TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Kleurenfilm van Amersfoort in oorlogstijd opgedoken

Op een zolder in Alphen aan den Rijn is een uniek amateurfilmpje gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. De bewegende beelden, in kleur, zijn gemaakt in Amersfoort.

De vinder, Richard van Driel Petri, ontdekte het 16 mm-filmpje in de nalatenschap van zijn grootouders. Zij waren de eigenaren van een fotowinkel in Zeist. Van Driel Petri schonk het filmpje begin deze maand aan archief Eemland.

De beelden zijn hoofdzakelijk gefilmd vanaf het dak van het door de Duitsers gevorderde gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort. Er zijn Duitse soldaten te zien, een paar rijdende stoomlocomotieven en op de achtergrond het Soesterkwartier met de Sint Henricuskerk.

Nooit opgehaald

"Een in de oorlog gemaakte amateurkleurenfilm is bijzonder zeldzaam", zegt collectiebeheerder Dirk Steenbeek van archief Eemland. "Omdat het burgers in de Tweede Wereldoorlog verboden was om te fotograferen en te filmen, en zeker geen militairen of militaire objecten vastgelegd mochten worden, moet de film vrijwel zeker gemaakt zijn door een Duitse militair. Maar wie de maker is en waarom de film nooit is opgehaald bij fotowinkel Duiker weten we niet."

De beelden gaan vandaag in première tijdens de nieuwe tentoonstelling Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet in het Eemhuis.

Brandweer redt weggezakte man en vrouw uit de modder

De brandweer heeft op twee plaatsen iemand uit de modder moeten redden. In Noordbeemster was een man weggezakt en ook in Zoeterwoude kon een vrouw niet meer op eigen kracht uit de blubber komen.

De man in Noordbeemster was tot zijn oksels weggezakt in de modder. In een sloot was hij aan het testen met een waadpak dat onder meer door vissers wordt gebruikt, toen hij vast kwam te zitten in de prut, schrijft NH Nieuws.

Volgens de veiligheidsregio had hij al een aantal uren vastgezeten voordat hij werd ontdekt door twee wandelaars. Een duikteam van de brandweer heeft hem op het droge geholpen. De man is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Wandeling

Later op de dag liep een wandeltochtje niet goed af voor een vrouw in Zoeterwoude. Omroep West schrijft dat ze een verkeerde afslag had genomen en wegzakte in een laag modder bij een bouwplaats.

Volgens een woordvoerder van de brandweer kwam de vrouw tot haar bovenbenen vast te zitten. Brandweermensen hebben haar uit de modder bevrijd. "De vrouw heeft er niets aan overgehouden en wist zelf vervoer naar huis te regelen", aldus de woordvoerder.

Nederland zit niet te wachten op geld uit groene subsidiepot van de EU

Nederland krijgt 220 miljoen euro uit de nieuwe Europese pot met geld die bedoeld is om het klimaatbeleid te vergroenen. Maar het kabinet zit helemaal niet op dat geld te wachten. Nederland is tegen het systeem van financiering en heeft vooralsnog geen idee wat het met het geld moet.

In totaal wil de Europese Commissie tot 2030 duizend miljard euro bij elkaar sprokkelen om de economie groener te maken. Dat geld komt uit allerlei potjes, zoals de bestaande landbouwfondsen. Ook moet er zo'n 7,5 miljard euro beschikbaar komen via de Europese begroting. Nederland zou daar dan 220 miljoen euro van krijgen.

Maar daarmee overspeelt de Europese Commissie zijn hand, zeggen Haagse bronnen, omdat er geld wordt uitgegeven waarvan nog niet is vastgesteld dat het ook daadwerkelijk beschikbaar is. De Europese begroting voor de komende zeven jaar is nog helemaal niet rond, lidstaten zijn er nog volop over aan het bakkeleien. En Nederland is bijvoorbeeld voorstander van een lagere begroting dan waar de Europese Commissie van uitgaat.

Bovendien vindt premier Rutte dat de beloofde miljoenen van de EU beter kunnen worden besteed in landen waar de gevolgen van de vergroening hard zullen aankomen. Het kabinet wordt wat dat betreft gesteund door Spanje, Portugal en een aantal Oost-Europese landen. Ook zij vinden dat landen als Nederland en Duitsland best hun eigen broek kunnen ophouden.

Hoe werkt het?

Overigens is het geld uit Brussel niet gratis. Lidstaten moeten zelf ook flink in de buidel tasten. Als Nederland de 220 miljoen zou krijgen, kost dat de Nederlandse schatkist iets minder dan 500 miljoen euro. Je krijgt namelijk alleen geld als je zelf ook iets bijlegt.

De 220 miljoen zal in eerste instantie niet naar een regio als Groningen gaan, maar eerder naar bijvoorbeeld Zuid-Holland. De subsidie is bedoeld voor regio's met een hoge uitstoot van vervuilende stoffen en tegelijkertijd forse werkgelegenheid, die mogelijk krimpt door de klimaatmaatregelen. Werkgelegenheid die verdwijnt door het sluiten van gasvelden (zoals in Groningen) telt niet, terwijl het afschakelen van kolen wél punten oplevert - en dus geld uit de nieuwe subsidiepot.

EU-diplomaten denken dat de voorwaarden voor de Europese subsidie gaan lijken op de oude regels voor de cohesiefondsen van de EU. Bij die fondsen ging het vooral om gebieden die economisch achterbleven. "Daar wordt bij de nieuwe subsidiepot nog een ander criterium aan toegevoegd, namelijk dat dat achterblijven wordt veroorzaakt door de klimaatmaatregelen."

Serieuze plannen

De formele goedkeuring van de bestemming die de Europese Commissie aan het geld gaat geven zal vanwege de financiële discussie nog wel even op zich laten wachten. We weten pas hoeveel geld iedere lidstaat krijgt als de EU-begroting officieel is goedgekeurd, later dit jaar.

Maar ondertussen zitten de ambtenaren in Brussel niet stil: de komende tijd komt er meer duidelijkheid over de voorwaarden. En in kringen rond de Europese Commissie valt te horen: het moeten wel serieuze plannen zijn, en wie niet aan de voorwaarden voldoet krijgt geen subsidie.

Tientallen voetbalfans gaan elkaar te lijf in café Woerden

In een café in Woerden zijn gisteravond enkele tientallen voetbalsupporters met elkaar op de vuist gegaan.

Een groep fans van Heerenveen keek in het café naar de wedstrijd Feyenoord-Heerenveen. De vlam sloeg in de pan toen supporters van Feyenoord het café binnenkwamen, die vermoedelijk lucht hadden gekregen van de aanwezigheid van de Heerenveen-fans.

De vechtpartij was kort maar heftig, zegt de politie. Op beelden vanuit de kroeg is te zien dat er onder meer werd gegooid met barkrukken. Buiten reed een auto het terras op.

In het café werd een ravage aangericht. Een paar supporters raakten gewond, drie van hen moesten zich laten behandelen in het ziekenhuis.

Dit zouden beelden zijn van de vechtpartij:

Vijf verdachten gingen er met de auto vandoor. Zij werden drie kwartier later in Rotterdam aangehouden. De mannen zitten in de cel en hun auto is in beslag genomen. De politie hoopt dat getuigen zich melden zodat meer vechtersbazen kunnen worden aangehouden.

Waarom de supporters juist in Woerden terechtkwamen, is niet duidelijk. Mogelijk is hun verboden om de wedstrijd in het stadion te volgen.

Meisje (6) zwaargewond bij explosie boven cadeauwinkel Terborg

In de Gelderse plaats Terborg is in een woning boven een cadeauwinkel een explosie geweest. Daarbij raakte een zesjarig meisje ernstig gewond. Twee gezinsleden konden ter plekke worden behandeld aan lichte verwondingen.

De winkel, Villa Kado, ligt aan de Hoofdstraat. De explosie in de bovengelegen woning zou veroorzaakt zijn door een kachel. Volgens de brandweer is de woning behoorlijk beschadigd, maar is het pand wel stabiel.

Het zwaargewonde meisje is met een ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Een deel van de Hoofdstraat is afgesloten voor onderzoek.

Home | Contact