TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Poortactie tegen massaontslag bij Tata Steel IJmuiden

Boze medewerkers van Tata Steel houden vanochtend een verrassingsactie bij drie toegangspoorten van de staalfabriek in IJmuiden. Volgens een verslaggever van NHNieuws zijn kort achterelkaar wegversperringen opgeworpen en worden mensen gefaseerd doorgelaten.

De actievoerders delen flyers uit en vragen werknemers om morgen naar een bijeenkomst van de vakbond FNV te komen. Die wordt gehouden in een grote tent op het parkeerterrein van de plaatselijke voetbalclub FC Velsenoord. Vakbondsbestuurders spreken daar het personeel toe.

Het is de eerste actie na de aankondiging van het massa-ontslag bij Tata Steel,1600 banen gaan verloren. In de regio IJmond zijn grote zorgen over de toekomst van de grootste werkgever in de regio.

De ontslagen zijn onderdeel van een grotere bezuinigingsoperatie van Tata Steel in Europa. Daarbij gaan in totaal drieduizend arbeidsplaatsen verloren.

Toen de ontslagronde half november werd aangekondigd, reageerde personeel al geschrokken:

'Bedrijven betalen fors meer voor verzekeren zonnepanelen'

Bedrijven zijn meer geld kwijt aan het verzekeren van zonnepanelen en besluiten daarom vaker om ze maar niet te installeren. Verzekeraars hebben de premies verhoogd vanwege de kans op brand, blijkt uit een rondgang door Het Financieele Dagblad. De ongelukken zijn het gevolg van ondeskundige aanleg.

Afgelopen jaar zijn er 23 branden geweest die te maken hadden met zonnepanelen, zegt een woordvoerder van branchevereniging Holland Solar tegen de krant.

Sommige verzekeraars hebben daarom besloten de premie voor bedrijven te verdubbelen. Ter indicatie: een groot bedrijf met een dak van honderd vierkante meter vol zonnepanelen betaalde tot vorig jaar ongeveer 1250 euro premie. Nu is dat soms 2500 euro.

Daardoor is het voor sommige bedrijven niet meer rendabel om zonnepanelen te nemen. Bovendien kunnen ze soms geen opstalverzekering meer afsluiten als ze panelen aanleggen. Daarom zien bedrijven er vaker vanaf, schrijft het FD.

'Niet proportioneel'

Branchevereniging Holland Solar, is bezorgd. "Ik wil de branden absoluut niet bagatelliseren, maar de reactie om alle zonnesystemen dan maar uit de verzekering te gooien of de premies te verdubbelen is niet proportioneel."

Als er bij zonnepanelen brand ontstaat, is dat het gevolg van een ondeskundige installatie, zegt het Verbond van Verzekeraars. Iedereen mag in principe de panelen monteren. Daarom willen de verzekeraars betere voorlichting en meer regels. Ook Holland Solar pleit daarvoor.

Volgens het FD is het niet duidelijk of naast bedrijven ook particulieren meer moeten betalen voor hun verzekering. Wie als consument maar een paar panelen heeft, is niet verplicht daarvoor een aparte verzekering af te sluiten. Ze kunnen tot nu toe worden meeverzekerd door de bestaande verzekering met een paar euro uit te breiden.

Weinig kans op succesvolle besprekingen over Oost-Oekra´ne

Mogelijke oplossingen voor de oorlog in Oost-Oekra´ne, daar praten de presidenten van Rusland, Oekra´ne en Frankrijk en de bondskanselier van Duitsland vanmiddag over in Parijs. Maar de kans dat ze een manier vinden om een eind te maken aan het conflict is erg klein.

De laatste keer dat Poetin, Macron en Merkel de oorlog bespraken in het zogenoemde NormandiŰ-format, was in oktober 2016 in Berlijn. De vierde deelnemer was Petro Porosjenko, toen nog president van Oekra´ne. Sinds afgelopen mei is dat Volodymyr Zelensky.

In dat laatste zit meteen een groot verschil. Anders dan de hardliner Porosjenko is Zelensky wÚl bereid om compromissen te zoeken. Telefoongesprekken met zijn Russische collega Poetin hebben tot een paar kleine resultaten geleid. Oekra´ne en Rusland hebben in september gevangenen uitgewisseld, Rusland heeft onlangs drie marineschepen teruggegeven die het ruim geleden had opgebracht na een incident in de Straat van Kertsj bij de Krim, en in drie kleine plaatsjes in het conflictgebied hebben de door Rusland gesteunde separatisten en Oekra´ne hun troepen teruggetrokken van de frontlinie. Onder Porosjenko was dat ondenkbaar geweest.

Maar er zijn meer dan genoeg onderwerpen waarover nog geen begin van overeenstemming is. Zo eist Rusland dat de zelfverklaarde 'volksrepublieken' Donetsk en Loegansk vergaand zelfbestuur krijgen en dat er lokale verkiezingen komen. Zelensky is daar niet a priori tegen, maar hij wil het alleen onder zijn voorwaarden: die verkiezingen moeten gehouden worden volgens de Oekra´ense wet en onder controle staan van internationale waarnemers. Over de vorm van autonomie bestaat geen duidelijkheid. Zelensky wil pas laten weten wat hij daarbij precies in gedachten heeft als de besprekingen in Parijs succesvol verlopen.

Van tevoren is het al duidelijk dat het voor de separatistenleiding niet voldoende zal zijn. Zij nemen geen genoegen met minder dan volledige onafhankelijkheid en op termijn aansluiting bij Rusland. Alleen als Moskou beveelt dat ze in moeten schikken, zullen ze dat met veel tegenzin misschien doen, maar de kans dat dßt gebeurt is minimaal.

Krijgt Zelensky grenscontrole terug?

En dan is er nog de grens met Rusland. Die staat sinds de zomer van 2014 volledig onder controle van de Russen en de 'volksrepublieken'. Oekra´ne heeft geen enkele zeggenschap over wat er over die grens gaat. Wat dat is, laat zich raden: naast eerste levensbehoeften voor separatistengebied dat zelf nauwelijks iets produceert, zijn dat vooral wapens, munitie en andere militaire benodigdheden en Russische militairen. Dat is een doorn in het oog van Zelensky, maar het is niet waarschijnlijk dat hij in Parijs ook maar iets van grenscontrole terugkrijgt.

Nieuwsuur maakte een overzicht van de stand van zaken tussen Oekra´ne en Rusland:

Nog belangrijker dan de geschilpunten is het enorme wantrouwen tussen de partijen. Volgens Kiev is de oorlog in het oosten van het land vanaf het begin georganiseerd en geregisseerd door Rusland, dat er alles aan doet om buurland Oekra´ne te destabiliseren en instabiel te houden. Daarmee wil het Kremlin voorkomen dat het zich kan aansluiten bij EU en NAVO. De separatistenleiders in Donetsk en Loegansk zijn in de ogen van Oekra´ne niet veel meer dan marionetten van Moskou. Kiev weigert dan ook om rechtstreeks met hen te onderhandelen.

Aan de andere kant is het Kremlin doodsbenauwd voor een pro-Westerse revolutie, zoals die zich afspeelde voorafgaand aan de oorlog in Oost-Oekra´ne. Als die uiteindelijk succesvol is, zou de oppositie in Rusland ook wel eens ideeŰn kunnen krijgen. Vandaar dat Rusland er veel aan gelegen is om de ontwikkeling van Oekra´ne te frustreren. En daar helpt een oorlog goed bij.

'Tongzoen van zeemeermin' slechtste slogan van 2019

'Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin' is met afstand tot de slechtste slogan van 2019 gekozen. Hij is van een viszaak uit Arnhem. Hij liet onder meer 'Werken met zinhoud' van uitkeringsinstantie UWV, 'Geen geŰikel recycle' van een transportbedrijf en 'Nogal fidus' van een makelaardij achter zich.

De winnaars van dit jaar vinden hun slogan helemaal niet slecht. "Ken je AriŰl nog, de zeemeermin uit de tekenfilm The Little Mermaid van Disney? Kom op, die zou je toch zo ten huwelijk vragen?", zeggen Luuk en Wiebe de Haan van viswinkel De zilte zeemeermin uit Arnhem in het AD. Ze hebben de slogan trouwens niet zelf bedacht. Dat deed een visboer in Friesland waar ze in hun jeugd wel eens een harinkje aten.

Het is de achtste keer dat er een verkiezing voor de slechtste slogan is gehouden. Eerdere winnaars waren 'It's de Cock that makes the man' (een modezaak), 'Zit je haircut' (een kapperszaak) en 'Iedere paal gaat erin' (een heibedrijf).

Wekdienst 9/12: advies over lachgas en Marco Kroon hoort vonnis

Goedemorgen! De week begint vandaag met een advies van drugsbeoordelingscommissie over de aanpak van lachgas en Marco Kroon hoort het vonnis in de kopstoot-zaak.

Verspreid over het land vallen stevige buien, mogelijk met onweer en zware windstoten. Vanmiddag draait de wind naar het noordwesten en neemt daarbij toe in kracht. Aan de kust komt een harde tot stormachtige wind te staan. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 8. Vanavond neemt de wind af en blijft het vaker droog.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Een drugsbeoordelingscommissie komt met een advies over de aanpak van lachgas. Gisteren meldde Nieuwsuur dat steeds meer gebruikers in een revalidatiecentrum belanden. De presidenten van Rusland en Oekra´ne praten over het beŰindigen van de strijd in Oost-Oekra´ne. Putin en Zelensky spreken elkaar in Parijs, met president Macron als gastheer. En welke straf krijgt Marco Kroon? Er is tegen de drager van de Militaire Willems-Orde een werkstraf geŰist van 100 uur voor wildplassen en het uitdelen van een kopstoot aan een agent.

Het Openbaar Ministerie gaf eerder beelden vrij van de mogelijke kopstoot:

Wat heb je gemist?

Bij een vulkaanuitbarsting op een onbewoond eiland voor de kust van Nieuw-Zeeland is iemand om het leven gekomen. Meerdere mensen raakten gewond. Er worden ook mensen vermist.

Op het White Island in het noordoosten van Nieuw-Zeeland waren volgens de politie minder dan vijftig mensen toen de vulkaan uitbarstte. Hulpdiensten zijn met helikopters een reddingsactie gestart. Zij hebben inmiddels twintig mensen naar het vasteland gebracht. Het onbewoonde eiland is populair bij toeristen. Jaarlijks bezoeken zo'n 10.000 mensen het eiland.

Een twitteraar filmde hoe mensen vastzitten op een rots, terwijl achter ze de vulkaan uitbarst:

Ander nieuws uit de nacht:

Bij pinautomaten van de Rabobank in het Overijsselse Tubbergen en het Limburgse Baarlo zijn vannacht plofkraken gepleegd. De geldautomaat in Baarlo zit vast aan een bedrijfspand. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade aan het gebouw is. In Tubbergen werd geprobeerd een mobiele pinbox op te blazen. Volgens de politie zit het explosief mogelijk nog in de automaat. Daarom is de explosievenopruimingsdienst opgeroepen en de omgeving afgezet. De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft met de Amerikaanse president Trump gebeld over de aanslag op de Amerikaanse marinebasis in Florida. De kroonprins zei dat zijn land op alle mogelijke manieren wil helpen bij het onderzoek. De wereldwijde handel in wapens en militaire diensten is vorig jaar met 4,6 procent gestegen, naar bijna 380 miljard euro. Dat concludeert een Zweeds onderzoeksinstituut. Volgens het instituut groeien vooral Amerikaanse bedrijven.

En dan nog even dit:

De slechtste slogan is dit jaar van een viswinkel uit Arnhem. De zaak won de dubieuze prijs met de leus: 'Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin'.

Het is de achtste keer dat het platform Slechte Slogan de verkiezing organiseert. Andere kanshebbers waren dit jaar onder meer 'Verbieb jezelf' van de openbare bibliotheken en 'Shop en kom tot jeselfie' van Groupon.

Vorig jaar werd de slechtste slogan bedacht door herenkapper Barbier Rogier uit Laren:

Fijne dag!

Home | Contact