TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Journaliste tegen Poetin: waarom worden tegenstanders vermoord?

"Waarom worden politieke tegenstanders die zich kandidaat stellen bij verkiezingen opgesloten of vermoord?" Die opvallend kritische vraag kreeg de Russische president Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie in Moskou van een andere kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De vraagsteller was de Russische journalist Ksenia Sobtsjak. Zij is de dochter van de oud-burgemeester van Sint-Petersburg en Poetins mentor Anatoli Sobtsjak. Ze wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen en bezocht de persconferentie als journalist.

Ze greep de gelegenheid aan om Poetin kritische vragen te stellen over het gebrek aan politieke tegenstanders voor de president. Volgens haar was het de enige manier voor haar om in debat te gaan met kandidaat Poetin.

Sobtsjak (36) is de voormalig presentatrice van een populaire realityserie en hoofdredacteur van een Russisch modeblad. Ze was een bekende van de vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov en heeft zich steeds nadrukkelijker opgeworpen als tegenstander van Poetin.

Ze confronteerde Poetin ook met de zaak rond oppositieleider Aleksej Navalny, die waarschijnlijk niet aan de presidentsverkiezingen mag deelnemen omdat hij eerder tot een voorwaardelijke gevangenisstraf werd veroordeeld. Volgens Navalny was het proces tegen hem politiek gemotiveerd. Hij is vastberaden mee te doen aan de verkiezingen en zegt dat Poetin bang is voor eerlijke verkiezingen.

Die opvatting betreed Poetin vandaag. Volgens de president zijn mensen als Navalny gevaarlijk voor de stabiliteit in Rusland. "Wilt u couppogingen? Dat hebben we allemaal al achter de rug. Wilt u echt daarnaar terug?", zei Poetin tegen Sobtsjak. "Ik weet zeker dat het overgrote deel van de Russen dat niet wil."

De president waarschuwde voor een situatie zoals in OekraÔne: "Wilt u de ene Maidan-revolutie na de andere? Wilt u dat er tientallen Saakasjvilis rond komen lopen?", linkte Poetin Navanly indirect aan de oud-president van GeorgiŽ, Michail Saakasjvili. Die laatste werd onlangs in OekraÔne gearresteerd. Saakasjvili is momenteel de aanjager in de anti-corruptieprotesten tegen de OekraÔense leider Porosjenko.

Groot applaus

Poetin verzekerde dat hij werkelijke politieke oppositie niet schuwt, maar waarom komen ze niet met een "duidelijke, positieve boodschap?". Moet hij dan zijn eigen politieke tegenstanders opleiden, vroeg de president. Zijn opmerkingen werden gevolgd door een groot applaus van journalisten uit de zaal.

Sobtsjak wil meedoen aan de verkiezingen, maar het is de vraag of dat ook gaat gebeuren.

De 65-jarige Poetin is sinds 1999 onafgebroken aan de macht in Rusland, dan weer als president, dan weer als premier. Alles wijst erop dat hij ook bij de komende verkiezingen weinig heeft te vrezen. Poetin doet als onafhankelijke kandidaat mee aan de presidentsverkiezingen van 18 maart.

Rutte over Hongaars migratiebeleid: een schaamteloos verhaal

Premier Rutte noemt het "schaamteloos" dat zijn Hongaarse collega OrbŠn geen vluchtelingen wil opnemen en het genoeg vindt om met drie andere Oost-Europese landen 35 miljoen euro te investeren in Afrika om migratie te voorkomen.

Dat zei de premier in aanloop naar een werkdiner in Brussel waar Europese leiders vanavond discussiŽren over migratie. De Duitse, Oostenrijkse en Belgische premiers reageerden in vergelijkbare bewoordingen.

Nederland en andere landen willen dat nieuwe vluchtelingen eerlijk over de EU-lidstaten worden verdeeld. Die afspraak was eerder gemaakt, maar Polen en Hongarije werkten daar niet mee. Zij namen geen enkele vluchteling op, TsjechiŽ en Slowakije nog geen twintig.

Vlam in de pan

Toen de vluchtelingencrisis in 2015 op zijn hoogtepunt was, leidde die tot veel ruzie in Europa. "Gezamenlijke oplossingen leken heel moeilijk", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Nu ze in een rustigere periode weer over migratie gaan praten, slaat de vlam direct weer in de pan, nog voordat de discussie is begonnen."

De landen die 35 miljoen euro in Afrika investeren zijn Hongarije, Polen, TsjechiŽ en Slowakije, samen de zogenoemde Visťgrad-landen. Andere Europese landen investeren ook in Afrika om bijvoorbeeld armoede te bestrijden en banen te scheppen.

Restvoorraad vieze scooters mag alsnog verkocht worden

Scooterwinkels mogen volgend jaar alsnog hun restvoorraad scooters en brommers verkopen die niet meer aan de nieuwste Europese normen voldoen. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat besloten.

Het gaat om scooters met een Euro 2 of 3-norm, die meer schadelijke stoffen uitstoten dan de nieuwere Euro 4-norm toestaat. In Europa is afgesproken dat vanaf 1 januari 2018 alleen nog scooters verkocht mogen worden die voldoen aan Euro 4 of hoger.

In veel landen werd een overgangsregeling afgesproken: restanten die bij importeurs en winkels staan, mogen nog wel verkocht worden. In Nederland kwam zo'n regeling er niet omdat Van Veldhovens voorganger, Sharon Dijksma, besloot dat per 1 januari de verkoop helemaal moet stoppen. Van Veldhoven draait die beslissing van Dijksma nu terug.

3000 scooters

De brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag zijn blij. Het gaat volgens de Bovag om zo'n 3000 scooters. Veel scooterwinkels waren zich al aan het voorbereiden op het totaalverbod door scooters alvast op kenteken te zetten. De winkel is dan officieel de eerste eigenaar van de scooter en mag die nog wel doorverkopen als tweedehands scooter. Dat zou dan waarschijnlijk wel voor een wat lagere prijs zijn.

De branche kijkt nu of ze het op kenteken zetten van die scooters terug kan draaien, zodat ze toch als nieuw verkocht kunnen worden. Het gaat alleen om viertaktscooters. Winkels verkopen sinds januari dit jaar al geen tweetakt-scooters meer, die het meest vervuilen.

OM eist twee jaar cel en tbs tegen teruggekeerde SyriŽganger

Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel en tbs tegen een teruggekeerde SyriŽganger. De 47-jarige man uit Den Haag had zich in 2016 aangesloten bij een terroristische strijdgroep in SyriŽ, die aan aan al-Qaida is gelieerde.

Volgens de officier van justitie heeft hij zich schuldig gemaakt aan terroristische misdrijven. "Hij was lid van een terroristische organisatie, deed mee aan een trainingskamp en voerde voorbereidingshandelingen uit voor een terroristisch misdrijf."

De man uit Den Haag is manisch-depressief en had zich tot de islam bekeerd. Vorig jaar haalde hij zijn huis leeg, zegde hij abonnementen op, maakte een testament op en boekte hij een enkele reis naar Turkije. Van daaruit reisde hij naar SyriŽ.

Schoonmaken en wachtlopen

Daar zat hij naar eigen zeggen drie weken in een trainingskamp van de Turkistan Islamic Party, een groepering die vooral bestaat uit jihadistische Oeigoeren uit China. In het kamp zou hij hebben geoefend met een kalasjnikov, hebben opgeruimd, schoongemaakt en wachtgelopen. De man keerde volgens hemzelf terug naar Turkije omdat hij ziek was geworden. De Turkse autoriteiten pakten hem op en droegen hem over aan Nederland.

Vanwege zijn psychische problemen eist de officier tbs met voorwaarden. Het OM wil dat hij wordt opgenomen op een psychiatrische afdeling en verplicht wordt medicijnen in te nemen.

Friese woonbooteigenaren ingeschakeld bij zoektocht naar Remon Bruinsma

In de zoektocht naar de vermiste Remon Bruinsma vraagt de politie woonbootbewoners in Leeuwarden om hulp. Ze krijgen het verzoek om onder hun woonark te kijken.

Ook zoeken agenten en vrijwilligers van de stichting Veteranen Search Team in een natuurgebied ten oosten van Leeuwarden. Het gebied ligt op de route naar het huis van Bruinsma in Zwaagwesteinde.

"Dit is een logische looproute. We hebben geen aanwijzingen dat hij hier was, maar willen daar zekerheid over hebben", zegt de politie.

De 18-jarige man verdween in de nacht van 30 november op 1 december na een avond stappen. Een zoektocht met duikers, speurhonden en helikopters leverde niets op. De politie doorzocht grachten in de binnenstad van Leeuwarden, omdat hij daar voor het laatst op camerabeelden is gezien.

"In de binnenstad is veel water. Het zou kunnen zijn dat hij erin is gevallen", zegt de politie.

Blond meisje gezocht

Op camerabeelden die in de nacht van de verdwijning zijn gemaakt, is Bruinsma op straat te zien, pratend met een blond meisje. Zij sprak kort met hem en daarna liep hij in de richting waar zij heen wees.

De politie wil haar graag spreken en overlegt met het Openbaar Ministerie of de beelden kunnen worden vrijgegeven.

Kort na de verdwijning werd de telefoon van de man teruggevonden bij een winkel in de buurt. De politie onderzoekt het mobieltje in de hoop waardevolle informatie te achterhalen.

Home | Contact