TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Almeerder opgepakt voor bedreigen van journalisten

De man die vorige week in een video journalisten aanraadde naar het buitenland te vluchten of ontslag te nemen omdat hun anders iets wordt aangedaan, is aangehouden. De aanhouding was zaterdag, meldt het Openbaar Ministerie. De verdachte is verhoord en komt vandaag nog vrij.

Het gaat om een man van 39 uit Almere. Na de rellen op het Amsterdamse Museumplein van vorige week zondag had hij een video op sociale media gezet. Daarin zei hij onder meer dat er een zwarte lijst rondging met fotografen en journalisten. Hij raadde hun aan te vluchten omdat "ik weet dat jou zo meteen wat wordt aangedaan, althans dat is mij verteld, via via". De NOS en persbureau ANP deden vervolgens aangifte van bedreiging tegen de man.

In de video zei de man ook dat hij mensen zocht die bij een volgende demonstratie video's moesten maken voor een "tegenoffensief tegen fake news". Ook zocht hij mensen voor het "beschermen" van betogers en voor het in de gaten houden van zogenoemde Romeo's, oftewel agenten in burger.

Apparaten onderzocht

De verdachte betichtte deze Romeo's ervan dat ze op het Museumplein de eigen ME hadden geprovoceerd om geweld te gebruiken. Zo zou de politie volgens hem de ME-inzet tegen demonstranten proberen te rechtvaardigen.

De politie heeft aangifte gedaan van smaad. "Wat de verdachte beweert, is niet waar en hij kan dit ook weten", zegt het OM, dat de aangiften onderzoekt. Er zijn apparaten van hem in beslag genomen. Die worden onderzocht.

'Kruisbestuiving tussen groepen op sociale media, daar kan riskante cocktail ontstaan'

Neem knuppels mee, of pvc-buizen met schroeven erin. Eieren, verfbommen of maak je eigen napalm. Kom naar ... of ...

Tientallen oproepen om vanavond opnieuw te gaan rellen, in tal van plaatsen en op verschillende momenten, gaan alweer uren rond op sociale media. Het gebeurt bijvoorbeeld in Telegram-groepen, soms het honderden leden. Daarin roept de een op om alle journalisten aan te vallen, de ander biedt vervalste werkgeversverklaringen om de avondklok te omzeilen aan voor 25 euro. Anderen leggen uit hoe je brandbommen moet maken. De groepen staan vol oproepen tot geweld en vernieling.

Hier liep het afgelopen weekend uit de hand:

Maar het is niet één specifieke groep die meedoet aan de rellen. Zo is er een Facebookgroep voor hooligans, die trots reageert op de rellen, maar waren bij de rellen er ook onder anderen jongeren, corona-activisten en complotaanhangers aanwezig.

"Het is een enorm brede groep aan mensen. Een bepaalde harde kern die is aangevuld met mensen die alles gewoon helemaal zat zijn", vertelt Marc Teutelink, fractievoorzitter van lokale partij Burgerbelangen Enschede. In die stad werd gisteren een ziekenhuis bekogeld. Hij noemt de rellen schandalig.

De rellen bij het ziekenhuis zijn een gerichte aanval, zegt hij. "Iedereen is coronamoe en die avondklok heeft mensen net even over de rand getrokken. Dan maakt het niet meer uit waar je bent, dan wil je rellen en demonstreren, en als de politie dan optreedt gaat het los."

Teutelink zag gistermiddag al oproepen tot rellen. "Wij kunnen niet zeggen: het zijn deze mensen uit die wijk of die regio, het loopt allemaal door elkaar. En er komen mensen uit andere steden. Sociale media spelen daar ook een grote rol in."

Een overzicht van de rellen in beeld:

Terrorisme-onderzoeker Jelle van Buuren bevestigt de rol van sociale media. In het algemeen worden Telegram en andere platforms gebruikt om zowel propaganda als informatie te verspreiden, ziet hij. "Daarnaast wordt een platform als Telegram tijdens rel-achtige situaties gebruikt om mensen realtime aan te sturen."

Volgens Van Buuren doen de autoriteiten "ontzettend hun best" om de groepen in beeld te krijgen, al zijn ze daar soms beperkt in. "Het volgen van openbare kanalen is nou eenmaal makkelijker dan binnendringen in besloten groepen."

'Riskante cocktail'

Arnout de Vries, die bij kennisinstituut TNO onderzoek doet naar maatschappelijke veiligheid, zegt dat het onduidelijk is hoeveel groepen er actief zijn op Telegram. "Er zit veel kruisbestuiving tussen verschillende groepen. Het gaat om hooligans, partijen die tegen de coronamaatregelen zijn of jongeren die zich vervelen en geinen. Dan ontstaat er een cocktail die soms riskant kan zijn."

De platforms waar mensen zich op organiseren, hebben daarnaast ieder hun eigen moderatiebeleid. TNO-onderzoeker De Vries ziet een groot verschil tussen bijvoorbeeld Facebook en Telegram. Die laatste doet volgens hem "vrijwel niks". Vergeleken daarmee is Facebook een "lieverdje", zegt hij. "Dat platform onderneemt wel actie." Hij zegt dat politie zich actiever in dit soort chatgroepen moet mengen, zodat er meer zicht komt op wat er gebeurt.

De ongeregeldheden begonnen gisteren tijdens de 'kopje koffie drinken'-demonstraties in Eindhoven en Amsterdam. Maar de organisator van die protesten wil naar eigen zeggen niets te maken hebben met de rellen die ontstonden. "De rellen in heel Nederland schieten het doel voorbij", zegt organisator Michel Reijinga via WhatsApp tegen de NOS. "Daar waar voetbalwedstrijden vaak ontsierd worden door een kleine groep relschoppers is dat ook hier de constatering. Maar de goeden hebben vaak onder de kwaden te lijden."

Reijinga keurt, namens actie- en Facebookgroep Nederland in Verzet, het geweld af. "Nederland staat in brand. Dit mag niet zo doorgaan. Het doel mag dan voorbij geschoten zijn, wij zullen er alles aan doen om het doel, stem nooit meer op een kabinet-Rutte, weer op het juiste spoor te krijgen. Zonder geweld."

Behalve deze verklaring wilde Reijinga niets zeggen. Hij doet "deze week een persboycot".

Ahmad en Zakariya die bij de rellen in Eindhoven aanwezig waren, herkennen dat beeld van Reijinga niet. Volgens hen deden ook demonstranten mee aan de plunderingen en vernieling. "Eerst was het een groepje jongeren dat grappig aan het doen was, maar al snel liep het uit de hand", vertellen ze aan de NOS. Volgens de Eindhovenaren kwamen er snel meer relschoppers naar het plein. "En toen de relschoppers begonnen, gingen de demonstranten meedoen. Plunderen, kassa's uit de winkels stelen, en vernielen."

Volgens de mannen waren de relschoppers van alle leeftijden, maar waren het vooral jongeren. Na een uur zijn ze naar huis gegaan, toen begon het te gevaarlijk te worden. "Aan beide kanten - relschoppers en politieagenten - ging het te ver. Ik stond gewoon te kijken en werd al helemaal omgeduwd", zegt Ahmad. "De komende tijd ontwijk ik het centrum van Eindhoven maar."

Lareb: spierpijn en hoofdpijn veelvoorkomende bijwerkingen Pfizer-vaccin

Pijn, warmte en roodheid op de prikplek en spierpijn, hoofdpijn en een algeheel 'je niet lekker voelen'. Dat zijn de bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech-vaccin waarover bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe de meeste meldingen ontving. In zes gevallen is er sprake van klachten die kunnen passen bij een heftige allergische reactie.

Bij het merendeel van de mensen verliepen de klachten mild en verdwenen ze binnen een paar dagen. Ook zijn het klachten die bij andere vaccins worden gemeld en die een logisch gevolg zijn van de inenting. Het vaccin zet het immuunsysteem namelijk aan het werk zodat het zich wapent tegen het coronavirus.

Aantal meldingen

De meldingen komen voort uit grofweg de eerste 100.000 toegediende vaccins van Pfizer/BioNTech. In totaal ontvingen tot nu toe ruim 160.000 Nederlanders een eerste prik.

De deskundigen van bijwerkingencentrum Lareb bekeken tot nu toe in totaal 996 meldingen met 4430 vermoede bijwerkingen. Er komen de hele dag door nieuwe meldingen binnen, zegt directeur Agnes Kant. Bijwerkingen worden pas meegeteld als ze goed zijn bekeken.

Bij het Pfizer-vaccin zijn de meest gemelde bijwerkingen dus reacties op de prikplek, zoals pijn (464), warmte (164) en roodheid (136). Ook klachten zoals spierpijn (502), hoofdpijn (497), je niet lekker voelen (417), misselijkheid (201) en koorts (188) zijn vaak gemeld.

Zeldzame allergische reacties

Onder de zes personen met ernstigere klachten, waren er drie met een vastgestelde anafylactische reactie, oftewel een ernstige allergische reactie. Bij de andere drie waren er symptomen (zoals uitgebreide huiduitslag en zwelling rond de ogen of keel) die bij een anafylactische reactie kunnen passen.

Volgens Lareb zijn alle patiënten snel en adequaat behandeld en intussen hersteld. "Heftige allergische reacties na een vaccinatie zijn heel zeldzaam, maar niet uit te sluiten", schrijft het bijwerkingencentrum.

Niet in de bijsluiter

In het overzicht van de meldingen van vermoede bijwerkingen, staan ook klachten die niet in de bijsluiter staan. Deze en andere opvallende meldingen worden binnen Lareb besproken in een overleg met experts.

Als de meldingen daar aanleiding toe geven, wordt een nadere analyse gedaan. Zo spoort Lareb eventuele nieuwe bijwerkingen op. Tot nu toe is dat niet het geval, meldt Lareb.

Het blijft belangrijk dat mensen vermoede bijwerkingen melden. "Zodra de meldingen wel tot nieuwe inzichten leiden, zullen we dat bekendmaken." Vanaf vandaag komt het bijwerkingencentrum met een wekelijkse update over de gemelde bijwerkingen.

Arrestaties voor handel in persoonsgegevens uit coronasystemen GGD

Twee medewerkers van de GGD zijn opgepakt voor handel in gegevens van mensen die zich op het coronavirus hebben laten testen, of betrokken waren bij bron- en contactonderzoek. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo. Zij werkten voor een callcenter van de GGD.

Volgens RTL Nieuws, dat de fraude ontdekte, wordt er grootschalig gehandeld in de persoonsgegevens van tienduizenden Nederlanders, afkomstig uit twee coronadatabases van de GGD. RTL waarschuwde de GGD vrijdag, een dag later werden de mannen gearresteerd.

Naam, adres en BSN

De gestolen data bevatten onder meer naam, adres en burgerservicenummer (BSN) van de slachtoffers. Daarmee kunnen criminelen identiteitsfraude plegen: er kunnen aankopen mee worden gedaan en contracten mee worden ondertekend. De gegevens komen uit de database CoronIT, waarmee coronatesten worden geregistreerd, en HPzone Light, dat gebruikt wordt voor bron- en contactonderzoek.

Van hoeveel mensen de gegevens zijn gestolen of verkocht is niet bekend, maar RTL Nieuws meldt een verzameling te hebben ingezien van honderden Nederlanders. Volgens de aanbieder van de gegevens was dat slechts een "voorproefje" van de tienduizenden Nederlanders van wie hij de gegevens kon leveren. De data worden te koop aangeboden via chatdiensten als Telegram, Snapchat en Wickr.

Honderden euro's per dag

Volgens RTL worden callcenter-medewerkers actief benaderd door criminelen, met het verzoek om data te stelen. Ze kunnen daarmee honderden euro's per dag verdienen. De twee arrestanten worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of ze vast blijven zitten. De politie sluit verdere arrestaties niet uit.

In een reactie zegt voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR: "Deze criminele activiteit is een klap in het gezicht van 17 miljoen Nederlanders, die allemaal lijden onder de coronacrisis. Waarvan velen zich proberen te houden aan alle maatregelen in deze tijden. Dat er dan mensen zijn die over de rug van al deze mensen geld willen verdienen is ongehoord." De organisatie geeft lopende het onderzoek verder geen toelichting, maar zegt wel de beveiliging te hebben verbeterd.

Kamer gooit deur dicht: vliegveld Lelystad voorlopig niet open

De Tweede Kamer vindt dat vliegveld Lelystad voorlopig niet open kan. De Kamer heeft het onderwerp controversieel verklaard, wat betekent dat het demissionaire kabinet er niet meer over mag gaan en een volgend kabinet er opnieuw naar moet kijken.

Al voor het kabinet demissionair werd, zeiden de coalitiepartijen ChristenUnie en D66 te twijfelen aan het nieuwe vliegveld. Lelystad Airport moet het vakantieverkeer van Schiphol ontlasten door vluchten over te nemen. De opening werd al op de lange baan geschoven toen er aangescherpte regels kwamen door de stikstofcrisis. De twijfels zijn vergroot nu de coronacrisis het aantal vluchten drastisch heeft doen afnemen.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zei gisteren in het programma Buitenhof al dat ze er rekening mee houdt dat een besluit bij een volgend kabinet ligt. De minister, een groot voorstander van de luchthaven, vindt dat van dit afstel geen uitstel moet komen: ze wil nog steeds dat het vliegveld opengaat.

"We weten niet precies hoe de luchtvaart zich zal blijven ontwikkelen, maar dat we blijven vliegen staat vast", zei ze. "Mensen studeren overal, hebben familie overal en willen op vakantie, dat blijft."

Protest

Actiecomités, zoals de groep 'Red Gelderland', hadden de Kamer opgeroepen het onderwerp controversieel te verklaren. Nu dat is gebeurd, kan de nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen op 17 maart besluiten het onderwerp opnieuw te agenderen. De kans lijkt echter klein dat de door de minister gehoopte opening dit najaar echt doorgaat.

De voorbereidingen voor de uitbreiding van het vliegveld hebben tot nu toe volgens onderzoeksplatform Follow the Money rond de 214 miljoen euro gekost.

Home | Contact