TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Enquête aardgas: 'Het was buitengewoon onaangenaam', zegt ex-toezichthouder

Tot verbijstering van Harry van der Meijden zat tijdens zijn sollicitatiegesprek voor de functie van inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ook de belangenorganisatie van de olie- en gas sector aan tafel. Dat verklaarde Van der Meijden tegenover de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt.

Van der Meijden werd vandaag gehoord over zijn tijd als toezichthouder, van 2014 tot 2017. Hij volgde in 2014 Jan de Jong op die na de aardbeving in Huizinge (2012) met het advies kwam om de gaswinning zo snel mogelijk te beperken.

Van der Meijden was in 2014 al met pensioen na een lange Shell-carrière toen hij werd gebeld door een headhunter, iemand die hooggeplaatst personeel werft. "Ik was 62 en vond het eervol. Met mijn achtergrond als geoloog en bestuurskundige dacht ik: dat is wel wat voor mij. Enigszins verrassend vond ik het wel".

'Niet zuiver'

Bij zijn sollicitatiegesprek trof hij "een delegatie groter, dan die van u", zei hij tegen de commissie. Het bleken veel mensen van het ministerie van Economische Zaken, maar tot zijn verbazing zat ook secretaris-generaal Jo Peters van de Nogepa, de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie, erbij.

"Dat vond ik apart, omdat het een sollicitatiegesprek was met degene die toezicht moet houden juist op die sector". Later vertelde hij Peters dat hij diens aanwezigheid bij het gesprek niet zuiver vond. De reactie daarop was dat Nogepa zeker wilde weten dat degene die op de plek van de toezichthouder kwam te zitten wel capabel was, aldus Van der Meijden.

'Sluimerende oorlog'

Zijn Shell-verleden speelde hem parten als toezichthouder, vertelde van der Meijden. Hij werd geconfronteerd met veel wantrouwen. "De publieke perceptie vond ik lastig. Al mijn voorgangers kwamen van Shell. Dat was jarenlang zo. Maar was dat slecht? Niet persé. Maar met het Groningendossier werd dat wel gevoeliger."

De verhouding tussen het SodM en het ministerie van Economische Zaken omschreef hij als "een sluimerende oorlog". Bij één van zijn eerste gesprekken met topambtenaar Marc Dierikx kreeg hij te horen: "Who the hell is het SodM", naar aanleiding van de alarmerende adviezen van de toezichthouder.

Die relatie ging van kwaad tot erger. Op een heidag, waar de onafhankelijkheid van de inspectie ten opzichte van het ministerie werd besproken, ging het er "knetterhard aan toe", beschreef Van der Meijden. "Het was buitengewoon onaangenaam. Dierikx zei: je denkt toch niet dat ik hier aan mee ga doen".

Onverwachte ontmoeting top Shell en Exxon

Het Shell-verleden van Van der Meijden hielp hem in ieder geval niet bij zijn communicatie met het ministerie en het gaswinningsbedrijf NAM. Hij gaf daarvan als opmerkelijk voorbeeld een bijeenkomst met de minister van Economische Zaken over het voorgenomen advies voor het winningsplan van 2016.

Hij voelde zich compleet overrompeld omdat hij daar ook de directeur van de NAM, Dick Benschop, toen topman van Shell Nederland, en Joost van Roost van Exxxon Benelux, aantrof. "Het was een zeer ongemakkelijke onaangename vergadering. Na afloop werd mij toegebeten door de directeur van de NAM dat ik alleen maar tevreden zou zijn als de gaswinning naar 0 zou gaan", herinnert van der Meijden zich.

Aardgasbaten

Vandaag publiceerde de Algemene Rekenkamer een nieuwe rapportage over de aardgasbaten van 1966 tot 2021. De analyse is gemaakt op verzoek van de parlementaire enquêtecommissie. De vorige dateert uit 2014. In de nieuwste versie staat dat de totale aardgasbaten de Nederlandse overheid 454 miljard euro hebben opgeleverd, gecorrigeerd voor inflatie.

De Rekenkamer concludeert verder dat de Nederlandse Staat tientallen miljarden meer had kunnen verdienen aan het aardgas als ze, net als Noorwegen, de opbrengsten in een investeringsfonds had gestopt. Was gekozen voor de Noorse aanpak, in plaats van het geld steeds te gebruiken voor overheidsuitgaven, dan had er begin dit jaar 1.671 miljard euro in het fonds gezeten. Er had dan al die jaren geen geld uit het fonds gehaald moeten worden.

'Uithalers' die honderden kilo's coke wilden smokkelen uit haven langer vast

Vier mannen die verdacht worden van het smokkelen van 902 kilo cocaïne uit de Rotterdamse haven blijven nog negentig dagen vastzitten. De vier werden twee weken geleden aangehouden.

De mannen uit Rotterdam, tussen de 26 en 34 jaar oud, probeerden volgens het Openbaar Ministerie in het havengebied 764 kilo coke uit een container te halen en die van het terrein af te smokkelen. Naast de cocaïne vond de douane ook in de buurt een 'hotelcontainer' waar de verdachten vermoedelijk enige tijd in hadden verbleven.

Daar stonden achttien sporttassen gevuld met levensmiddelen. Later werd in het onderzoek nog eens 52 en 86 kilo cocaïne in beslag genomen die te herleiden zijn naar de vier 'uithalers'.

De verdachten hebben hun acties gefilmd, schrijft Rijnmond. Het OM zal die beelden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak laten zien. De partij drugs is inmiddels vernietigd.

Schijnreferenda in bezet Oekraïne voorbij, hoe nu verder?

De schijnreferenda in de door Rusland bezette delen van Oekraïne zitten erop. De afgelopen vijf dagen werden in de regio's Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loegansk onder dwang stemmen verzameld voor aansluiting bij Rusland. Volgens Russische staatsmedia blijkt uit de eerste tellingen dat zo'n 97 procent van de 'kiezers' voor annexatie is.

Morgen volgt naar verwachting de officiële bekendmaking van dat resultaat. De uitslag stond vooraf al vast: de bezette gebieden moesten in overgrote meerderheid 'kiezen' voor aansluiting bij Rusland. Hoe gaat het nu verder?

Hoe zijn de 'referenda' verlopen?

De lijst met onregelmatigheden is lang. Allereerst is de stembusgang onwettig, omdat Rusland geen referendum mag organiseren op het grondgebied van een ander land. Daarnaast konden burgers niet op een vrije manier stemmen: gewapende 'kiescommissies' trokken langs de deuren om stemmen op te halen. Van een stemgeheim was geen sprake, doordat kiezers in het bijzijn van ambtenaren het ja-vakje moesten inkleuren.

Ook mochten Russische militairen en staatsburgers in de bezette gebieden meestemmen. Tot slot was er geen enkele onafhankelijk toezicht op de 'stembusgang'. Er waren waarnemers geregeld uit Rusland, en zelfs uit EU-landen, maar die voldeden niet aan de standaarden voor onafhankelijke waarnemers die gebruikelijk zijn bij verkiezingen in Europa.

Het gaat om deze gebieden:

Volgens de bezettingsbesturen zijn de referenda rechtsgeldig omdat de kiesdrempel van 50 procent is gehaald. Ook dat kan niet waar zijn. In de regio's Cherson en Zaporizja is naar schatting twee derde van de bevolking gevlucht.

Hoe gaat het nu verder?

De verwachting is dat Rusland de gebieden binnen enkele dagen zal annexeren. In 2014 gebeurde dat met de Krim enkele dagen na het referendum. De vrees bestaat dat Rusland met nog zwaardere wapens nog meer vernietigingen zal aanrichten dan voorheen of de regio's zal uitrusten met kernwapens, omdat ieder Oekraïens offensief op de geannexeerde gebieden zal worden beschouwd als directe aanval op Rusland.

Komende vrijdag zal Poetin de beide kamers van het Russische parlement toespreken. Naar verwachting zal hij dan de Doemaleden aanbevelen vóór toetreding van de bezette gebieden te stemmen. Op dinsdag 4 oktober bespreekt het hogerhuis de toetreding. Daarna kan de annexatie een feit zijn.

Volgens de Russische krant Vedomosti zullen de vier geannexeerde regio's samen met de Krim een nieuw Russisch district vormen. Er zou al een Kremlingezant zijn aangesteld om het gebied te leiden: Dmitri Rogozin. Deze voormalige vicepremier leidde tot juli het Russische ruimteagentschap Roskosmos. In die rol dreigde hij onder meer ruimtestation ISS te laten neerstorten.

Wat betekent annexatie voor de bevolking in de bezette gebieden?

De Russische bezetters hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan het 'russificeren' van de regio. Er werden Russische paspoorten uitgedeeld, Russische schoolboeken bezorgd, Russische leraren aangesteld, de roebel werd ingevoerd, het internet werd gerussificeerd en Oekraïense symbolen werden uitgewist. Dat proces zal verder gaan, ondanks weerstand van de lokale bevolking.

Ook tijdens het 'referendum' werd geprotesteerd in Cherson, getuige deze posters:

De kans bestaat dat de mannelijke bevolking gemobiliseerd wordt om te vechten. Daarover is nog weinig duidelijk, maar de vrees onder mannen in de regio's is dat ze als kanonnenvoer ingezet worden tegen hun eigen land. Bewoners zeggen dat volwassen mannen de bezette gebieden nauwelijks meer kunnen verlaten. Alleen de route via de Krim zou nog open zijn.

Hoe zal Oekraïne reageren op annexatie?

De Oekraïense regering erkent de schijnreferenda uiteraard niet en zegt zich niet te laten afschrikken door illegale Russische annexatie. Daarbij wordt voortdurend benadrukt dat er geen sprake is van een legitiem referendum en de wereld niet mag wennen aan de nieuwe situatie, zoals rond de Krim is gebeurd.

Welke landen zullen de annexatie wel steunen?

Een groot deel van de wereld zal de annexatie veroordelen en een ander groot deel zal zich onthouden van een oordeel. Alleen een aantal geïsoleerde landen die sterk leunen op Moskou zullen mogelijk de aansluiting erkennen, zoals Cuba, Venezuela, Syrië en Noord-Korea, en niet-erkende zelfverklaarde landen als de Georgische regio Abchazië.

De Ruslandvriendelijke landen Kazachstan en Servië hebben al aangegeven de referenda niet te erkennen. Vanuit Belarus is nog geen duidelijkheid gegeven over de positie ten opzichte van het referendum. Dictator Loekasjenko erkende vorig jaar pas de Russische annexatie van de Krim.

In de stad Donetsk, sinds 2014 in handen van pro-Russische separatisten, kon vandaag gestemd worden. Dit zeiden mensen die kwamen opdagen:

'Verdachte noemde Taghi als opdrachtgever voor moord Peter R. de Vries'

Ridouan Taghi wordt in een afgeluisterd gesprek van een van de verdachten van de aanslag op Peter R. de Vries genoemd als opdrachtgever van die moord. Dat bevestigen drie bronnen die het dossier goed kennen onafhankelijk van elkaar tegen NRC. Het afgeluisterde gesprek zou in een proces-verbaal staan.

Het gesprek werd gevoerd door een van de drie verdachten die deze zomer werden aangehouden op verdenking van het filmen van de aanslag. De man werd vorig jaar augustus voor het eerst gehoord, een maand na de moord. Na een tweede verhoor in januari van dit jaar plaatste de politie afluisterapparatuur, vermoedelijk in een auto. In een afgeluisterd gesprek dat in een proces-verbaal staat zou volgens de politie "fonetisch" de naam van Taghi zijn genoemd. Hij gaf volgens de verdachte de moordopdracht aan "drie groepen".

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam, na een uitzending van RTL Boulevard waarbij hij aanwezig was.

Naam Taghi eerder genoemd

Taghi werd al eerder in verband gebracht met de moord op De Vries. In juni gaf een nieuwe getuige verklaringen waarin hij Taghi in verband zou hebben gebracht met de moord. De getuige baseerde zijn verklaringen op contact dat hij had met de Pool Krystian M., die wordt gezien als de man die de moord coördineerde. Tegen de twee mannen die worden verdacht van het uitvoeren van de moord heeft het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf geëist.

Gisteren werd in Polen een nieuwe verdachte aangehouden in de zaak-De Vries. Hij wordt ervan verdacht dat hij heeft geholpen bij het voorbereiden van de aanslag. Hij zou ten tijde van de moord in Rotterdam hebben gewoond.

Ian en Noru: stormen 'exploderen' sneller tot verwoestende orkaan

Je gaat slapen in de verwachting dat er een zware storm de kust nadert, maar echt zorgen maak je je niet. De volgende ochtend word je wakker te midden van puin, veroorzaakt door een vernietigende orkaan van categorie 5. Het is wat inwoners van de Filipijnen afgelopen zondag overkwam door orkaan Noru.

Terwijl ze daar de schade van het natuurgeweld opmaken, is elders op de wereld een andere verwoestende orkaan actief. Ian stevent op Florida af.

Wat de orkanen met elkaar gemeen hebben, is de verrassende snelheid waarmee ze in kracht zijn toegenomen. Die snelle verheviging signaleren weerkundigen steeds vaker. Het effect heeft vooral te maken met opwarmend water in de oceanen.

Evacuaties

Ian bereikt vandaag de zuidpunt van Florida en neemt nog in kracht toe. De komende dagen komt hij waarschijnlijk aan land in de buurt van Tampa. Voor de hele staat is de noodsituatie uitgeroepen en naar verwachting zo'n 300.000 inwoners worden geëvacueerd uit het westen van Florida.

Ian was een van de zes zware stormen en orkanen die op verschillende plekken in de wereld aan land kwamen deze week:

Ian ontwikkelde zich van een tropische storm tot een orkaan van de vierde categorie (5 is de hoogste) in minder dan 72 uur. Die enorm snelle verheviging deed zich ook voor toen storm Noru bij de Filipijnen in één nacht tijd explodeerde van een categorie 1- naar een categorie 5-orkaan. Ook daar zijn tienduizenden mensen geëvacueerd. Zeker acht mensen kwamen om het leven.

La Niña

Orkanen en tropische stormen halen hun energie uit warm zeewater, legt de aan het KNMI verbonden orkaandeskundige Rein Haarsma uit. Dus hoe warmer de oceaan, hoe heviger de orkaan.

Daarnaast speelt La Niña een rol. Door dat natuurverschijnsel is het boven een deel van de Stille Oceaan rond de evenaar wat minder warm. Daardoor waait het boven de Atlantische Oceaan op grote hoogte minder hard. En - paradoxaal genoeg - juist door die verminderde 'windschering' kunnen orkanen zich beter ontwikkelen doordat ze niet in een vroeg stadium uit elkaar geblazen worden.

Omdat La Niña dit jaar flink actief is, werden er dit jaar ook meer orkanen verwacht, maar tot nu toe viel het mee, zegt Haarsma. "Maar nu zijn ze er wel, bijna alsof er een inhaalslag gaande is."

Opmerkelijk veel stormen en orkanen zorgden de afgelopen dagen voor massale evacuaties en schade:

Dat in een week tijd meerdere van die stormen zich zo snel tot een zeer krachtige orkaan ontwikkelen, is vrij zeldzaam. Ook die snelle verheviging heeft volgens weer- en klimaatonderzoekers in de VS met klimaatverandering te maken. Er ontstaan vaker stormen die zich heel snel ontwikkelen tot een zeer krachtige orkaan met enorme windsnelheden en extreme regenval.

Ook de moessonregens zijn door klimaatverandering heviger, waardoor dit jaar bijvoorbeeld grote delen van Pakistan onder water kwamen te staan. Dat zal vaker gaan gebeuren, denkt Haarsma. "Die hevige moessonregens en orkanen hebben allemaal individuele oorzaken", zegt hij. "Maar je ziet dat ze vaker voorkomen. Je kunt een individuele storm niet toeschrijven aan klimaatverandering, maar je kunt bijvoorbeeld wel zeggen dat zoiets nu een keer in de vijf jaar voorkomt in plaats van een keer in de honderd jaar."

Medicanes

Hoewel zware stormen zich door het warmere zeewater tegenwoordig ook noordelijker in de Atlantische Oceaan ontwikkelen en soms orkaankracht bereiken, bereiken ze het vasteland van Europa nog niet, afgezien van medicanes. Dat zijn orkaanachtige stormen die in de Middellandse Zee ontstaan. "Je ziet wel soms een orkaan ontstaan bij de Azoren die in de buurt komt", weet Haarsma. "En in 2017 werd de Ierse kust getroffen door orkaan Ophelia. Verder zie je ook dat we vaker te maken krijgen met restanten van orkanen boven Europa."

Als de modellen kloppen en de opwarming van het zeewater doorgaat, is het theoretisch mogelijk dat in de toekomst een orkaan vanaf de Azoren via het Kanaal de Nederlandse kust bereikt. "Maar de meeste zullen eerst over de Britse eilanden komen en als het al gebeurt, zal het hooguit een orkaan van de laagste categorie zijn."

Home | Contact