TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Premier Rutte kan na fietsongelukje even geen handen schudden

Premier Rutte heeft last van zijn rechterarm. Hij heeft vorige week "een onhandige move met de fiets gemaakt". Daardoor kan hij minder goed handen schudden, vertelde hij na het bezoek van zijn Britse ambtgenoot May vanmorgen.

May vroeg bij aankomst bij het Catshuis hoe het met Ruttes arm ging. "Iets beter", kon hij haar toen geruststellen. Bij navraag voegde hij daar later aan toe dat hij juist bij ontmoetingen met collega's als May nog niet de oude is. "Handen schudden is mijn functie tamelijk belangrijk. Ik geef iedereen boksen nu."

Rutte staat erom bekend dat hij vaak op de fiets naar zijn werk gaat. Als formateur van dit kabinet bijvoorbeeld parkeerde hij, voorafgaand aan een gesprek met de koning, zijn rijwiel nog naast de ingang van Paleis Noordeinde. Hij zette hem toen ook op slot.

Over het gesprek met May wilde Rutte niks kwijt. "Daar kan ik niks over zeggen. Dat ligt allemaal zo gevoelig."

Poederbrief bezorgd bij Telegraaf-redactie Tweede Kamer

Een deel van de perstoren in de Tweede Kamer is afgesloten. Dat gebeurde nadat bij de redactie van De Telegraaf een brief met wit poeder was bezorgd. De perstoren is het gedeelte in de Kamer waar journalisten zitten.

Eerst ging de hele perstoren dicht, later werd de afsluiting beperkt tot de etage waar De Telegraaf zit.

Volgens De Telegraaf staat er geen afzender op de brief. De chef van de parlementaire redactie van de krant, Wouter de Winther, meldt dat hij en zijn collega's het goed maken.

De politie onderzoekt de zaak. Verdere bijzonderheden ontbreken nog.

Opkoopprogramma van Europese Centrale Bank voldoet aan de regels

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft met het grote schuldenopkoopprogramma geen regels overtreden en is binnen de wet gebleven. Het 'Asset Purchases Programme', zoals de massale opkoop van staatsschulden van eurolanden officieel heet, is geŽigend monetair beleid en toegestaan voor de eurolanden, het valt dus binnen het mandaat van de centrale bank. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Doel van het opkoopprogramma was het stimuleren van de economie, het bezweren van de financiŽle crisis en het aanjagen van de inflatie naar de gewenste twee procent. De miljarden zouden via de banken in de economie gepompt worden als goedkope leningen voor bedrijven en consumenten.

Het opkoopprogramma loopt deze maand af. Sinds de start van het reddingsprogramma in maart 2015 zijn voor 2570 miljard euro bedrijfsobligaties en staatsobligaties van eurolanden opgekocht. Op het hoogtepunt werd maandelijks voor 80 miljard euro schulden opgekocht, bij de afbouw werd dat verlaagd naar 60, 30 en uiteindelijk 15 miljard euro per maand.

Protest

In Duitsland rees veel protest van wetenschappers, parlementsleden en activisten tegen de ECB-actie. 37.000 mensen tekenden verzet aan. Het zou in strijd zijn met de Duitse grondwet omdat de ECB op de stoel van nationale overheden ging zitten. Bovendien is het de ECB verboden om landen financiŽel te helpen met hun begrotingen, de zogeheten 'monetaire financiering'. De vrees bestond dat sterke eurolanden opdraaien voor de zwakke landen en de tekorten overgedragen worden. Een reeks gangen naar diverse gerechtshoven volgde.

In 2015 stonden de klagers voor het Duits grondwettelijk hof in Karlsruhe, maar dat verwees door naar het Europees Hof in Luxemburg. Dat oordeelde dat de ECB binnen zijn mandaat bleef, wat vervolgens door het hof in Karlsruhe in 2016 weer bevestigd werd. Het Europees Hof zet vandaag definitief een streep door de bezwaren.

Stuwmeer van goedkoop geld

De ECB kocht naar rato van grootte van de landen schulden op. Zo heeft de centrale bank voor 114,5 miljard euro aan Nederlandse staatsobligaties op de plank liggen. Die worden de komende jaren niet verkocht, zodat de monetaire steun voorlopig blijft.

In combinatie met het opkoopprogramma verlaagde de ECB de basisrente naar nul procent. Banken moesten bovendien boeterente betalen als ze ongebruikt geld parkeerden bij de ECB. Met het eindigen van het opkoopprogramma zal de rente niet direct verhoogd worden. De ECB gaf aan dat dat op z'n vroegst pas in of na de zomer van 2019 gebeurt, maar economen gaan ervan uit dat het eerder pas in 2020 zover is.

De basisrente vormt direct en indirect de basis voor onder meer de spaarrente, de hypotheekrente en de obligatierente. Die zijn mede door het opkoopprogramma erg laag. De combinatie van opkopen en lage rente heeft een stuwmeer aan goedkoop geld gecreŽerd. Een groot deel daarvan vond in de zoektocht naar rendement ook zijn weg naar de financiŽle markten, met hoge beurskoersen tot gevolg.

'Turkije heeft programma om tegenstanders te ontvoeren en martelen'

De Turkse regering heeft een programma opgezet om politieke tegenstanders te ontvoeren en te martelen. Ze worden dan gedwongen om verklaringen af te leggen tegen aanhangers van moslimgeestelijke Fethullah GŁlen, een aartsvijand van president Erdogan. Die ontvoeringen vinden ook in het buitenland plaats, zegt een samenwerkingsverband van een aantal vooraanstaande media, zoals de Duitse publieke omroep ZDF, de Duitse onderzoeksgroep Correctiv, de Franse krant Le Monde en de IsraŽlische krant Haaretz. De journalisten bekeken geheime documenten en video's en spraken getuigen en slachtoffers.

Bedreigingen

Het programma zou worden uitgevoerd door de Turkse geheime dienst MIT. Twee slachtoffers spraken met journalisten van Correctiv en het ZDF-programma Frontal21. Ze vertelden onafhankelijk van elkaar dat ze op straat in Turkije in een donker busje werden getrokken, een zak over hun hoofd kregen en naar een geheime gevangenis werden gebracht.

Daar ging de zak alleen van hun hoofd als ze personen op foto's moesten identificeren. Ze werden geslagen en met seksueel geweld bedreigd. Een van de mannen werd met ontkleed onderlijf op de grond gelegd. "Ze gingen op me zitten alsof ze elk moment een seksspeeltje gingen uitproberen. Toen zeiden ze: 'Wat we met jou doen, doen we ook met je vrouw, je moeder en je vader. Dan laten we je kinderen toekijken'."

Harde muziek

De ander zegt dat hem elektrische schokken werden toegediend en dat hij uren achtereen moest blijven staan. Ook moest hij naar harde militaire muziek luisteren. "Na een tijd houd je dat niet meer vol. Je krijgt dorst en wordt moe. Als je neerviel, werd je geslagen en geschopt."

Doel van de martelingen was om belastende verklaringen in handen te krijgen die in de processen tegen GŁlen-aanhangers kunnen worden gebruikt. De mannen kwamen vrij, nadat ze zich bereid hadden verklaard om een anonieme getuigenis af te leggen.

De directeur van de Duitse afdeling van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat hij tientallen van dit soort gevallen kent. "We moeten ervan uitgaan dat dit systematisch gebeurt", zei hij tegen de ZDF.

In het buitenland

Al langer is bekend dat in het buitenland vermeende politieke tegenstanders van de Turkse regering worden ontvoerd om naar Turkije te worden gebracht. De onderzoekers noemen MaleisiŽ, Azerbeidzjan, Gabon, OekraÔne, MoldaviŽ en Kosovo.

In de Kosovaarse hoofdstad Pristina zijn op 29 maart van dit jaar zes Turken door de plaatselijke politie opgepakt en op het vliegveld aan een Turkse geheime dienst overgedragen. Ze verdwenen in een vliegtuig dat door de MIT wordt gebruikt.

Bij de Duitse regering zijn deze praktijken bekend. In antwoord op vragen uit de Bondsdag schreef het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de betrokken landen aan de overbrenging naar Turkije meewerken.

GŁlen

De regering van president Erdogan zegt dat de in de VS wonende geestelijke Fethullah GŁlen en zijn aanhangers verantwoordelijk waren voor de mislukte staatsgreep van 2016.

"De GŁlenisten die gevlucht zijn en zich veilig wanen, halen we stuk voor stuk terug om ze aan justitie over te dragen", zei Erdogan nog in juli van dit jaar.

Veel kritiek op acteur Nasrdin Dchar vanwege foto met kerstboom

Acteur Nasrdin Dchar zegt dat hij veel kritiek heeft gekregen op een kerstwens die hij gisteren op Instagram plaatste. De Marokkaans-Nederlandse acteur staat op de foto in een djellaba voor een kerstboom. Hij schrijft dat hij altijd heeft gehouden van de kerstperiode, maar dat hij het vroeger nooit vierde omdat zijn ouders vonden dat dat niet bij zijn geloof hoort.

Nu Dchar zelf een gezin heeft, viert hij Kerst wel. "Niet vanuit religieus oogpunt, maar meer vanuit gezelligheid. Zoals we ook Sinterklaas vieren. En omdat ik vind dat het ťťn het ander niet hoeft uit te sluiten", staat bij zijn foto. Hij tuigde gisteren zijn kerstboom op terwijl hij aan het vasten was, omdat hij nog een paar dagen uit de vastenperiode moest inhalen.

In een tweede bericht op Instagram schrijft de acteur dat hij veel kritiek heeft gekregen op de foto. "Blijkbaar heb ik in de ogen van veel mensen zoiets ergs gedaan, dat ze het nodig vonden om mij tot op het bot te beledigen." Ook zijn ouders moesten het ontgelden in de reacties bij de foto, schrijft hij. "En dat allemaal om een dennenboom met versiering en lichtjes."

'Werelden smolten samen'

De acteur schrijft verder dat hij de foto plaatste omdat hij het mooi vond dat hij in djellaba de kerstboom versierde. "Want wat ik zag, was hoe verschillende werelden samensmolten tot ťťn. Dat is namelijk mijn gezin. Marokkaans, Nederlands, Indonesisch, islamitisch, westers. Alles inťťn."

Dchar zegt de ophef niet te begrijpen en richt zich ook tot de groep die hem op sociale media heeft aangevallen: "Voor al die mensen die op deze manier gereageerd hebben: Allah hoort en ziet alles." Hij dankt zijn volgers die respectvol hebben gereageerd.

Alle reacties op de foto zijn inmiddels verwijderd en het is niet meer mogelijk om nieuwe reacties toe te voegen. Op zijn tweede bericht krijgt hij veel steunbetuigingen.

Home | Contact