TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

IsraŽl valt doelen in Gaza aan na brandballonnen

IsraŽl heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Hamas-doelen in Gaza, meldt persbureau Reuters. Dat gebeurde nadat vanuit het gebied brandballonnen waren opgelaten die brandschade aanrichtten op velden in het zuiden van IsraŽl.

In Gaza-Stad waren na middernacht het geluid van drones en explosies te horen, meldt de BBC. Volgens de IsraŽlische strijdkrachten voerden straaljagers aanvallen uit op militaire complexen van Hamas in Khan Yunis en Gaza-Stad. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

In een verklaring stelt het IsraŽlische leger "op alle scenario's voorbereid te zijn, inclusief het hervatten van de vijandelijkheden, in het licht van de voortdurende terreurdaden vanuit de Gazastrook."

Vlaggenmars

Het geweld over en weer volgt op een 'vlaggenmars' in Jeruzalem. Duizenden IsraŽlische ultranationalisten trokken vandaag door de straten van het bezette Oost-Jeruzalem. De mars werd door Palestijnse groepen gezien als een provocatie.

Het zijn de eerste IsraŽlische luchtaanvallen op Gaza sinds de wapenstilstand inging op 21 mei. Tijdens de aanvallen die daaraan vooraf gingen vielen volgens de VN 242 doden.

Gewonden door paraglider-actie bij Duitsland-Frankrijk

Bij een actie van Greenpeace waarbij een paraglider bij de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk in een stadion in MŁnchen landde, zijn twee gewonden gevallen. De milieuorganisatie heeft excuses gemaakt voor de protestactie.

De paraglider kwam vlak voor het begin van de wedstrijd neer in het stadion. Hij scheerde rakelings over het publiek en landde daarna op het veld.

Bekijk hier beelden van de landing:

Volgens Greenpeace was het niet de bedoeling dat de paraglider zou landen. Hij zou een bal op het veld van de Allianz Arena gooien en had daarna weer moeten wegvliegen. Toen hij het stadion binnen vloog, leek hij ťťn van de kabels te raken die aan het dak hangen voor de aansturing van de 'zwevende' camera boven het veld. De parachutist raakte daardoor de controle kwijt en scheerde rakelings over het publiek.

Twee mannen in het stadion raakten door het vliegincident gewond. Volgens de Duitse politie en de UEFA zijn ze voor verdere medische behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Over de ernst van hun verwondingen is nog niets bekend. De actievoerder werd door enkele stewards afgevoerd.

Greenpeace betreurt de afloop. "We verontschuldigen ons ervoor dat bij de Greenpeace-actie van vandaag vanwege een technische storing een noodlanding gemaakt moest worden. Mensen werden daardoor in gevaar gebracht", schrijft de Duitse tak van de organisatie op Twitter.

Op de gele parachute stond de naam van de milieuorganisatie en de tekst 'Kick out oil!'. Volgens Greenpeace ging het om een protest tegen Volkswagen, ťťn van de sponsoren van het EK. Op tv was niets van het incident van te zien, maar toeschouwers in MŁnchen deelden beelden ervan via de sociale media.

De Duitse voetbalbond heeft de protestactie scherp veroordeeld. De actievoerder bracht daarmee niet alleen zichzelf maar ook anderen in gevaar, aldus de bond. De UEFA sprak van een "onverantwoordelijke en gevaarlijke actie" die ernstige gevolgen voor veel mensen had kunnen hebben.

Gelekt kritisch memo 'kwam vanuit kring Pieter Omtzigt'

Het kritische document over het CDA van Pieter Omtzigt dat donderdag op straat kwam te liggen, is gelekt door iemand uit de omgeving van Omtzigt zelf, schrijven het Nederlands Dagblad en persbureau ANP. Dat heeft CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij dinsdagavond in een Zoom-gesprek gezegd, op basis van het Kamerlid zelf.

Omtzigt zou over het memo hebben gezegd: "Helaas Marnix, iemand uit de kring waarmee ik het document heb gedeeld, heeft het naar de pers gestuurd."

De informatie werd volgens de krant gedeeld in een Zoom-call met enkele honderden leden en CDA-prominenten.

Lijsttrekkerschap

Ook ging Van Rij in op de bewering van Omtzigt dat hem het lijsttrekkerschap was beloofd als Hugo de Jonge zich zou terugtrekken. Het Kamerlid had die deal naar eigen zeggen gesloten met voormalig partijvoorzitter Rutger Ploum, meldt het Nederlands dagblad op basis van het Zoom-gesprek. Dat zou volgens Ploum "pertinent niet waar" zijn, volgens Van Rij in de Zoom-call.

In hetzelfde zoom-gesprek zou CDA-leider Wopke Hoekstra de CDA'ers iets hebben verteld over het contact met Omtzigt over diens gezondheidstoestand. "Hij had gezegd: Ik moet zestien weken rust houden, en ik moet ook medische hulp zoeken. Daarna zou hij zich weer bij ons voegen", zei Hoekstra volgens het Nederlands Dagblad. Het CDA ontkent tegenover het ANP dat Hoekstra het over "medische hulp" heeft gehad.

Via een link die werd gedeeld door een bron, wisten het Nederlands Dagblad en het ANP binnen te komen bij het Zoom-gesprek. Een CDA-woordvoerder laat aan het ANP weten dat het niet de bedoeling was dat journalisten toegang kregen tot de videobijeenkomst.

Omtzigt zegde dit weekend zijn lidmaatschap op nadat het uiterst kritische memo op straat was komen te liggen dat hij had opgesteld voor de CDA-commissie die de verkiezingsnederlaag onderzoekt. Hij gaat als onafhankelijk Kamerlid verder, maar zit voorlopig nog ziek thuis.

Honderden kalveren dood bij schuurbrand in Elspeet

In Elspeet zijn 220 kalveren ongekomen bij een brand op een boerderij. 355 kalveren konden gered worden. De brand brak rond 14.30 uur uit door nog onbekende oorzaak. De brandweer had het vuur een half uur later onder controle, maar toen waren al drie van de zeven stallen op het terrein uitgebrand.

Bezoekers van de naastgelegen camping vertellen aan Omroep Gelderland dat ze het zagen gebeuren. "We waren de voortent aan het opzetten en toen zagen we opeens rook", zegt Joop Bos. "We hebben de campingbaas gebeld, want we wisten niet hoe deze straat heette."

"Er was heel veel zwarte rook", zegt zijn schoonzus Gea Bos. "Ze maakten de schuren open en toen kwamen al die kalveren er uit. Met moeite, hoor. Ze hebben geprobeerd te redden wat er te redden viel."

De familie Bos hielp mee de kalveren te vangen. "Ze liepen hier in het weiland allemaal rond en ook aan de rand van de camping", zegt Joop Bos.

Oudere stal

Burgemeester Van de Weerd van Nunspeet ging ook naar de brand toe. "Het was een wat oudere stal", zegt hij. "Het was even een heel heftige brand. Dat zie je vaak in stallen, dat het isolatiemateriaal vlam vat en dan is er geen houden meer aan."

Hij is blij met de inzet van iedereen. "Complimenten aan de brandweer dat ze zo snel aanwezig waren. Verder zijn we heel erg dankbaar voor de campinggasten die met man en macht hebben geholpen om de kalveren uit de stal te krijgen. Dat heeft heel veel kalveren gered."

Kunnen we al voor september afscheid nemen van mondkapjes?

Wanneer kunnen we de verplichte mondkapjes afzetten in de trein, in winkels of overheidsgebouwen? Uit opinie-onderzoek in opdracht van de NOS bleek vorige week dat Nederlanders het mondkapje het liefst zien verdwijnen, van alle coronamaatregelen die nu gelden. Volgens de huidige regels gaat dat pas in september gebeuren.

Ook meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert op coronagebied, zien volgens het AD de mondkapjesplicht niet lang meer standhouden, nu het aantal besmettingen afneemt en het aantal gevaccineerden toe. Op zijn vroegst komende vrijdag weten we er meer over, als het demissionaire kabinet besluiten neemt over mogelijke versoepelingen.

'Nu is het moment'

OMT-lid Andreas Voss, ook hoogleraar infectiepreventie in Nijmegen, zegt in gesprek met de NOS: nu is het moment om na te denken over het loslaten van de mondkapjes. "We zijn gegaan van een lockdown naar de fases 'zeer ernstig' en 'ernstig' en zitten nu op 'zorgelijk', de op een na minst ernstige situatie. Ik denk dat je met temperaturen zoals deze tenminste een discussie moet voeren om mondkapjes toch achterwege te laten."

Belangrijkste daarbij is dat mensen onderling de anderhalve meter afstand kunnen houden, vindt Voss, en zich aan de andere basismaatregelen houden. "Ik zou het niet in het openbaar vervoer doen. Daar is afstand houden moeilijk."

Hard bewijs ontbreekt

Het grote probleem met mondkapjes is, eigenlijk al sinds het uitbreken van de pandemie, dat hard bewijs ontbreekt over hun werking tegen het virus. Voss: "Je kunt er eigenlijk niet goed onderzoek naar doen. Je kunt niet de helft van de maatschappij met een mondkapje op laten lopen en de helft zonder. We moeten het hebben van data uit ziekenhuizen, en we weten slechts zeer weinig uit de rest van de samenleving."

Dat laatste beaamt Heiman Wertheim, hoogleraar klinische microbiologie aan het Radboudumc: "Het bewijs gaat alle kanten op. Het is ook lastig om een goede, gecontroleerde studie op dit onderwerp te doen. In de zorgt helpt het zeker, bij mensen die met coronapatiŽnten werken. Daarbuiten is het onduidelijk in hoeverre mondkapjes werken: het zal zeker een beetje helpen, maar is het nog proportioneel?"

Ondanks de twijfels over de effectiviteit waarschuwt Wertheim voor al te snel afschaffen van de mondkapjes: "We moeten terughoudend zijn", zei hij in het NOS-programma Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Nog lang niet iedereen is gevaccineerd, en nu heb je ook die delta-variant die rondgaat in Engeland."

Eťn vaccinatie is misschien niet genoeg

Die besmettelijker virusvariant, ook bekend als de 'Indiase variant', zorgt vooral in het Verenigd Koninkrijk voor veel nieuwe besmettingen. Wertheim: "Daar zie je dat er toch vaak een probleem ontstaat bij mensen die nog maar ťťn keer gevaccineerd zijn. Ik zou dus echt wachten totdat de meeste mensen gevaccineerd zijn, en kun je het er ook nog over hebben of ze dan ook twee keer gevaccineerd moeten zijn."

Net als Voss vindt Wertheim dat mondkapjes voorlopig de norm moeten blijven op plekken waar anderhalve meter afstand lastig is, zoals het ov en in supermarkten.

'Snel versoepelen is verkeerd signaal'

Uiteindelijk is het slim om voorzichtig te zijn met eventuele versoepelingen, zegt Wertheim: "We zijn er nu aan gewend om mondkapjes te dragen, en uit het coronadashboard van de overheid weten we bijvoorbeeld dat veel mensen mondkapjes in het ov nu nog steeds een goed idee vinden: meer dan 80 procent van de ondervraagden staat er achter. Het zou jammer zijn als we nu gaan versoepelen, en we moeten dat later weer terugdraaien."

Er zou bovendien een gevaarlijk signaal van uitgaan, zegt hij, namelijk dat we uit de brand zijn. En dat is niet zo: "Het is nog steeds zorgelijk, we zijn er nog niet. We moeten nog even de tanden op elkaar houden."

Home | Contact