TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

De Duitse geboorteakte kent binnenkort een derde geslacht

Duitsers met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken, kunnen binnenkort als 'divers' worden aangemerkt. De Duitse regering keurde vandaag een wet goed, die een derde geslacht op geboorteaktes toestaat.

De wetswijziging volgt na een besluit van het Duitse grondwettelijk Hof van vorig jaar november. Toen werd bepaald dat er een derde geslacht moest komen, omdat het verbod op discriminatie nu geschonden zou worden. De rechters kwamen destijds tegemoet aan een klacht van iemand die als vrouw geregistreerd staat, maar bij wie uit een chromosomenanalyse bleek man noch vrouw te zijn.

Volgens de Duitse minister van Justitie Katarina Barley, die de wet opstelde, is het de hoogste tijd dat de wetgeving nu wordt aangepast. "Niemand zou gediscrimineerd moeten worden op basis van hun seksuele identiteit. Deze benaming geeft mensen die zich niet bij een geslacht thuis voelen een stukje waarde en positieve identiteit."

Vakje leeglaten

Sinds 2013 stond Duitsland al toe om het vakje man/vrouw op de akte leeg te laten, wanneer een baby ambivalente geslachtskenmerken heeft. Hoeveel mensen precies worden geboren met zulke kenmerken is niet bekend: volgens de Verenigde Naties ligt dat percentage tussen de 0,05 en 1,7 procent van de wereldbevolking.

De wetswijziging voor het einde van het jaar doorgevoerd zijn.

'Nederlander verongelukt bij jetski-ongeluk Malta'

Bij een jetski-ongeluk in een baai aan de noordoostkust van Malta is een 19-jarige Nederlander omgekomen. Dat melden Maltese media. Hij zou zijn geraakt door een jetski die werd bestuurd door een andere 19-jarige Nederlander.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Het slachtoffer is door omstanders uit het water gehaald en er is geprobeerd hem te reanimeren, maar hij kon niet meer gered worden.

Beide Nederlanders verbleven in Sliema, niet ver van de St. Georges Bay waar het ongeluk gebeurde. De politie is een onderzoek begonnen.

Italiaanse premier roept noodtoestand voor regio uit na brugramp Genua

Premier Conte van ItaliŽ heeft de noodtoestand uitgeroepen voor LiguriŽ, de regio rond Genua, vanwege de instorting van de Morandibrug. Conte zegt dat hij de noodtoestand uitroept op verzoek van de autoriteiten in de regio. De noodtoestand zal 12 maanden duren.

Door de noodtoestand kunnen maatregelen, zoals het verstrekken van fondsen voor de wederopbouw of het aanwijzen van andere wegbeheerders, sneller worden doorgevoerd. Ook heeft de premier aangekondigd dat er een dag van nationale rouw komt op een nog te bepalen datum.

In de persconferentie die Conte vanavond gaf over de ramp, stelde hij de beheerder van de autosnelweg A10 verantwoordelijk voor de ramp. Over de verantwoordelijkheid voor de instorting is veel discussie, maar volgens Conte staat in de overeenkomsten waarmee Autostrade per l'Italia de snelwegen exploiteert dat het bedrijf de verantwoordelijkheid draagt.

'Niet wachten op onderzoek'

Kort na Contes persconferentie zei de autosnelwegbeheerder te kunnen bewijzen dat ze zich aan alle regels gehouden heeft. "Dit vertrouwen is gebaseerd op controle- en onderhoudsactiviteiten die zijn uitgevoerd volgens de hoogste internationale standaard. Op dit moment is het niet mogelijk om een betrouwbare verklaring te geven voor de instorting."

Italiaanse media melden dat Conte niet wil wachten op een onderzoek naar de brugramp, maar snel actie wil ondernemen tegen de beheerder. De ministers van Binnenlandse Zaken en van Verkeer zeggen dat de concessie die aan Autostrade per l'Italia is verleend, wordt ingetrokken. De top van het bedrijf wordt opgeroepen ontslag te nemen, maar die zegt dat niet te doen.

De burgemeester van Genua zei vanmiddag dat hij betwijfelt of de huizen onder de brug nog gered kunnen worden. Het is de bedoeling dat de bewoners een nieuw huis krijgen.

Bewoners 'brughuizen' Genua even terug, maar hun wijk lijkt ten dode opgeschreven

Gisteren moesten ze opeens halsoverkop hun huizen uit rennen, toen de brug boven hun woonwijk plotseling instortte. Het brugdeel boven de appartementenblokken hield het, maar zo'n 600 mensen stonden opeens zonder spullen en zonder onderdak op straat. Terugkeren is te gevaarlijk, de restanten van de brug zijn instabiel.

Vandaag mogen de bewoners even terug naar hun huizen om spullen op te halen. De meeste hebben de eerste nacht na het brugongeluk bij familie doorgebracht. Tientallen mensen staan bij de afzetting te dringen bij een brandweerwagen. Ze mogen alleen onder begeleiding de rode zone, de afgezette wijk, in.

Mustafa Marghadi en Mattijs van de Wiel gingen mee en maakten deze reportage:

"Nee, het gaat helemaal niet", zegt een dame die net even in haar huis is geweest. "We staan op straat en we hebben geen idee voor hoe lang. We weten niks." Ze heeft wat spullen van haar kinderen opgehaald. Bang dat er nog een keer iets gebeurt, is ze niet. "Het grootste deel is toch al ingestort?" Ze wil niks liever dan terug naar huis. Ze betaalt een hoge hypotheek en die loopt door.

Ze is niet de enige die terug wil. Bij de chaotische registratie bij de afzetting staat een man zich flink op te winden. "Ik wil geen spullen ophalen, ik wil terug naar huis. Waar moet ik heen met mijn kinderen en mijn vrouw, die het niet goed maakt?" Zijn vrees is dat als de grootste schok voorbij is, ze aan hun lot worden overgelaten. "Zo gaat dat altijd in ItaliŽ."

Heel ItaliŽ maakt zich druk over het gebrekkige onderhoud van deze brug en van andere bouwwerken, maar hier snappen ze daar niks van. "Er werd al jarenlang iedere nacht gewerkt aan de brug", zegt een vrouw achter in de rij. Ze krijgt bijval van een buurman. "Ze waren er juist altijd mee bezig, ze hielden ons uit onze slaap."

Omdat er te weinig brandweermensen zijn om mee te lopen naar de appartementen krijgen de bewoners de opdracht om samen met hun buren groepjes te vormen. Ondertussen roept de politie dat ze een nette rij moeten maken.

Ik mag meelopen met de dames van nummer 9. Alle hekken en deuren zijn met linten afgezet. Het is uitgestorven in de straten. De aanblik van de enorme pijler van de brug die boven de daken uitsteekt, is indrukwekkend.

'Wegwezen hier!'

En terwijl de dames binnen hun spullen bij elkaar zoeken beginnen op straat brandweermensen en andere bewoners plotseling de wijk uit te rennen. "Wegwezen, weg hier", roepen ze. De pijler van de brug zou hebben bewogen, even wordt er gevreesd dat hij alsnog instort.

Buurtbewoners die nog stonden te wachten krijgen te horen dat ze voorlopig niet naar hun huizen kunnen. Zo lang het niet veilig is, mag niemand de wijk in.

Later op de dag krijgen de buurtbewoners die terug willen meer slecht nieuws. De burgemeester van Genua laat weten dat de huizenblokken waarschijnlijk niet te redden zijn als straks de rest van de brug wordt gesloopt.

Maaltijdbezorger Foodora Nederland stopt

Maaltijdbezorger Foodora stopt zijn activiteiten in Nederland. Het Duitse moederbedrijf Delivery Hero zette Foodora Nederland begin deze maand te koop, maar een serieuze gegadigde heeft zich niet gemeld.

De medewerkers van Foodora zijn schriftelijk ingelicht. Vrijdag is er een personeelsbijeenkomst in Amsterdam, waar tekst en uitleg wordt gegeven. Onbekend is om hoeveel medewerkers het gaat.

Het bedrijf zegt in de brief aan het personeel dat het UWV en de vakbonden op de hoogte zijn gesteld dat ontslag voor de medewerkers is aangevraagd. Foodora Nederland verzekert dat de contracten met de medewerkers worden gerespecteerd en dat de bepalingen daarin worden nageleefd.

Concurrentie

De concurrentie onder de maaltijdbezorgers is groot. Daarbij heeft Foodora het moeten afleggen tegen Thuisbezorgd van het Nederlandse bedrijf Takeaway. Dat leek aanvankelijk in de markt voor een overname van Foodora.

Hero Delivery heeft ook aangekondigd te stoppen in ItaliŽ, Frankrijk en AustraliŽ. Het bedrijf zet zijn kaarten nu op de landen waar het wel een leidende positie heeft.

Home | Contact