TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Trump haalt uit naar ontslagen toezichthouder: 'Bracht nep-rapport naar Congres'

De Amerikaanse president Trump heeft in een persconferentie gesuggereerd dat hij inlichtingentoezichthouder Atkinson inderdaad heeft ontslagen vanwege het afzettingsonderzoek dat tegen de president liep. Gisteren werd dat verband al door velen gelegd, maar de president zelf zei toen alleen dat hij het vertrouwen kwijt was.

Trump zegt nu dat het fout was van Atkinson om de klacht van een anonieme klokkenluider naar het Congres te brengen. "Volgens mij heeft hij vreselijk slecht werk geleverd, absoluut verschrikkelijk. Hij had een nep-rapport opgesteld en bracht het met spoed naar het Congres. Niet een groot fan van Trump, dat kan ik je wel zeggen."

Bevooroordeeld

De president noemde de ontslagen toezichthouder politiek bevooroordeeld. Volgens hem had Atkinson eerst met hem over de klacht moeten praten, ook al was Atkinson een onafhankelijk toezichthouder. "Hij kwam nooit naar me toe om me te zien, hij heeft ook nooit om een ontmoeting verzocht. Deze man is een schande voor zijn functie."

Atkinson, die door Trump zelf was aangesteld als toezichthouder op de inlichtingendiensten, lichtte vorig jaar het Congres in over een melding van een klokkenluider. Daarin werd gewaarschuwd dat Trump de OekraÔense president Zelensky had gevraagd om een corruptieonderzoek naar zijn Democratische rivaal Joe Biden en diens zoon. In het afzettingsproces dat volgde, werd Trump uiteindelijk vrijgesproken door de Senaat, waarin de Republikeinen de meerderheid hebben.

Zevende ontslag

Inspecteur-generaal Atkinson is volgens persbureau AP de zevende functionaris van de inlichtingendiensten die sinds de zomer het veld moet ruimen. Er is veel kritiek op het plotselinge ontslag, niet in de laatste plaats omdat de VS midden in de coronacrisis zit. Ook is er steun voor de inspecteur-generaal . Zo kwam de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie, Michael Horowitz, op voor Atkinson. Hij roemde hem vanwege "zijn integriteit, professionaliteit en toewijding aan de letter van de wet en onafhankelijk toezicht."

Wie Trump wil gaan installeren als nieuwe inspecteur-generaal van de inlichtingendiensten is nog niet bekend.

Explosieven gevonden bij supermarkt Diemen

De politie heeft in Diemen explosieven gevonden bij een supermarkt. De vondst bij het Albert Heijn-filiaal aan de Dalsteindreef werd rond 04.00 uur gedaan.

De explosieven zijn volgens de politie niet afgegaan. Op foto's is wel te zien dat de glazen deur van de supermarkt deels is verbrijzeld. De politie onderzoekt hoe dat is gebeurd en wie dat heeft gedaan.

De explosieve materialen zijn veiliggesteld door de explosievenopruimingsdienst. Onderzocht wordt om wat voor materiaal het gaat. Het gebied rond de supermarkt was enige tijd ruim afgezet.

Wekdienst 5/4: toespraak van Queen ? 'Oranje' Ronde van Vlaanderen bij NOS

Goedemorgen! Queen Elizabeth spreekt vanavond het Britse volk toe. En ook al is er vandaag geen Ronde van Vlaanderen, voor wielerliefhebbers is er toch genoeg te genieten op tv.

Eerst het weer: het wordt opnieuw een zonnige dag. Het kan wel 18 tot 21 graden worden. Er staat een matige zuidoostenwind.

Moet je vandaag toch de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het wordt dus opnieuw mooi weer, maar natuurorganisaties en gemeenten roepen mensen op om niet massaal naar buiten te gaan. Gisteren ging dat goed, maar het is belangrijk dat de coronamaatregelen ook vandaag worden nageleefd, zegt Staatsbosbeheer. "We willen niet dat mensen nu lezen dat het meeviel en er toch op uitgaan." Vanwege de coronacrisis houdt koningin Elizabeth vanavond een tv-toespraak voor het Britse volk. Die wordt om 21.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden bij de BBC. Op de dag dat eigenlijk de Ronde van Vlaanderen gereden zou worden, blikt de NOS terug op de editie van 2018. Die werd gewonnen door Niki Terpstra. Studio Sport Archief zendt de koers opnieuw uit, vanaf 15.00 uur op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. Andere plannen vanmiddag? Check hier onze samenvatting uit 2018:

Wat heb je gemist?

In het noorden van Mexico zijn bij een schietpartij tussen twee rivaliserende bendes negentien mannen om het leven gekomen. Volgens lokale media ging het om leden van het JuŠrezkartel en het Sinaloakartel, dat jarenlang werd geleid door de veroordeelde drugsbaron Joaquin 'El Chapo' GuzmŠn.

Vrijdag zei de president van Mexico dat het bendegeweld in het land niet lijkt te verminderen door de uitbraak van het coronavirus. "Eind maart, toen het coronavirus wijder verspreid werd, leek het erop dat we een aanzienlijke afname van het geweld konden verwachten. Helaas blijkt dat niet het geval."

Ander nieuws uit de nacht:

Eerste Nederlanders teruggekeerd uit AustraliŽ. De eerste repatriŽringsvlucht uit AustraliŽ is vanmorgen vroeg geland op Schiphol. In het toestel zat een honderdtal Nederlanders. Zij zijn eerst met KLM-partner Malaysia Airlines naar Kuala Lumpur gevlogen; vanaf daar vertrok een toestel van KLM naar Amsterdam. Dode bij steekpartij in Eindhovense flat. Een bewoner van een appartementencomplex aan de Eindhovense Tellegenstraat is gisteravond neergestoken. Er is een traumahelikopter ingezet en de man is gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Over de toedracht van de steekpartij is nog veel onduidelijk, de politie doet onderzoek. Elf doden bij ontploffing in Colombiaanse kolenmijn. Waarschijnlijk is de ontploffing veroorzaakt door een gasophoping. Twee mensen worden nog vermist, twee anderen zijn levend onder het puin vandaan gehaald.

En dan nog even dit:

Berichten over dat artsen terughoudend zouden moeten zijn met het laten opnemen van oudere coronapatiŽnten, wonden de 90-jarige Joke Poelder erg op. "Ik was echt gepikeerd. Ik ben nog zo vitaal."

De 90-jarige man is een van de vier ouderen met wie de NOS sprak over de coronacrisis. Waar de een het moeilijk vindt om de maatregelen te accepteren, is de ander er meer gelaten onder. Lees hier het hele verhaal. En natuurlijk houden we ook weer een liveblog bij, dat lees je hier.

Fijne dag!

Vier ouderen over coronamaatregelen: gemis en angst, maar ook berusting

"Ik mis een knuffel en een arm om me heen." Voor Marijke Heesemans zijn de coronamaatregelen, die deze week werden verlengd tot zeker 28 april, frustrerend. Heesemans verloor op 16 maart haar man na een huwelijk van 49 jaar en 7 maanden. Juist nu ze behoefte heeft aan familie en vrienden om zich heen, wordt geadviseerd om sociale contacten te beperken en zo veel mogelijk thuis te blijven. "Dat is moeilijk te accepteren."

Contact met haar kinderen en kleinkinderen heeft de 71-jarige Heeseman nu alleen via Facetime. Na de uitvaart van haar man, op 23 maart, heeft ze hen niet meer gezien. Ook vrienden blijven op afstand, maar eenzaam voelt ze zich niet. "Zo wil ik het niet noemen. Er zijn ook genoeg mensen die aan me denken. Laatst kwam iemand een kaart brengen. Toen heb ik de deur opengedaan en hebben we toch op afstand even gepraat."

De stilte in huis valt haar wel zwaar. "De verzorging van mijn man vroeg veel energie. Er was ook hulp thuis. Dan had je toch aanspraak. Nu heb ik veel steun aan de muziek van Rob de Nijs en Guus Meeuwis."

Marijke Heesemans probeert ondanks alle beperkingen positief te blijven. "Je accepteert het. Er zijn ook mensen die in het ziekenhuis liggen met partners die er niet bij mogen zijn. Ik mag me gelukkig prijzen dat we mijn man een mooi warm afscheid hebben kunnen geven."

Saida Chirino mist de kerk

Saida Chirino kan goed leven met alle maatregelen, vertelt ze. "Het is niet voor niets. Ik word er niet vrolijk van, maar het is voor een goed doel."

De 71-jarige Haagse woont met haar man, die bedlegerig is na een hersenbloeding, in een flat speciaal voor oudere Antillianen en Arubanen. Familiebezoek stelt ze uit. "Ook oppassen op mijn kleinzoon is er nu niet bij. Dat vind ik jammer." Ze heeft wel begrip voor alle coronaregels en -adviezen, die erop gericht zijn om kwetsbare mensen te beschermen. "Het is ook voor hem", zegt ze verwijzend naar haar man. "Je moet een beetje aan anderen denken."

Chirino gaat af en toe nog een boodschap doen, maar meer niet. "Met dat mooie weer van de laatste tijd doet dat wel een beetje pijn." Ook activiteiten met andere flatbewoners zijn afgeblazen, maar vervelen doet ze zich niet: "Ik heb genoeg hobby's."

Een ding mist ze wel. "De kerkdienst op zondag. De viering, de preek. En dan het koffiedrinken. Echt het samenzijn, dat heb je nu juist nodig."

Joke Poelder is niet bang

Joke Poelder is na een rijk leven van 90 jaar niet snel meer onder de indruk. "Ik heb al zo veel gezien en meegemaakt", zegt hij. Poelder groeide op in de oorlog ( "het grootste drama in mijn leven") en is IndiŽ-veteraan. De coronacrisis houdt hem wel bezig, maar niet binnen.

Vorig weekend ging Poelder, die nog goed ter been is, langs bij bekenden. "Die schrokken dat ik er ineens stond. 'Goh, kom je toch, ondanks alles?' We hebben buiten gezeten, geen hand gegeven en afstand gehouden. Ik merkte bij hen de angst om het virus te krijgen. Die heb ik niet. Als het zo is, dan is het zo."

Hij schrok van de berichten dat artsen terughoudend moeten zijn met het laten opnemen van ouderen met het coronavirus krijgen. "Ik was echt gepikeerd", zegt hij. "Ik ben nog zo vitaal. Ik zou het ze echt kwalijk nemen als ze zeggen: 'u bent te oud'". Later dit jaar gaat hij met zijn hondjes en camper gewoon weer kamperen, is zijn plan.

Voor zijn dagelijkse leven maken de coronamaatregelen weinig verschil. Contacten met familie staan op een lager pitje en hij houdt op straat goed afstand, maar vervelen? "Welnee. Ik heb nog stapels boeken liggen en ik ontwikkel eigen foto's. Ik kom tijd te kort voor alles." Alleen wandelen door de duinen; dat is nu een gemis.

Willem Weerd is 'volgzaam'

Willem Weerd woont in het Groningse Zuidbroek, een regio waar tot nu toe relatief weinig coronabesmettingen en ziekenhuisopnames zijn. "Wat dat betreft valt het hier reuze mee", erkent hij. Maar: "We nemen alle maatregelen wel serieus."

Weerd (74) is voorzitter van biljartvereniging Central in Veendam. Bijna alle leden zijn 60+, de oudste is 84. Hij mist het spelletje en het contact met andere leden, maar het is niet anders. Voor andere bestuursfuncties die hij heeft, bij de Zonnebloem en een sportvereniging, kan hij via de computer nog dingen regelen. "Verder is er niets te doen."

Wat scheelt, vertelt hij, is dat van zijn leeftijdsgenoten niemand meer werkt. "Dus zorgen over inkomensverlies zijn er niet." Wel leven Weerd en zijn vrouw mee met hun zoon, die als vrachtwagenchauffeur in heel Nederland komt. "Die merkt het wel, hij kan niet overal meer terecht."

De laatste tijd komt Weerd weinig meer buiten. "We zijn een volgzaam volk", zegt hij over de Groningers. Hij merkt bij zichzelf en zijn omgeving vooral berusting. "Iedereen vindt het best een beetje beangstigend. Maar ik hoor niemand roepen: 'wat overkomt mij nou?'"

Elf doden bij ontploffing in Colombiaanse kolenmijn

Bij een explosie in een kolenmijn in Colombia zijn zeker elf doden gevallen en vier mensen gewond geraakt. Twee mensen worden vermist en twee anderen zijn levend uit de mijn gehaald. Dat heeft de gouverneur van Cundinamarca bekendgemaakt. De ontploffing is vermoedelijk veroorzaakt door een gasophoping.

Bij de mijn in CucunubŠ, ongeveer 90 kilometer ten noorden van de hoofdstad BogotŠ, proberen hulpdiensten om mensen onder het puin vandaan te halen. Volgens de lokale brandweer zijn er alleen mijnwerkers onder de slachtoffers.

In het land zijn maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel werkzaamheden zijn opgeschort, maar de mijnbouw in CucunubŠ mag blijven doorgaan.

Vrijdag eiste een vergelijkbaar ongeval in een mijn in het nabijgelegen San Cayetano zes levens.

Home | Contact