TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Na de oorlog krabbelde Sri Lanka op, maar echt rustig werd het nooit

"De hoop dat Sri Lanka vrij kan zijn van moordlustig terrorisme, is gerealiseerd." Zo sprak oud-president Mahina Rajapaksa van Sri Lanka het parlement toe op 16 mei 2009. Na een strijd van tientallen jaren waren de militante Tamiltijgers verslagen. Vandaag werd het land opgeschrikt door een serie aanslagen, waarbij zeker 207 doden en honderden gewonden vielen.

Sinds de onafhankelijkheid van Sri Lanka in 1948 bestaat er in het land een conflict tussen Tamils en Singalezen. Tamils zijn grotendeels hindoe´stisch en voor een klein deel christelijk, en maken zo'n 18 procent van de bevolking van Sri Lanka uit. Ongeveer 75 procent van de bevolking is Singalees, daarmee is het de grootste etnische groep van het land. Singalezen zijn voornamelijk boeddhistisch.

De Tamilcultuur werd onderdrukt en toen Tamils in de jaren tachtig willekeurig werden vermoord, riep dat verzet op. De Tamiltijgers vochten in de periode die daarop volgde voor een onafhankelijk deel van Sri Lanka.

Steeds meer geweld

Onderzoeker Therese Onderdenwijngaard is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en komt al sinds de jaren zeventig in Sri Lanka. Zij zag het land veranderen door de jaren heen. "In de loop van de jaren werd het geweld meer en werd de oorspronkelijke reden van de strijd uit het oog verloren", vertelt ze. Aan de strijd van de Tamiltijgers kwam een einde toen in 2009 de leider werd doodgeschoten.

Het einde van de burgeroorlog betekende een opleving van de economie maar andere problemen bleven bestaan of keerden terug in een andere vorm. De vrede heeft Sri Lanka alles behalve rust gebracht.

"Rustig? Nee, het is alleen geen oorlog meer", zegt Onderdenwijngaard. "Het toerisme bloeit op. Maar de politieke verdeeldheid is heel groot. En daar gingen drie decennia van geweld aan vooraf."

Wat gebeurde er vandaag in Sri Lanka? Een overzicht:

"Na het verslaan van de Tamiltijgers werd president Rajapaksa als oorlogsheld gezien door de Singalese meerderheid. Maar de Tamilcultuur werd nog steeds onderdrukt", vertelt Onderdenwijngaard. "Tamilkinderen moesten op school in het Singalees zingen bijvoorbeeld. Er heerste een triomfantelijke sfeer en Rajapaksa duldde geen tegenspraak. Journalisten werden onderdrukt en ook vermoord."

Aan deze praktijken kwam een einde in 2015, toen huidige president Maithripala Sirisena aantrad. "Hij beloofde meer democratische vrijheden, maar dat betekende ook dat meer radicale elementen zich konden uiten." Onderdenwijngaard noemt de boeddhisten, die volgens haar nationalistische trekjes vertonen. En de militante Tamils die weer in het publieke debat verschenen.

"Dat was de keerzijde van de medaille", legt ze uit. "Sri Lankanen zijn over het algemeen politiek bewust en maken zich zorgen over de politieke verdeeldheid. Ze weten heel goed dat het land nog kwetsbaar is."

Waar het sinds het einde van de oorlog wel goed mee gaat, is het toerisme. Dat ziet de reisbranche ook terug, vertelt Evelien Collier van Talisman Travel. Ze is net een dag terug uit Sri Lanka en heeft gesproken met lokale organisaties en gidsen in het land. "Sinds een aantal jaren is Sri Lanka een erg populaire bestemming geworden. Ze noemen het ook wel het nieuwe Bali, maar vergeleken met Bali is Sri Lanka nog puur en authentiek."

De culturele driehoek is populair, volgens Collier. Dat is grofweg het gebied tussen Polonnaruwa, Anuradhapura en Dambulla. "Daar zijn veel tempels en andere monumenten. Ook de stad Kandy in het binnenland trekt veel bezoekers."

Op die culturele schatten is Sri Lanka zuinig. De regering doet er veel aan om deze inkomstenbron te stimuleren. "Veel oude monumenten werden gerestaureerd en er is ge´nvesteerd in hotels", vertelt correspondent Alette AndrÚ. "Er is veel moeite in gestoken en met resultaat: elk jaar komen er meer toeristen."

Meer toeristen zorgen voor meer werk. "In het luxesegment en daaronder werken erg veel mensen", ziet Collier. "Ik sprak een gids die vroeger op een theeplantage werkte. Dat vond hij stressvol en toen heeft hij zich laten omscholen tot gids."

Nu vijfsterrenhotels vandaag het doelwit waren, lijkt het of de aanslagplegers het hebben gemunt op rijken en toeristen. Maar van grote weerstand tegen toerisme is in Sri Lanka geen sprake, zegt Aletta AndrÚ. "Het is een hele belangrijke inkomstenbron dus die eventuele weerstand komt niet vanuit een belangrijk deel van de bevolking."

Collier voegt daaraan toe: "Als gevolg van de aanslagen zullen veel Sri Lankanen inkomsten mis gaan lopen, dat is extra wrang."

Uit welke hoek de aanslagplegers komen, is voor Onderdenwijngaard een raadsel. "Er is een soort zenuwachtigheid om het machtsspel en die is veel ingewikkelder dan in de jaren zeventig en tachtig. De oppositie is erg versplinterd en de corruptie is toegenomen. Welke groep zou in staat zijn om deze aanslagen te plegen? Ik weet het niet."

Premier Sri Lanka: er waren aanwijzingen voor aanslagen

De Sri Lankaanse autoriteiten hadden aanwijzingen dat in het land aanslagen zouden worden gepleegd. Premier Wickremsinghe zegt in reactie op de bloedige aanslagen van vandaag dat er informatie was binnengekomen, maar dat daarmee te weinig is gedaan. Hij laat onderzoeken waar het fout is gegaan.

Volgens de minister van Sport waarschuwde het hoofd van de politie collega's tien dagen geleden al voor aanslagen op prominente kerken. De aanslagen zouden worden beraamd door een onbekende islamitische groep, National Thowheeth Jama'ath (NTJ). De politie wil de berichten niet bevestigen.

Er is nog veel onduidelijk over de daders van de aanslagen van vandaag, waarbij zeker 207 mensen omkwamen onder wie een Nederlandse. Er zijn dertien verdachten opgepakt, maar over hun achtergronden is niets bekendgemaakt. Ook is de verantwoordelijkheid niet opgeŰist. Wel staat vast dat ze geco÷rdineerd waren, zegt correspondent Aletta AndrÚ.

Moslims en boeddhisten

De vrees is dat de aanslagen het geweld in het land weer doen oplaaien. In Sri Lanka woedde bijna dertig jaar een burgeroorlog tussen het leger en de Tamiltijgers. Aan de strijd kwam in mei 2009 een einde toen de leider van de Tamiltijgers werd doodgeschoten.

Sindsdien was het relatief rustig in het land. Wel waren er incidenten van geweld tussen moslims en boeddhisten. Naar aanleiding van het geweld is geregeld de noodtoestand uitgeroepen.

Boeddhisten, die de meerderheid vormen in Sri Lanka, beschuldigen moslims ervan dat ze hun geloof willen doordrukken en dat ze vernielingen aanrichten aan boeddhistische gebouwen. Moslims zeggen op hun beurt dat ze worden aangevallen door boeddhisten.

Exitpoll: komiek Zelensky wint presidentsverkiezingen Oekra´ne

De presidentsverkiezingen in Oekra´ne zijn gewonnen door de komiek en acteur Volodymyr Zelensky. Uit een exitpoll blijkt dat hij zijn tegenstander, zittend president Porosjenko, ruimschoots heeft verslagen.

Volgens de exitpoll heeft Zelensky in de tweede en beslissende ronde van de verkiezingen meer dan 73 procent van de stemmen gekregen. Hij had de eerste ronde, drie weken geleden, ook al ruim gewonnen.

Porosjenko heeft zijn verlies inmiddels erkend. Hij zegt dat Zelensky hem overtuigend had verslagen en dat hij volgende maand zal aftreden. Ook zegt hij dat hij actief zal blijven in de politiek.

Tv-serie

Inhoudelijk willen de twee kandidaten ongeveer hetzelfde, bleek in de campagne. Ze pleitten beiden onder meer voor een einde aan de strijd in Oost-Oekra´ne, teruggave van de Krim en meer samenwerking met het Westen. De campagne draaide dan ook vooral om de persoonlijkheden van de kandidaten.

De 41-jarige Zelensky speelt in een populaire tv-serie een leraar die president wordt en de strijd aanbindt met corruptie. Politieke ervaring heeft hij niet. Dat laatste gebruikte zijn tegenstander Porosjenko in de campagne om stemmen te trekken.

Op zijn beurt zei Zelensky over de president dat die in het geheim banden onderhoudt met Rusland. Ook verweet hij de oud-zakenman Porosjenko dat die steenrijk is in een land waarin de koopkracht van burgers al jaren daalt.

Kleuter die uit kermisattractie viel weer thuis

Het jongetje dat gisteravond in het Limburgse dorp Helden uit een kermisattractie viel, heeft een hersenschudding. De burgemeester van de gemeente Peel en Maas heeft dat gezegd tegen RTL Nieuws. Gisteravond werd de jongen van 5 jaar door een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Vandaag mocht hij naar huis om verder te herstellen.

De exploitant van de attractie, een rupsbaan, zei tegen dagblad De Limburger dat de jongen tijdens de rit was gaan staan, zijn evenwicht had verloren en eruit was gevallen. Bij die val kwam hij met zijn hoofd op de stoep terecht.

De NVWA doet onderzoek naar het ongeluk. De rups, een attractie met aaneengeschakelde karretjes die snel in het rond rijden, heeft geen veiligheidsbeugels. Kort geleden was de attractie nog goedgekeurd, zegt de exploitant.

De kermis in Helden, die tot dinsdag duurt, is vandaag weer opengegaan.

Duizenden Marokkanen in Rabat de straat op tegen Rif-vonnissen

In de Marokkaanse hoofdstad Rabat zijn duizenden mensen de straat op gegaan. Ze protesteren tegen de hoge celstraffen die de leiders van de protesten in het Rif-gebied hebben gekregen. De betoging is met 7000 tot 10.000 mensen groter dan verwacht, zegt correspondent Willemijn de Koning.

In deze video vertellen demonstranten waarom ze boos zijn:

Tientallen protestleiders kregen straffen tot twintig jaar cel voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. De meeste vonnissen werden deze maand in hoger beroep bevestigd. Gisteren protesteerden enkele honderden mensen in Den Haag ook tegen de straffen.

Achtergesteld

De betogers zijn er ook kwaad over dat de protestleiders die lange straffen hebben gekregen in isoleercellen zitten. Ze demonstreren ook tegen de beperking van de vrijheid van meningsuiting en onrecht in het algemeen.

In het Rif-gebied in het noordoosten van Marokko wordt al jaren geprotesteerd tegen de armoede, het gebrek aan werk, de achterstelling van het gebied en het gebrek aan voorzieningen zoals ziekenhuizen.

Politie en justitie treden hard op tegen de protesten in de Rif. Mensen die eraan meedoen of betogingen organiseren krijgen geregeld lange straffen.

Home | Contact