete gekregen van minimaal 525 euro per overtreding.

'Risicogerichte controle'

Uit het onderzoek is geen conclusie te trekken voor de stand van zaken bij alle vleesverwerkende bedrijven in Nederland, laat een NVWA-woordvoerder weten. "We hebben nu een zogeheten 'risicogerichte controle' uitgevoerd: daar controleren waar we de meeste kans hebben overtredingen aan te treffen. Zo kunnen we aantonen dat het gebeurt."

Vorig jaar werd bij een soortgelijke inspectie bij dertien van de 21 onderzochte slagerijen sulfiet aangetroffen.

Eerste wolvenwelpjes in Nederlandse natuur geboren sinds 200 jaar

Het wolvenpaar dat eind april op de Veluwe is gesignaleerd heeft drie jongen gekregen. De provincie Gelderland meldt dat de welpjes rond de maand april zijn geboren. Daarmee is het volgens de provincie voor het eerst in 200 jaar dat er in Nederland wolven zijn geboren in het wild.

De welpen zijn vastgelegd met een zogenoemde camera-val op het terrein. Een terreinbeheerder heeft die beelden aan de provincie doorgegeven.

De Zoogdiervereniging is onder de indruk van de beelden. "De drie jonge wolven komen voorbij in beeld, half spelend en half ontdekkend bij een watertje", zegt Glenn Lelieveld van de vereniging tegen Omroep Gelderland.

Volgens hem blijven het territoriale dieren die vooral bezig zijn met de jacht op wild in het gebied en geen interesse hebben voor mensen. "Omdat de welpen nog zo jong zijn, zijn ze ontzettend gevoelig en is het echt belangrijk dat we ze met rust laten", zegt Lelieveld. Recreanten in het gebied adviseert hij op de paden te blijven en afstand te houden.

De plek waar het filmpje is gemaakt, blijft geheim om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de wolven.

Wolvenpaar

De ouders van de welpen zijn al langer in het gebied aanwezig. Sinds vorig jaar zomer worden op de Veluwe sporen van wolven gevonden en onderzoekers wisten begin dit jaar op basis van dna-onderzoek vast te stellen dat er twee wolvinnen leven.

Het onderzoek wees ook uit dat er in hetzelfde gebied een mannelijke wolf rondliep en hij werd eind april gefotografeerd met een wolvin. Toen was nog niet duidelijk of er ook sprake was van welpen.

De provincies hebben sinds dit jaar een gezamenlijk Wolvenplan om de komst van de wolven in goede banen te leiden. De provincie Gelderland kijkt ook met een wolvencommissie, bestaande uit terreinbeheerders, schapen- en geitenhouders in het gebied, naar een preventieplan om schapen en geiten te beschermen tegen wolven.

Franse oud-president Sarkozy moet nu echt voor de rechter verschijnen

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy moet terechtstaan voor corruptie. De laatste beroepen die hij had aangetekend om het proces te vermijden, zijn afgewezen door het Hof van Cassatie. Het is de eerste keer in de recente geschiedenis van de Franse republiek dat er een rechtszaak tegen een voormalig president wegens corruptie wordt aangespannen.

Het proces zal volgens Le Monde de komende maanden in Parijs plaatsvinden.

Sarkozy werd vorig jaar formeel in staat van beschuldiging gesteld vanwege pogingen om een rechter te beïnvloeden. Sarkozy zou, samen met zijn advocaat, de rechter in 2014 gevraagd hebben of hij vertrouwelijke informatie wilde doorspelen over een andere corruptiezaak tegen de oud-president. In die zaak werd Sarkozy later onschuldig verklaard.

Sarkozy bood de rechter in kwestie, Gilbert Azibert, een belangrijke functie aan in Monaco, in ruil voor informatie over het gerechtelijk onderzoek. Ook deze rechter en de advocaat van Sarkozy worden vervolgd.

Vermoedelijk zelfmoordwapen Van Gogh voor 162.500 euro geveild

Het vuurwapen waarmee Vincent van Gogh (1853-1890) zich vermoedelijk van het leven heeft beroofd, heeft op een veiling in Parijs 162.500 euro opgebracht. De waarde van de revolver was door het Franse veilinghuis Auction Art geschat op een bedrag tussen de 40.000 en 60.000 euro.

Van Gogh schoot zichzelf op 27 juli 1890 in de borst op een akker in het Franse Auvers-sur-Oise, waar hij zich kort daarvoor had gevestigd. Twee dagen later overleed hij, op 38-jarige leeftijd.

Rond 1960 werd het verroeste wapen gevonden door een boer. Het belandde in de handen van de ouders van de huidige verkoper.

De naam van de koper is niet bekendgemaakt.

Niet helemaal zeker

Volgens deskundigen is niet met 100 procent zekerheid te zeggen dat het wapen van het merk Lefaucheux inderdaad door Van Gogh is gebruikt. Toch wijst onderzoek in die richting: zo komen de kogels van 7 millimeter die in de revolver passen overeen met het type dat in het lichaam van Van Gogh werd gevonden. Ook lijkt het erop dat er net met het wapen was geschoten voordat het de grond raakte.

In 2016 was de revolver te zien in Nederland. Het Van Gogh Museum in Amsterdam toonde het wapen toen op de tentoonstelling De waanzin nabij. Verslaggever Edwin van den Berg maakte destijds onderstaande reportage:

Minister overweegt keuring 75-plusautomobilist af te schaffen

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil onderzoeken of de verplichte keuring voor 75-plussers voor het verlengen van hun rijbewijs kan worden afgeschaft. Die toezegging deed ze na aandringen van CDA en 50Plus in het debat over de lange wachttijden bij het CBR, de instantie die rijbewijzen uitgeeft.

Nu moeten ouderen die willen blijven rijden na hun 75e een nieuw rijbewijs aanvragen, evenals een gezondheidsverklaring. Om te bepalen of het wel veilig is om achter het stuur te zitten moeten ze medisch gekeurd worden. De minister wil dit stelsel vernieuwen en daarbij kijken of de verplichte keuring kan verdwijnen.

"Als blijkt dat het afschaffen van die keuring niet zorgt voor een verminderde verkeersveiligheid moeten we dit serieus onderzoeken", zegt Van Nieuwenhuizen. Het aanvragen van die rijbewijzen kost het CBR veel tijd en ander werk dreigt daardoor onder te sneeuwen.

Jaar doorrijden als tijdelijke maatregel

Gisteren zei de minister al te willen bekijken of automobilisten die ouder zijn dan 75 jaar een jaar kunnen doorrijden zonder keuring en verlenging van hun rijbewijs. Van Nieuwenhuizen denkt met deze maatregel 160.000 mensen te kunnen helpen. Over twee weken laat ze aan de Tweede Kamer weten of deze maatregel kan worden ingevoerd. "Ik moet wel weten of het CBR dit aankan en of dit niet de chaos vergroot", zegt ze. Deze maatregel zal een jaar duren, daarna moet het CBR de achterstand hebben weggewerkt.

Door die achterstanden verloopt het rijbewijs bij sommige 75-plussers, terwijl ze wachten op hun nieuwe rijbewijs. Daardoor kunnen ze niet meer de weg op. Van Nieuwenhuizen hoopt dat probleem op te lossen met deze tijdelijke maatregel.

Home | Contact