TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Bezoekers beklimmen olifantenrots, Wildlands neemt maatregelen

Een groep van ongeveer tien mensen is gisteren op de rotsen geklommen bij het verblijf van de olifanten in dierenpark Wildlands in Emmen. Een woordvoerder van Wildlands noemt de actie "erg gevaarlijk" en zegt dat er maatregelen genomen worden.

Het tafereel werd gezien door Jan de Zwarte, een trouwe bezoeker van het park. "Kom je rustig bij de olifanten kijken, zie je dit voor je gebeuren", schrijft hij op Facebook bij foto's van de groep op de rots.

"Ik dacht maar aan één ding: deze mensen brengen zichzelf en de olifanten in gevaar. Vandaar dat ik ze van de overkant van het verblijf heb toegeschreeuwd om er onmiddellijk af te gaan."

Gevaarlijk

Hij probeerde de betrokkenen nog op te zoeken om ze aan te spreken op hun gedrag, maar hij kon ze niet meer vinden. Daarom heeft hij de foto's op Facebook gezet. Hij hoopt dat de betrokkenen zichzelf herkennen en dat ze beseffen wat er had kunnen gebeuren.

"Ik hoop dat de mensen die hier bovenop de rots stonden nu begrijpen hoe gevaarlijk dit was. Het had ook een heel andere serie foto's kunnen worden wanneer Mekong niet zo'n vriendelijke olifant was geweest."

Wildlands neemt maatregelen

Het is verboden om op de rotsen te klimmen in het park. Dat staat ook op borden. Een woordvoerder van Wildlands laat RTV Drenthe weten dat er na het incident meteen actie is ondernomen door extra toezicht te houden bij de rots.

"We komen met aanpassingen om te voorkomen dat mensen op deze rotsen klimmen", zegt een woordvoerder van Wildlands. "Deze foto's zijn voor ons ook aanleiding om andere punten in het park nog eens grondig na te lopen en ook hier wellicht aanpassingen te doen."

De zin en onzin van duurzaamheidskeurmerken

Ze kosten vaak wat meer, maar in ruil daarvoor werkt een plantage-arbeider voor een eerlijk loon en in veilige omstandigheden. Dat is het verhaal waarmee duurzaamheidskeurmerken hun producten in de markt zetten. Maar zo helder blijkt het in werkelijkheid niet te zijn.

Keurmerken kunnen niet garanderen dat producenten zich houden aan de voorwaarden die zij stellen. Dat blijkt uit een rapport dat Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) vandaag heeft gepubliceerd. Heeft het zin om producten met zo'n keurmerk te kopen? En waarom zijn producten met keurmerk duurder? Vier vragen en antwoorden over het nut van duurzaamheidskeurmerken.

1) Wat zegt het als een product een duurzaamheidskeurmerk heeft?

Wat zo'n keurmerk precies zegt, verschilt per keurmerk. Op het gebied van arbeidsomstandigheden richten ze zich in grote lijnen op vergelijkbare punten. Het Rainforest Alliance-keurmerk en het Fairtrade-keurmerk bijvoorbeeld hebben als voorwaarden dat arbeiders het minimumloon verdienen, dat er veilige arbeidsomstandigheden zijn en dat arbeiders lid mogen worden van vakbonden.

Maar in de praktijk worden deze voorwaarden vaak niet nageleefd. "Vooral op het gebied van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden laten ze steken vallen", legt SOMO-onderzoeker Sanne van der Wal uit. Sterker nog, het onderzoek laat zien dat producenten met een keurmerk niet per definitie betere arbeidsvoorwaarden bieden dan een producent zonder keurmerk. "Vaak doen ze het wel wat beter, maar niet altijd en de verschillen zijn klein", zegt Van der Wal.

Onderzoekers zagen verschillende problemen bij producenten met een keurmerk. Zo wordt overwerk vaak niet uitbetaald, moeten arbeiders met onveilige bestrijdingsmiddelen werken en mogen ze geen lid worden van een vakbond.

2) Waarom lukt het keurmerken niet om goede arbeidsomstandigheden te garanderen?

De kern van het probleem is geld, vertelt Van der Wal. "Een leefbaar loon en het uitbetalen van overwerk zijn mooie voorwaarden, maar dat kost wat." Op dit moment is dat geld er nog niet omdat de producten te weinig opleveren. De prijs van bijvoorbeeld koffie is te laag om een fatsoenlijk loon van te kunnen uitbetalen, aldus Van der Wal.

Het keurmerk Fairtrade herkent zich in dat antwoord. "Daarom willen we een groter marktaandeel hebben. Hoe meer Fairtrade-producten verkocht worden, des te meer geld er beschikbaar komt om goede arbeidsomstandigheden te garanderen."

Maken keurmerken dan nu beloftes die ze niet waar kunnen maken? Fairtrade vindt van niet. "Wat we beloven is dat alle producenten er in ieder één keer per jaar op gecontroleerd worden of ze zich aan onze voorwaarden houden. Het zou inderdaad kunnen dat er binnen dat jaar tekortkomingen ontstaan."

3) Gaat het extra geld dat ik betaal voor een product met keurmerk naar de boeren?

Niet helemaal. Keurmerken hebben namelijk ook geld nodig om het systeem van inspecties en controles te kunnen betalen.

Sommige keurmerken gaan wat verder dan andere. Bij producten met een Fairtrade-keurmerk krijgen boeren bijvoorbeeld de garantie op een minimumprijs voor hun producten. Die fungeert als vangnet als de prijzen op de wereldmarkt zakken, wat bijvoorbeeld nu bij koffie het geval is. Daar gaat dus ook extra geld naartoe.

Hoe komt het dan dat keurmerkproducten bij de ene supermarkt duurder zijn dan bij de andere? Die verschillen bestaan omdat supermarkten de uiteindelijke verkoopprijs van keurmerkproducten mogen bepalen. De ene supermarkt is bereid meer marge op te geven voor keurmerkproducten, en dus een lagere prijs te vragen, dan andere supermarkten.

Je kunt dus niet zeggen dat het geld dat je extra betaalt voor een product met keurmerk één op één terecht komt bij boeren en arbeiders.

4) Is het al met al beter om producten met een keurmerk te kopen?

Ja, zegt Van der Wal. "Er is op dit moment gewoon niks beters. Ons signaal is absoluut niet: consumenten stop er maar mee, want het heeft geen zin." Hoe meer mensen die producten kopen, des te meer invloed keurmerken kunnen uitoefenen, verwacht Van der Wal. Hij hoopt bijvoorbeeld dat keurmerken meer gaan lobbyen om grote bedrijven via wetgeving te verplichten om keurmerkproducten te kopen. "Dat is op de lange termijn de manier om de structurele problemen aan te pakken."

Man in Poolse ambassade die 'gevaar vormt voor zichzelf'

In de Poolse ambassade in Den Haag onderhandelt de politie met een man die een "gevaar vormt voor zichzelf", zegt een politiewoordvoerder.

"We zijn bezig om te kijken of we contact met meneer kunnen krijgen en hem rustig kunnen krijgen."

Op beelden is een arrestatieteam te zien. Ook een ambulance en brandweerwagens zijn uitgerukt. De brandweer heeft slangen uitgerold. Volgens een getuige ruikt het er naar benzine.

Trump dreigt hulp aan Midden-Amerika te schrappen

President Trump heeft drie Midden-Amerikaanse landen gedreigd met het stopzetten van Amerikaanse financiële hulp. De president reageert op de karavaan van duizenden migranten uit Midden-Amerika, die via Mexico noordwaarts loopt, in de richting van de VS.

"Guatemala, Honduras en El Salvador zijn niet in staat gebleken hun inwoners te beletten om naar de VS te komen", twittert Trump. Daarom wil hij snijden in de "grootscheepse" hulp van de VS voor die landen, of de geldstroom helemaal laten opdrogen.

De VS stuurt jaarlijks 181 miljoen dollar naar de drie landen, waarvan een deel is bestemd voor de strijd tegen narcotica, iets wat direct in het belang van de VS zelf is. Overigens is de hulp aan Guatemala, Honduras en El Salvador vorig jaar onder Trump al aanzienlijk gekrompen.

Trump zegt dat de langzaam optrekkende karavaan een "nationale noodsituatie" kan creëren, en dreigde eerder al het leger naar de Mexicaans-Amerikaanse grens te sturen. Misdadigers en "onbekende personen uit het Midden-Oosten" zouden zich onder de Hondurezen en andere migranten hebben gemengd.

Politie hindert karavaan niet

Honderden migranten probeerden vrijdag Mexico binnen te komen, maar werden tegengehouden door de grenspolitie. Duizenden vooral Hondurese migranten arriveerden afgelopen weekend vanuit Guatemala in de grensstad Tapachula. De Mexicaanse politie houdt de groep in de gaten, maar laat die wel verder trekken.

De migranten zeggen dat ze vluchten voor armoede en geweld in hun woongebieden.

President Trump scherpt de discussie over migranten aan in de aanloop naar de midterm-verkiezingen voor het Congres op 6 november. Hij verwijt de Democraten dat ze dwarsliggen bij het invoeren van strengere immigratieregels en noemt de huidige wetgeving lachwekkend.

Swedish House Mafia na vijf jaar weer bij elkaar

Sebastian Ingrosso, Steve Angello en Axel Hedfors (Axwell) zijn weer bij elkaar. Het Zweedse drietal gaat in 2019 weer onder de naam Swedish House Mafia toeren. Daarnaast hebben ze nieuwe muziek aangekondigd.

De dj-band, die bekend werd door nummers als Don't you worry child en Save the world, ging in 2013 uit elkaar. Het nieuws over een comeback hing al een tijd in de lucht. Geruchten deden vanaf maart de ronde, nadat de drie in Miami een verrassingsoptreden deden.

De afgelopen week verschenen advertentieposters van de drie in de straten van Stockholm. Daarnaast lieten de dj's op hun website een klok aftellen. Fans moesten nog even wachten toen de teller op nul seconden stond, maar vervolgens kwamen de artiesten in beeld. Met een livestream, die ook op YouTube te zien was, kondigden zij hun rentree aan.

Op 4 mei begint in Stockholm hun nieuwe tournee. De Zweden maakten nog niet bekend waar ze daarna optreden.

Home | Contact