TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Kamerdebat over Prinsjesdagstukken levert nog weinig concreets op

Het Kamerdebat over de Prinsjesdagstukken, de Algemene Politieke Beschouwingen, hebben nog weinig verandering in de politieke verhoudingen laten zien.

De VVD ging rond met een miljard euro om te besteden aan plannen van de Tweede Kamer. Het was bedoeld als een gebaar naar de oppositiepartijen, maar nog weinig partijen hebben erop ingetekend met concrete plannen.

Over de afschaffing van de verhuurderheffing werd de Kamer het wel min of meer eens. Maar er zijn nog geen knopen doorgehakt over hoe snel die wordt afgeschaft en wat dat mag kosten..

Morgen zullen de partijen proberen meerderheden te vinden voor hun plannen, bijvoorbeeld meer geld voor het klimaat.

Schermutselingen

Ook in de verbale schermutselingen waren geen grote veranderingen te zien. Wilders viel D66-leider Kaag aan omdat zij 's ochtends niet meteen bij het debat aanwezig was. In de wandelgangen zei Kaag op haar beurt dat Wilders een dokter nodig had.

En later op de avond keerde een groot deel van de Kamer zich tegen FvD-leider Baudet die de Holocaust in verband had gebracht met de coronavaccinaties en het coronabewijs. Minister De Jonge ging weer met zijn rug naar Baudet toe zitten. Die nam zijn woorden niet terug.

De dag debatteren werd na middernacht afgesloten door Kamerlid Omtzigt. Hij deed voorstellen voor een eerlijker belastingplan. Morgenochtend gaat het debat om 10.15 uur weer verder.

Algerije sluit luchtruim voor Marokko om diplomatieke onenigheid

Algerije sluit het luchtruim voor alle militaire vliegtuigen en burgertoestellen uit Marokko. De Algerijnse autoriteiten kondigen die maatregel aan vanwege de "aanhoudende provocaties en vijandelijke praktijken" van het buurland. Vorige maand verbrak Algerije al de diplomatieke banden met Marokko.

De Marokkaanse regering in Rabat heeft formeel nog niet gereageerd. Een bron bij Royal Air Maroc, de nationale luchtvaartmaatschappij van Marokko, heeft gezegd dat de sluiting van het luchtruim geen grote gevolgen heeft. Ongeveer vijftien vluchten per week zouden nu moeten worden omgeleid over de Middellandse Zee.

Twistpunten

De relatie tussen de Noord-Afrikaanse landen is al tientallen jaren slecht. Dat heeft onder meer te maken met de Westelijke Sahara. Het gebied werd in de jaren 70 door Marokko geannexeerd en Rabat beschouwt het als Marokkaans. In de Westelijke Sahara is ook de onafhankelijkheidsbeweging Polisario Front actief, die strijdt voor onafhankelijkheid. De beweging krijgt steun vanuit Algiers en hun leider, Brahim Ghali, verblijft in Algerije.

Omgekeerd beschuldigt Algerije Marokko van het steunen van de separatistenbeweging MAK, die autonomie wil in de regio KabyliŽ (in het noorden van Algerije). Algerije heeft de beweging aangemerkt als terroristische organisatie. In juli haalde Algerije zijn ambassadeur in Marokko al terug vanwege de steun van de Marokkaanse VN-ambassadeur aan het MAK.

De grenzen tussen de landen zijn sinds 1994 gesloten, maar sinds eind jaren 80 waren er wel diplomatieke banden.

Op de valreep toch licentieverlenging voor kritische Poolse nieuwszender

De kritische nieuwszender TVN24 mag toch blijven uitzenden in Polen. Eerder werd er rekening mee gehouden dat de vergunning zou worden ingetrokken vanwege een omstreden mediawet, maar de Poolse toezichthouder heeft de licentie nu toch verlengd.

Komende zondag zou de uitzendlicentie aflopen. Die was in gevaar gekomen nadat het lagerhuis vorige maand een omstreden aanpassing van de mediawet had aangenomen. In de wet staat dat niet-Europese bedrijven geen meerderheidsbelang mogen hebben in Poolse media. TVN24 is grotendeels in handen van het Amerikaanse Discovery,

Volgens de regering moet de wet buitenlandse beÔnvloeding via de media voorkomen, maar critici stelden dat de wetsaanpassing bedoeld was om de persvrijheid in het land verder in te perken. Dagelijks kijken miljoenen mensen naar de onafhankelijke nieuwszender.

Nederlandse licentie

Het Poolse hogerhuis keerde zich echter enkele weken geleden tegen de mediawet. Daarop kondigde regeringspartij PiS aan om er in het lagerhuis opnieuw over te gaan stemmen, wat de beslissing van het hogerhuis zou kunnen overrulen. Ook president Duda moet zijn goedkeuring nog geven.

Overigens kreeg TVN24 onlangs een uitzendlicentie in Nederland, waardoor de zender in principe toch al kon blijven uitzenden in Polen en de rest van de Europese Unie.

Woningen ontruimd na vondst kwik in Amsterdams trappenhuis

De brandweer heeft in Amsterdam-Oost negen flatwoningen ontruimd vanwege de vondst van kwik in het trappenhuis.

Aan het begin van de avond werd een vreemde lucht in het trappenhuis aan de Insulindeweg geroken, waarna de hulpdiensten werden ingeschakeld. Uit metingen van de brandweer bleek dat de stank afkomstig is van kwik, een zeer giftig metaal. Volgens de brandweer gaat het om een "grote hoeveelheid".

Uit voorzorg zijn negen woningen ontruimd. Er bleken daar zeven mensen aanwezig. Zij zijn door de hulpdiensten elders ondergebracht, schrijft AT5.

Waar het kwik vandaan komt en wanneer de bewoners terug kunnen is nog niet duidelijk.

Zaak Gabby Petito en spoorloze verloofde leidt tot 'online wervelwind'

De Instagram-pagina van de Amerikaanse Gabby Petito stond er wekenlang vol mee: foto's van haar en haar verloofde Brian Laundrie, poserend in spectaculaire natuurgebieden en bij fotogenieke kliffen. Maar deze maand brokkelde het beeld van een sprookjesachtige rondreis door de Verenigde Staten stukje bij beetje af.

Eerst verloren de ouders van Petito het contact met hun dochter, kort daarna keerde Laundrie in zijn eentje terug naar huis. Waar zijn verloofde was, wilde hij niet zeggen. De zaak kwam in een stroomversnelling toen Petito's ouders hun dochter als vermist opgaven. Afgelopen zondag werd haar lichaam gevonden in een nationaal park in Wyoming. Laundrie is ondertussen al dagen spoorloos.

De zaak houdt veel Amerikanen bezig. Persbureau AP spreekt van een "online wervelwind" met huis-tuin-en-keukenspeurneuzen die via onder meer TikTok en Instagram allerlei eigen theorieŽn over de zaak delen. De FBI en de politie zeggen te zijn overspoeld met tips over de mogelijke locatie van Laundrie. Naar hem wordt nu gezocht in een natuurreservaat in Florida, onder meer met duikteams.

Swipe door de afbeeldingen voor een tijdlijn:

Dat deze individuele kwestie de gemoederen zo bezighoudt is opvallend, vindt communicatiewetenschapper Mark Boukes van de Universiteit van Amsterdam. "In de VS worden iedere dag mensen vermoord."

Volgens Boukes spelen twee factoren een rol bij de aandacht die de zaak-Petito krijgt. Allereerst voldoet het verhaal in sterke mate aan de criteria die journalisten gebruiken om een zaak tot nieuws te verheffen, zegt hij. "Zo is er veel beeldmateriaal beschikbaar van haar en haar verloofde."

Bekijk hieronder een overzicht in video:

Petito en Laundrie deelden foto's en video's van hun roadtrip via sociale media. Ook zijn er bodycambeelden gemaakt toen agenten het stel medio augustus aanspraken na een ruzie. "Met zulk beeldmateriaal kun je een aantrekkelijk verhaal maken", zegt Boukes.

Het tweede element dat volgens hem van belang is, is het gegeven dat er steeds nieuwe wendingen zijn in het verhaal. "Die kunnen steeds weer als nieuws worden gebracht. Het verhaal volgt bovendien het plot zoals we dat kennen uit films: er zijn honderden roadtrip-horrorfilms gemaakt. Het is herkenbaar."

In de Verenigde Staten klinkt ook kritiek op de vele aandacht voor de zaak. Meerdere media schrijven over het zogeheten missing white woman syndrome, een begrip dat al jaren wordt gebruikt door mensen die vinden dat vermissingen van witte vrouwen meer media-aandacht krijgen dan soortgelijke zaken met niet-witte vrouwen of mannen.

Volgens cultuur- en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht kent dit fenomeen een lange geschiedenis in de Verenigde Staten. "Het schrijnende is dat in Utah en in andere staten tientallen native American-vrouwen vermist zijn geraakt en dat daar weinig aandacht aan wordt besteed. Dat geldt eveneens voor vermiste Afro-Amerikaanse jonge vrouwen."

True crime

Los daarvan speelt volgens Hassler-Forest ook mee dat verhalen over criminaliteit in het lokale Amerikaanse nieuws vrij populair zijn. "Af en toe breekt er eentje door naar nationaal niveau."

Sociale media spelen daar een steeds grotere rol in, zegt de wetenschapper. "In dit geval komt de verdwijning ook op een moment dat complottheorieŽn wild circuleren en er tegelijkertijd een grote groep true crime-fans actief is die zulke zaken wil oplossen." Daarmee willen ze de politiemacht versterken, verklaart Hassler-Forest.

"Die groep heeft op sociale media heel veel verschillende theorieŽn geponeerd, die de zaak levendig houden. Er zitten ook veel verhalen tussen die niet blijken te kloppen, maar die zorgen er wel voor dat er informatie circuleert waar de media weer op kunnen inhaken. Zo blijft dit verhaal leven."

Home | Contact