TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Grimmige sfeer rond hulpgoederen aan grens Venezuela-Colombia

Bij verschillende grensposten tussen Venezuela en Colombia is het vandaag tot gewelddadigheden gekomen, waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Naar de dag vandaag was al met spanning uitgekeken. Oppositieleider en de zelfverklaard interim-president Juan Guaidů had aangekondigd hulpgoederen Venezuela binnen te brengen, ondanks de waarschuwing van president Maduro dat die dat met alle middelen zou voorkomen.

Bij een van de grensposten wilden vrachtwagens met hulpgoederen de barriŤre doorbreken die het Venezolaanse leger had opgeworpen. De trucks werden echter tot stoppen gedwongen door militairen, die traangas en rubberkogels afvuurden. Tientallen mensen raakten gewond. Drie vrachtwagens brandden uit. Volgens ooggetuigen van persbureau Reuters keerden zeker twee andere vrachtwagens met voedsel en medicijnen terug naar een opslagloods in Colombia.

Aan de Venezolaanse kant van een grensovergang met BraziliŽ kwamen twee betogers om in een confrontatie met de politie, zeggen ziekenhuisbronnen.

In totaal zijn vandaag 23 Venezolaanse militairen overgelopen, zij kozen de kant van Guaidů. Het gaat daarbij niet om hoge militairen.

Bekijk hieronder wat er gebeurde:

Paard van Troje

President Maduro wil geen millimeter wijken en houdt de hulpgoederen tegen, desnoods gewapenderhand. In een toespraak verbrak bij bovendien de diplomatieke banden met het buurland Colombia en gaf de Colombiaanse diplomaten te verstaan dat zij het land binnen 24 uur moeten verlaten.

Guaidů gaf eerder vandaag in Colombia opdracht aan vrachtwagenchauffeurs om op te trekken naar de grens en hulpgoederen op een vreedzame en rustige manier de grens over te brengen. Zo ver liet Maduro het niet komen. Hij staat niet toe dat Amerikaanse goederen als een paard van Troje de grens overkomen, om te voorkomen dat zijn tegenstander Guaidů met de eer gaat strijken.

NOS-correspondent Marc Bessems zei dat de gebeurtenissen ter plaatse worden ervaren als de dag van de waarheid, waarbij het voor de oppositie nu of nooit is om de zaken te veranderen in Venezuela.

Doden en schade in ItaliŽ en KroatiŽ door harde wind

Delen van ItaliŽ en landen op de Balkan kampen met de gevolgen van harde wind. In ItaliŽ vielen vier doden. In Frosinone, zeventig kilometer onder Rome, kwamen twee oudere mannen om toen ze werden bedolven onder een muur die bezweek onder de windvlagen.

In een buitenwijk van Rome viel een omgewaaide boom op een rijdende auto. De automobilist overleefde dat niet. Een jongen van 14 overleed terwijl hij zijn vader hielp hun beschadigde dak te repareren. De man verloor zijn evenwicht en viel van het dak, bovenop zijn zoon.

Dit is de muur in Frosinone die bezweek:

In ItaliŽ vielen verschillende veerdiensten uit omdat varen door de hoge golven te gevaarlijk was. In Bari, aan de Adriatische kust, raakte een Turks vrachtschip gevaarlijk dicht bij het strand door de harde wind. De bemanning is van boord gehaald; met een sleepboot wordt geprobeerd het koopvaardijschip weer verder op zee te krijgen.

Wind van 180 km/u

Op de Balkan had vooral de Kroatische regio DalmatiŽ te maken met de flinke wind. Daar raakten enkele mensen gewond, onder meer door rondvliegend puin.

In de havenstad Split werden windsnelheden tot 180 kilometer per uur gemeten, landinwaarts waren er nog hardere windstoten. In de haven werden kleine boten door windvlagen opgetild en neergeworpen, bomen raakten ontworteld en dakpannen waaiden van huizen. Kroatische media spreken van enorme materiŽle schade.

In onderstaand filmpje is te zien hoe een man in Dubrovnik wordt omvergeblazen en tegen een muur aan komt:

Twee doden bij lawines in Tirol, hulpdiensten zoeken morgen verder

In het Oostenrijkse skigebied Ammerwald, in Tirol, zijn twee wintersporters bij lawines om het leven gekomen. De slachtoffers waren offpiste aan het skiŽn toen ze werden overvallen door de sneeuw.

Met helikopters en honden zochten reddingswerkers naar de skiŽrs. Zeker vier van hen werden levend onder de sneeuw vandaan gehaald. In de loop van de avond werd het te donker om te zoeken. Morgen gaan de hulpdiensten verder. Het is niet bekend of er nog wintersporters worden vermist.

Op drie plekken rond de plaats Reutte ontstonden vanmiddag lawines. Het gebied is ook bij Nederlandse wintersporters populair. Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt.

Vrije Universiteit stopt met zieltogende bachelorstudie Nederlands

Met niet meer dan vijf eerstejaarsstudenten en zes tweedejaars was het al een tijd duidelijk dat de bachelorstudie Nederlands aan de Vrije Universiteit Amsterdam een groot probleem had. Een paar maanden na de viering van het honderdjarig bestaan van de studie Nederlands is de kogel door de kerk: de VU stopt met de studierichting die is ingebed in de brede bachelor literatuur & samenleving.

Er zijn simpelweg te weinig aanmeldingen, vat woordvoerder Agterhof van de universiteit de problemen samen in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat. "Voor ons is deze bachelorstudie een verliesgevende operatie. Zonder groei is de rekensom helder en is stoppen de enige keuze."

Meer talen weg

Hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde Koppenol begrijpt de economische motieven achter het besluit van zijn universiteit, maar noemt het verdwijnen buitengewoon spijtig. "We hebben het hier wel over onze moedertaal. Het is belangrijk dat we die blijven bestuderen met z'n allen, omdat de moedertaal ook het middel is om onze cultuur te leren begrijpen."

Koppenol zag op de VU de laatste jaren meer talen verdwijnen uit het onderwijsprogramma. "We hebben hier het Fries, Italiaans, Frans, Duits en de Semitische talen al verloren."

Hij wijst ook op de al jaren dalende aantallen studenten Nederlands aan de andere universiteiten en het grote tekort aan leraren Nederlands in het voortgezet onderwijs. Minister Van Engelshoven wil het vanaf het schooljaar 2020-2021 mogelijk maken dat leraren met een onderwijsbevoegdheid voor een bepaald vak met korting op de studiekosten een onderwijsbevoegdheid kunnen halen voor een ander vak, waarvoor te weinig beschikbare docenten zijn.

Andere aanpak

Hoogleraar Koppenol ziet de oplossing in een andere aanpak van het bij veel scholieren niet bepaald populaire vak Nederlands. "Je zal op de een of andere manier op middelbare scholen moeten laten zien dat het vak wťl mooi is. Moet het eindexamen niet anders, is het vak spannend genoeg nu, of vooral een gereedschapskist voor andere vakken?"

Een van de zes tweedejaarsstudenten Nederlands aan de VU is Lucas Kloosterboer. Hij is verontwaardigd: "Een universiteit die zijn eigen taal en cultuur niet onderwijst heeft weinig zeggingskracht. Ik snap niet hoe je jezelf nog serieus kunt nemen als universiteit."

Ook op sociale media wordt overwegend teleurgesteld gereageerd op het verdwijnen van de bachelorstudie Nederlands aan de VU. "Dit is een logisch gevolg van de verregaande verwaarlozing van onze taal", stelt Rien van Genderen. "In Frankrijk zijn ze wťl trots op de eigen taal, daar zou zoiets nooit gebeuren" is een andere opmerking op Twitter.

Marijnissen: stembusgang 20 maart wordt Rutte-referendum

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart kan volgens de SP worden gekozen voor Rutte of voor rechtvaardigheid. SP-leider Lilian Marijnissen wil van de stembusgang een Rutte-referendum maken, zei ze op de partijraad in Amersfoort.

"Mensen vragen geen gouden bergen. Ze vragen een fatsoenlijk bestaan", zei Marijnissen. Volgens haar is overal in de publieke sector "betonrot" zichtbaar als gevolg van bezuinigingen op de zorg, de rechtspraak en openbaar vervoer.

Geen steun voor kabinet

Als het kabinet na de verkiezingen zijn meerderheid in de Eerste Kamer verliest, hoeft het niet op steun van de SP te rekenen. "Ik heb alle politieke leiders de afgelopen weken gehoord. Allemaal dansen ze de paringsdans met Rutte. Wij gaan dit kabinet Rutte niet aan een meerderheid helpen."

Marijnissen pleitte voor het schrappen van de btw-verhoging op de dagelijkse boodschappen. In plaats daarvan moeten miljonairs twee procent extra belasting gaan betalen op hun vermogen boven de miljoen, als het aan de SP ligt. "Dat levert net zo veel op."

Klimaatrechtvaardigheid

Ook het klimaatbeleid moet rechtvaardiger, vindt de SP-leider. Ze wees erop dat burgers een schuldgevoel krijgen aangepraat en dat ze voor de maatregelen moeten opdraaien, terwijl de vervuilers ongemoeid worden gelaten.

Op de SP-partijraad spraken ook de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Arnout Hoekstra, en senator Tiny Kox, die opnieuw de lijst voor de Eerste Kamer aanvoert.

Home | Contact