TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Spaanse minister vrijwel zeker van vicepresidentschap ECB

De Spaanse minister van Economisch Zaken, Luis de Guindos, wordt vrijwel zeker op 1 juni vicepresident van de ECB, de Europese Centrale Bank. Zijn benoeming lijkt een feit nu de andere kandidaat, de Ierse bankpresident Philip Lane, zich terugtrekt.

Guindos kreeg openlijk steun van onder meer Duitsland en naar het schijnt ook Nederland. Spanje is bovendien aan de beurt voor een grote post in Europa. Guindos wordt de opvolger van de Portugees Vítor Constâncio.

Als de ministers van Financiën de Spanjaard voordragen, moeten de regeringsleiders op hun volgende top op 22 maart de benoeming goedkeuren.

Opvolging van Draghi

Guindos is lid van de centrumrechtse Partido Popular. Hij heeft gewerkt bij de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die in 2008 plotseling failliet ging. De val van Lehman Brothers veroorzaakte een wereldwijde financiële crisis. Later kon Guindos als minister in Spanje de puinhopen saneren die de ondergang van Lehman veroorzaakte.

Waarom de Ier Philip Lane zich voor het vicepresidentschap heeft teruggetrokken, is onduidelijk. Hij leek bij de sollicitaties in het Europees Parlement favoriet. Mogelijk richt hij zijn blik nu op het hoogste ambt: de opvolging van Mario Draghi als president van de ECB. Draghi's termijn loopt eind oktober volgend jaar af.

Een andere kandidaat voor de opvolging van Draghi is Jens Weidmann, de voorzitter van de Duitse centrale bank. Bondskanselier Merkel zou steun hebben uitgesproken voor Guindos als vicepresident, als Spanje de kandidaatstelling van Weidmann voor het hoogste ambt steunt.

Zeker 17 doden door ingestorte afvalberg Mozambique

In Mozambique zijn zeker zeventien mensen omgekomen door de instorting van een afvalberg. Het ongeluk gebeurde vanochtend vroeg, in een buitenwijk van de hoofdstad Maputo. De slachtoffers vielen op de berg zelf, waar ze in het afval zochten naar verkoopbare spullen, en in nabij liggende woningen die onder het puin terechtkwamen.

De afvalberg van vijftien meter hoog stortte vermoedelijk in door de hevige regenval. De berg ligt vlakbij de arme wijk Hulene, waar zeven huizen bedolven werden onder het afval. "Tot dusver hebben we zeventien lichamen geborgen. We vrezen dat er nog meer slachtoffers liggen. We blijven dus doorzoeken'', zei een woordvoerster.

De autoriteiten wijzen erop dat de woningen bij de vuilnisbelt illegaal waren neergezet. De overheid had de bewoners meerdere malen bevolen om te vertrekken.

Piloten Transavia staken: wat staat er op het spel?

Meer zekerheid over werktijden. Dat is de belangrijkste eis van de piloten bij Transavia, die vanochtend uit protest het werk neerlegden. Hoe onzeker is het bestaan als verkeersvlieger bij de KLM-dochter? Werkgever en werknemer zien verschillende werkelijkheden.

Volgens Transavia krijgt een piloot vier à vijf weken van tevoren zijn rooster. "90 procent van die roosters blijft overeind", zegt een woordvoerder. Het betekent dat ze ongewijzigd worden uitgevoerd door de piloten. "De 10 procent die niet overeind blijft, bestaat uit bijvoorbeeld vluchten die veranderen door weersomstandigheden of zieke collega's."

Veertien uur

Volgens pilotenvakbond VNV zit de vork anders in de steel. Roosters zouden pas drie weken van tevoren worden uitgereikt. "En in ieder rooster worden wel veranderingen doorgevoerd", zegt Joost van Doesburg van de VNV.

"De wijzigingen worden steeds korter van tevoren bekend, tot veertien uur van. Dan denk je dat je de volgende dag een ochtenddienst hebt, wordt het opeens een middagdienst. Op die manier kun je geen gezinsleven plannen." Volgens Van Doesburg hebben roosters bij andere maatschappijen een veel grotere voorspelbaarheid doordat er minder wijzigingen zijn.

Transavia zegt in zijn laatste bod aan de piloten dat er dit jaar en volgend jaar twaalf extra vliegers worden ingehuurd, bovenop de geplande ophoging van zestien fte's, "om de roostercapaciteit significant te verbeteren".

De vakbond voorziet dat de extra capaciteit opgaat aan het vullen van gaten die gaan ontstaan doordat Transavia-piloten overstappen naar KLM. "KLM laat de eis vallen dat nieuwe piloten persé de Flight Academy van KLM gevolgd moeten hebben", zegt Van Doesburg. "Daardoor komen ook piloten van andere vliegscholen in aanmerking, waaronder die van Transavia. En dat er Transavia-piloten willen overstappen, begrijp ik heel goed."

Pilotenvakbond VNV wil harde garanties dat er alleen nog bij hoge uitzondering roosterwijzigingen worden doorgevoerd. Transavia wil die garanties niet geven en noemt de eis van de bond "onuitvoerbaar", omdat andere, noodzakelijke investeringen er door in het gedrang komen.

EasyJet en Ryanair

Transavia is binnen het AirFrance-KLM-concern de prijsvechter die moet concurreren met onder meer EasyJet en Ryanair. Luchtvaarteconoom Hans Heerkens ziet de arbeidsonrust bij Transavia niet als een vervolg in van de reeks van arbeidsconflicten bij prijsvechters.

"De low-cost-carriers kampen allemaal met eigen problemen die van elkaar verschillen. Ryanair ging te ver bij het versoberen van de arbeidsvoorwaarden. EasyJet ondervindt problemen met het inpassen van Nederlandse piloten in het Engelse roostersysteem. Bij Transavia komt arbeidsonrust niet door te streng doorgevoerde besparingen, maar vermoedelijk omdat het management de roostering gewoon niet goed op orde heeft."

Politie 'overstroomd met hulpaanbiedingen' voor 92-jarige Rotterdammer

De Rotterdamse politie zegt dat er "heel veel" hulpaanbiedingen binnenkomen voor de 92-jarige man die gisteren de politie belde omdat hij niet wist hoe hij nog eten voor zichzelf moest kopen. Hij had waarschijnlijk al dagen niet gegeten.

De hoogbejaarde man belde het alarmnummer 112 omdat zijn pinpas gestolen zou zijn. Toen agenten bij hem thuis kwamen, bleek daar een nieuwe pas klaar te liggen, die alleen niet geactiveerd was. Hij wist niet hoe hij dat moest doen. In zijn koelkast stonden alleen een potje appelstroop en een flesje koffiemelk.

'Al is het maar een praatje'

De politie is overstroomd met hulpaanbiedingen, maar wil er verder niets over kwijt. Ook de NOS krijgt veel meldingen van mensen die iets willen doen. Een vrouw schrijft dat ze graag in contact met de man komt om hem op allerlei manieren waar mogelijk te helpen. "Ik vind het namelijk verschrikkelijk en zou er alles aan willen doen om deze man te helpen, al is het maar met een praatje."

Het Nationaal Ouderenfonds wil zich ook over de man ontfermen. Mogelijk koppelt de organisatie de alleenstaande man aan een 'maatje'.

Is de roker 'slachtoffer van de tabaksindustrie'?

Waarom rookt de roker? Deze week wordt duidelijk of het Openbaar Ministerie een strafzaak begint tegen de tabaksindustrie. En bij die keuze horen een aantal principiële vragen. Want wie is waar verantwoordelijk voor?

Er is al weken veel aandacht voor de zaak, aangejaagd door advocate Bénédicte Ficq. Maar de zaak staat niet op zich. Afgelopen week verbood het Gerechtshof de rookruimtes in de horeca. En komende week opent de eerste rookvrije straat in Amsterdam. Al dat nieuws staat voor het veranderende denken over roken.

Columnist (en ex-roker) Bert Wagendorp kocht zijn eerste pakje shag toen hij veertien was voor 1,25 gulden "en een dubbeltje voor de vloeitjes". Sindsdien volgt hij de ontwikkelingen rondom de tabaksindustrie op de voet. "Ik was ook zo'n 'slachtoffer van de industrie'", vertelt hij in Met het Oog op Morgen. "Maar ik was geen slachtoffer, ik deed het omdat het stoer was. Daarna werd de roker een paria en nu dus slachtoffer van de industrie. Ik heb nooit gedacht dat het de schuld was van de industrie, maar mijn eigen stomme schuld."

Dat de omslag in denken over roken zo snel zou gaan, had Wagendorp niet verwacht. "Toen ik eind jaren tachtig bij de Volkskrant ging werken, zat de halve redactie te roken. Wie daar iets van zei, vonden wij maar een zeurpiet. Je had toen dokter Meinsma, dat was de eerste die zich verzette tegen roken. Die werd niet serieus genomen, dat kun je je nu niet meer voorstellen."

'Waar eindigt dit?'

De status van de roker als slachtoffer, brengt een ingewikkelde kwestie met zich mee. Die status heeft consequenties voor hoe je deze rechtszaak ziet, stelt Wagendorp. Een 'slachtoffer' zou je namelijk moeten helpen. "Ondertussen hoor ik de directeur van de Stichting Alcoholpreventie op de radio zeggen dat hij een rechtszaak ook niet uitsluit omdat de alcoholindustrie in principe hetzelfde doet. En dan denk ik: waar eindigt dit? Mag ik nog de keuze maken om iets ongezonds te doen?"

Wagendorp is benieuwd hoe het OM met die vraag omgaat. "Is het de schuld van de industrie of is het de vrije keuze van het individu? Dat is de centrale vraag van het proces volgens mij."

Zelf neigt de columnist naar het laatste: "Natuurlijk zitten er gemene stofjes in. Maar ik vind dat je als mens ook het recht hebt om ongezonde dingen te doen. Anders wordt het toch wel heel saai."

Home | Contact