TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Man steelt ambulance en rijdt in op publiek in Oslo

In de Noorse hoofdstad Oslo heeft een man een ambulance gestolen is daarmee ingereden op publiek. Volgens ooggetuigen heeft hij meerdere personen en een kinderwagen aangereden. Het is niet bekend hoe ze eraan toe zijn.

De politie heeft schoten afgevuurd op de ambulance om de dader te stoppen. Hij raakte niet ernstig gewond schrijft de Noorse zender NRK. Er is een persoon gearresteerd en de politie zoekt naar een andere dader.

Hervormingsbeweging Code Oranje levert burgemeester aan Boxtel

Ronald van Meygaarden van de hervormingsbeweging Code Oranje is voorgedragen als burgemeester van het Brabantse Boxtel. De gemeenteraad stond unaniem achter zijn voordracht.

Code Oranje werd opgericht voor de Statenverkiezingen en wil burgers meer zeggenschap geven via bijvoorbeeld referenda. De beweging deed bij de provinciale verkiezingen mee in Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland maar kreeg geen enkele Statenzetel.

Het is de eerste keer dat de beweging een volwaardige burgemeester mag leveren. Wel is al een waarnemend burgemeester uit de gelederen van Code Oranje voortgekomen. Oprichter Bert Blase bekleedt het ambt in Heerhugowaard.

'Wow-effect'

Van Meygaarden was negen jaar lang wethouder in de gemeente Geldermalsen en was de lijsttrekker voor Code Oranje in Gelderland. Hij volgt waarnemend burgemeester Fons Naterop op. Gisteren werd zijn voordracht in de gemeenteraad bekendgemaakt.

"We zochten een leider met lef, en die hebben we gevonden", zei de voorzitter van de vertrouwenscommissie die de voordracht bekendmaakte in De Gelderlander. "Hij heeft een persoonlijkheid met een soort van wow-effect. En ook nog een dosis humor."

Een verdere kennismaking met de nieuwe burgemeester bleef gisteren uit, want Van Meygaarden ligt met griep in bed.

De Kroon (het kabinet en de koning) moet de benoeming nog bekrachtigen, maar dat geldt als een formaliteit.

In Chili is de geest uit de fles en houden de protesten aan

In Chili is de vlam in de pan geslagen. Ondanks het uitroepen van de noodtoestand en het instellen van de avondklok gingen demonstranten afgelopen nacht opnieuw de straat op. Ook kondigden mijnwerkers en havenarbeiders een algemene staking aan.

De protesten ontstonden nadat een prijsstijging van vier procent op metrokaartjes werd aangekondigd. President Piņera draaide die prijsverhoging afgelopen weekend al terug, maar de geest is nu uit de fles. De Chilenen zijn boos om veel meer dan alleen het dure openbaar vervoer, vertelt de Nederlandse Ellis Lamers in het NOS Radio 1 Journaal.

Lamers woont met haar Chileense vriend in de hoofdstad Santiago en zag dit weekend de woede en frustratie van de inwoners. "Het verschil tussen arm en rijk is hier enorm. Een groot deel van de samenleving moet het doen met maar heel weinig per maand", vertelt ze. "Zo'n prijsverhoging op de metrokaartjes is dan de druppel die de emmer doet overlopen."

Chili is een van de meest welvarende en stabiele Zuid-Amerikaanse landen. De regering probeerde de afgelopen jaren iets aan de welvaartskloof te doen door de armoede te bestrijden. Toch merken maar weinig Chilenen daar iets van, weet correspondent Nina Jurna.

"Veel mensen vinden dat ze niet hebben gedeeld in de welvaart. Het onderwijs is duur, de medische kosten zijn hoog en er zijn problemen met de pensioenen", vertelt Jurna. "Ze richten hun woede daarover op de president, die een van de rijkste zakenmannen van het land is. Ze zien hem als een president van en voor de rijken."

Gisteren trad de politie hard op tegen demonstranten:

Een deel van de inwoners demonstreert, naar Latijns-Amerikaans gebruik, met potten en pannen. Door daarmee lawaai te maken willen ze hun onvrede kenbaar maken. Een andere groep demonstranten gaat juist erg gewelddadig te werk. Ze plunderen gebouwen, werpen barricades op en stichtten eerder al brand in de metro.

Ook aan de andere kant wordt overigens hard ingegrepen. Online circuleren allerlei video's van het hardhandige optreden van de politie. De afgelopen dagen zijn meer dan 1500 arrestaties uitgevoerd en vielen er twaalf doden.

De regering heeft het leger ingezet om de rust op straat te doen terugkeren. Het is voor het eerst sinds het einde van het regime van generaal Pinochet in 1990 dat militairen actief patrouilleren op straat, iets dat veel Chilenen doet terugdenken aan die dagen. "Daarbovenop komt nog dat er eigenlijk maar weinig dialoog is", zegt Jurna. "De president gaat niet in gesprek met de demonstranten maar uit juist hele harde taal over hen."

Ook voor de Nederlandse Lamers en haar vriendenkring zijn de protesten het gesprek van de dag. "Het is een ongekende situatie, iedereen heeft het erover." Niet gek, want het overheerst het dagelijks leven. Scholen zijn dicht, mensen gaan niet of korter naar hun werk, metro's stoppen vroeger dan normaal en veel supermarkten houden de deuren gesloten, vertelt Lamers.

Volgens Jurna is het slecht nieuws voor de regering dat nu ook de mijnwerkers en havenarbeiders zich bij de protesten aansluiten. "De kopermijnen in Chili zijn de grootste in de wereld en de werknemers zijn goed georganiseerd in vakbonden. Zij kunnen deze protesten naar een hoger niveau tillen."

Duizenden Duitse boeren in Bonn voor 'Nederlands' protest

In Bonn hebben duizenden boeren tegen het landbouwbeleid van de Duitse regering gedemonstreerd. Op het centrale plein van de stad hadden zich naar schatting 5500 boeren verzameld; minder dan de 8000 tot 10.000 waarop was gerekend.

Wel waren er veel meer tractoren in Bonn dan was verwacht. Volgens de politie stonden er alleen al in de binnenstad 1300, aan de rand van de stad nog eens 700. Het verkeer rond de Duitse stad moet de hele dag nog rekening houden met files en wegafsluitingen.

In de loop van de ochtend stroomde Bonn vol met boeren en tractoren:

Bij het protest op het Münsterplein in het centrum van Bonn waren geen tractoren toegestaan. Dat zouden het plein en de parkeergarage daaronder niet aankunnen.

Nederland

Het boerenprotest is mede een gevolg van de betogingen in Nederland. De initiatiefnemers voelden zich door beelden uit Den Haag geīnspireerd om ook de straat op te gaan. "Tienduizenden boeren zijn lid geworden van een Facebookgroep en dat heeft geleid tot deze demonstratie", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in Bonn.

Aanleiding voor het protest is de, volgens boeren, opeenstapeling van nieuwe regels voor onder meer mestgebruik en dierenwelzijn. "Boeren zeggen dat ze al die maatregelen bij elkaar niet kunnen bijbenen", zegt Van de Hulsbeek. Vooral middelgrote en kleine bedrijven zouden onder de regeldruk bezwijken.

'Andere problemen dan in Nederland'

De uitstoot van stikstof speelt bij de Duitse boeren geen rol, zegt Van de Hulsbeek. "Het zijn echt andere problemen dan in Nederland. "

Een probleem is wel het stikstof dat in de grond zakt en het grondwater verontreinigt. Volgens Van de Hulsbeek is boeren daarom in drie jaar tijd twee keer strengere regels voor bemesting opgelegd. "Boeren zeggen: we kunnen niet eens de ene regel implementeren en dan komt er alweer een andere maatregel."

Ook een gebrek aan waardering speelt mee bij het protest van vandaag. De boeren voelen zich de boeman van deze tijd, zegt Van de Hulsbeek. Sommige boeren zeggen tegen haar dat ze middelvingers krijgen als ze op hun land aan het werk zijn.

Eerder protest

Vorige week was er in Bonn ook al een boerenprotest. Voor het Ministerie van Landbouw, dat nog steeds in de voormalige hoofdstad is gevestigd, stonden toen enkele honderden boeren om te demonstreren tegen de regeldruk.

Man vast na vondst dode vrouw en kind in Diemen

De politie heeft een man aangehouden na de vondst van twee lichamen in een huis in Diemen. De slachtoffers zijn een vrouw en een kind. De twee werden vrijdag gevonden. Diezelfde dag is de verdachte opgepakt. De politie onderzoekt of sprake is van een misdrijf.

De 48-jarige verdachte is de huurder van het huis. De man zit in volledige beperkingen; dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of de verdachte in het huis is opgepakt of elders. Ook kan een woordvoerder niets zeggen over de relatie tussen de verdachte en de twee slachtoffers.

Volgens de lokale zender AT5 gaat het om een moeder en een pasgeboren baby.

Home | Contact