TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Gedupeerden kinderopvangtoeslag in buitenland moeilijk te bereiken

Advocaten en belangenorganisaties vrezen dat niet alle gedupeerden van de toeslagenaffaire zich ook daadwerkelijk gaan melden voor compensatie. Vooral mensen die naar het buitenland zijn vertrokken, zijn moeilijk te bereiken. Een deel van die mensen is weggegaan, omdat ze werden opgejaagd door de Belastingdienst, zeggen de organisaties.

Tot nu toe hebben 968 mensen met een adres buiten Nederland zich gemeld. Hoeveel mensen niet in beeld zijn, is niet te zeggen.

Waait een andere wind

"We weten, onder meer door de gesprekken met gedupeerde ouders, dat er mensen naar het buitenland zijn vertrokken omdat ze hun schulden niet meer kunnen betalen", zegt het ministerie van FinanciŽn.

Volgens het ministerie wordt geprobeerd gedupeerde ouders te bereiken, in binnen- en buitenland, via brieven, de website met Engelstalige informatie, Facebook en Twitter. "We willen het geschonden vertrouwen herstellen." Er staat sinds afgelopen week ook een webpagina online met informatie voor ouders die in het buitenland wonen.

Volgens Gjalt Jellesma van Boink, de belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang, is staatssecretaris Van Huffelen erop gebrand om iedere ouder in beeld te krijgen, maar moet er meer gebeuren om deze groepen te bereiken.

"Die mensen zijn weggegaan met het idee van een zeer vijandige overheid. We moeten duidelijk maken dat er wat dat betreft echt een andere wind waait. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat je een spotje uitzendt op kanalen die ook in Marokko en Turkije bekeken en beluisterd worden."

Bus of metro voor school

Lucia Martis van hulporganisatie Profor zag afgelopen jaren mensen naar het buitenland uitwijken. "Ik heb er zeker tien, twintig zien vertrekken in de periode dat de Belastingdienst achter hen aan zat. Zij hadden hier geen leven meer, veel raakten depressief en waren het zat." Het ging om mensen met tienduizenden euro's schuld.

"Omdat vaak alle toeslagen werden gekort, hadden sommige ouders niet eens meer geld voor de bus of de metro om de kinderen naar school te laten gaan." Martis weet niet waar deze mensen nu zijn. "Ze willen waarschijnlijk ook zo min mogelijk contact met Nederland."

'Nederland maakt je kapot'

Een van de mensen die vertrokken is Requella*. Ze had problemen met de kinderopvangtoeslag, het dieptepunt was toen ze in haar auto werd aangehouden. "Ik moest ter plekke 10.000 euro betalen, of mijn auto inleveren", zegt ze. Ze verhuisde met haar zoon naar BelgiŽ, waar ze verder niemand kende. Daar kreeg ze geen berichten meer van Belastingdienst en schuldeisers.

Ze heeft zich inmiddels aangemeld als gedupeerde en moet nog horen of ze compensatie krijg. Wat de uitkomst ook is, ze wil nooit meer in Nederland wonen. "Mijn zoontje zegt soms dat hij terug wil. Maar ik zeg tegen hem: hier in BelgiŽ zorgen ze voor mensen die werken voor hun geld, maar Nederland gaat jou kapot maken. Als jij een normaal leven wil leiden, moet je Nederland uit je hoofd zetten en in BelgiŽ blijven."

Tanja de Witte, een alleenstaande met zes kinderen, vertrok naar CuraÁao. Daar was ze zo goed als onbereikbaar voor schuldeisers. Toen ze hoorde dat ze compensatie kreeg, zette ze haar verhuizing terug naar Nederland in gang. Sinds een paar weken woont ze weer in Nederland, in Delfzijl:

Ook Delila* gebruikte de buitenlandroute, nadat ze tienduizenden euro's kinderopvangtoeslag moest terugbetalen "Ik dacht: ik probeer het gewoon", vertelt ze. "Ik hoorde van anderen, die ook naar BelgiŽ verhuisden, dat ze nog wel blauwe enveloppen ontvingen. Maar tot mijn verbazing zijn ze nooit achter mij aangekomen."

Delila heeft er geen vertrouwen in dat ze compensatie krijgt en is daarom niet van plan om zich als gedupeerde te melden. "Ik heb de gegevens van de kinderopvang niet meer, dus ik kan niks bewijzen. Daarnaast ben ik bang dat de schuldeisers weer achter mij aan komen. Ik wil geen slapende honden wakker maken."

Bijzondere aandacht nodig

Don Ceder, die als advocaat gedupeerde ouders heeft bijgestaan en nu namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer zit, vindt dat er te weinig wordt gedaan om alle gedupeerden in het buitenland te bereiken en te vertellen dat ze aanspraak kunnen maken op de 30.000 euro.

"Wij gaan daar opheldering over vragen. Ik ken mensen die naar het buitenland zijn gevlucht om van de stress en de invorderingen van de belastingdienst af te komen. En ik krijg nu niet de indruk dat de belastingdienst een proactieve houding aanneemt als het om deze groep gaat. Het is belangrijk om de mensen die het land zijn ontvlucht actief op te sporen."

"Wij realiseren ons dat sommige ouders zich niet durven te melden of weinig vertrouwen hebben dat zij goed worden geholpen", zegt het ministerie. "Wij roepen deze ouders op zich toch te melden. Zodat we ook voor hen kunnen rechtzetten wat er fout is gegaan en op maat toegesneden hulp kunnen bieden."

De 30.000 euro draagt er volgens Jellesma van Boink wel aan bij dat mensen zich sneller melden. "We hebben gelukkig nog twee jaar waarin ouders zich kunnen aanmelden, dus er is niet een hele snelle deadline."

Franse wijnboeren maken balans op na vorst: 'duizenden hectares verloren'

Boeren in verschillende Franse wijnstreken, van Bordeaux tot aan Champagne, maken zich zorgen over hun druivenoogst na meerdere nachten van strenge vorst. De Franse overheid heeft de vorstperiode bestempeld als een landbouwramp en bereidt een noodhulppakket voor.

In sommige wijngebieden zakte de temperatuur in de nachten van 6, 7 en 8 april tot een recordlaagte. Zo daalde het kwik in het Zuid-Franse Languedoc tot -8 graden Celsius. Op andere plekken, bijvoorbeeld in BourgondiŽ, werd het tussen de -4 en -5.

De late vorst heeft "dramatische gevolgen", zegt wijnboer JťrŰme Despey in het Zuid-Franse departement Hťrault. De temperatuur is volgens hem verwoestend geweest voor zijn oogst.

Despey, ook secretaris-generaal van de grootste boerenvakbond van Frankrijk, heeft de regering opgeroepen om voor alle getroffen sectoren maatregelen te nemen. Ook onder meer perzik-, nectarine en abrikozenbomen zijn getroffen door de kou.

Verloren oogst

Experts schatten dat de schade voor boeren de grootste is in decennia. En regionale landbouwautoriteiten vrezen een verlies van 50 tot 90 procent van de druivenoogst.

Een wijnmaker in BourgondiŽ, de streek die onder meer bekend staat om witte wijn, schat dat ten minste 50 procent van de oogst verloren is gegaan, schrijft The Guardian. Wijnmaker Philippe Pellaton in de RhŰnevallei spreekt van de kleinste oogst in veertig jaar; hij vreest verliezen van 80 tot 90 procent.

Tien Franse regio's zijn getroffen door de vorst, zei de Franse premier Castex vanochtend bij een bezoek aan een wijnboer in de ArdŤche. Hij beloofde dat er "uitzonderlijke bedragen" worden gereserveerd voor getroffen boeren.

Volgens minister van Landbouw Denormandie zijn honderdduizenden hectares aan landbouwgrond getroffen. Vanwege deze "landbouwramp" beloofde hij een noodpakket voor getroffen boeren. Dat zou onder meer bestaan uit belastingvoordelen. Ook riep de minister banken en verzekeraars op om een bijdrage te leveren.

De afgelopen nachten hebben wijnboeren van alles geprobeerd om hun gewassen te beschermen tegen de kou. Sommigen benevelden de wijnranken, waardoor er een laagje ijs om de planten werd gevormd.

In het wijngebied Chablis zetten boeren brandende fakkels, strobalen en houtkorven in hun wijngaarden om te voorkomen dat de knoppen bevroren:

Ondanks de getroffen maatregelen bevroren veel planten en droogden ze uit. "Het breekt als glas, omdat er geen water meer in zit", zei wijnmaker Dominique Guignard tegen The Guardian.

En na een aantal uur in de zon kleurden de knoppen en bladeren grijs:

7725 nieuwe besmettingen, ziekenhuisbezetting ongeveer gelijk

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7725 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 34 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6770 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 6 procent vergeleken met vorige week.

Het aantal besmettingen in Nederland ligt hoger dan in onze buurlanden. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, dat flink doorprikt, is het aantal besmettingen flink gedaald.

In Nederland zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid inmiddels 3,1 miljoen vaccinaties geplaatst. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet om het aantal gevaccineerden.

Dat laatste aantal loopt momenteel achter op de oorspronkelijke planning. De prognose van het aantal ingeŽnte mensen is halverwege maart naar beneden bijgesteld.

In de ziekenhuizen bleef de bezetting ongeveer gelijk. Er liggen nu 2491 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2495), van wie 787 op de IC (gisteren: 784), meldt het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 23 overleden covid-patiŽnten gemeld. Gisteren waren dat er nog 41. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 21 doden per dag, tegen 23 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 177 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal ťťn coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 195.

Er komt steeds minder riet van het land in de Kop van Overijssel, maar waarom?

De kwaliteit is prima, maar de hoeveelheid riet die van het land komt is dit jaar opnieuw gedaald in de Kop van Overijssel. Riettelers zeggen dat op sommige plekken de rietopbrengst in tien jaar tijd is gehalveerd. Als het zo doorgaat, is er straks geen riet meer beschikbaar voor het bedekken van daken.

"Kijk, hier is het riet veel ijler. Je kijkt er zo doorheen", zegt rietteler Wout van de Belt bij RTV Oost, terwijl hij door het plassengebied loopt bij Belt-Schutsloot. "Daar verderop is het wel hoger en dichter, daar is het ook nog wat natter. Misschien dat dat scheelt. We weten het nu gewoon niet. Misschien is er niks aan te doen en moeten we ons daarbij neerleggen. Maar dan moeten we dat wel goed onderzocht hebben."

Het zijn de drukste weken van het jaar voor riettelers. Tot 15 april mogen ze maaien. Daarna begint het broedseizoen en moeten ze het riet met rust laten.

Traditiegetrouw wordt het riet gebruikt om de daken van boerderijen, molens en villa's te bedekken. Ook natuurbeheer speelt een rol. Door te maaien blijven moeras- en plasachtige gebieden zoals de Weerribben-Wieden open en nat en is daar langzamerhand een specifieke flora en fauna ontstaan, reden voor de rijksoverheid om deze vorm van maaien te subsidiŽren.

De brand erin

Maar nu loopt de hoeveelheid riet terug, zegt Van de Belt. "Ook in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop hebben ze dit probleem. Er zijn al riettelers die alles platmaaien, op een hoop schuiven en de brand erin steken."

Van de Belt probeert nu collega's, natuurbeheerders en betrokken organisaties mee te krijgen om onderzoek naar de lage rietopbrengst te doen. Het waterschap en LTO hebben volgens hem genoeg feiten en cijfers over de waterkwaliteit en de opbrengst per locatie. Maar de kennis om die gegevens te combineren en een oorzaak te achterhalen ontbreekt.

Het water is te schoon

De rietteler neemt zelf een voorschot op het onderzoek. Hij gaat op kleine schaal experimenteren met bemesting van riet. Zijn vermoeden is dat het water in de Wieden zů schoon is geworden, dat het riet mogelijk bepaalde voedingsstoffen mist. Ook het veranderende klimaat kan een rol spelen. "Ik zou het heel graag willen weten."

Het eerste dat nu in gevaar komt, is de dakbedekking met riet, vreest Van de Belt. Maar veel van zijn collega's reageren gelaten. "Zo van: "het is niet aans, 't zal onze tied wel uutduurn" (het is niet anders, het zal onze tijd wel duren)", zegt hij. "Maar ik kan zo niet denken. Als we er wat tegen kunnen doen, moeten we dat doen."

Politie nog steeds bezig met ontmantelen drugslab Arnhem

De politie heeft nog een groot deel van de dag nodig om het drugslab te ontmantelen dat gisterochtend werd ontdekt op een bedrijventerrein vlak bij de Rijn in Arnhem-Zuid.

"Het is echt een heel groot lab", zegt politiewoordvoerder Dennis Janus bij Omroep Gelderland.

Vrijdagochtend werd een 34-jarige man uit Zweden opgepakt die zich in het systeemplafond had verstopt. Gisteravond zijn nog eens twee mannen gearresteerd: Het zijn Colombianen van 27 en 38 jaar oud. De politiewoordvoerder verwacht nog meer arrestaties. "Een lab van dit formaat run je niet met drie personen."

Tafel vol crystal meth

De politie viel het lab binnen op basis van "binnengekomen informatie". Het lab was toen in vol bedrijf. Achter een dubbele deur vond de politie onder meer een tafel vol crystal meth, plus veel vaten met halffabricaten en afvalstoffen. De man uit Zweden kon direct worden opgepakt. De Colombianen die later werden ontdekt, hadden zich na de inval mogelijk ergens op het terrein verstopt.

Na de ontdekking van het drugslab en de inval heeft de politie het terrein hermetisch afgesloten en bewaakt. "Criminelen willen die spullen in de loods zoals de ketels natuurlijk graag hebben", verklaart Janus. Als de ontmanteling vandaag wordt afgerond, worden alle spullen vernietigd.

De politie verwacht dat het terrein later vandaag weer wordt vrijgegeven. Dan kunnen ook de ondernemers die een loods hebben op het terrein weer naar binnen.

Home | Contact