TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

WHO: ebola in Congo grotendeels ingedamd

De ebola-uitbraak in Congo is grotendeels ingedamd. Sinds de laatste patiŽnt op 9 juni overleed, zijn er geen nieuwe besmettingen geregistreerd, zegt de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De VN-organisatie is "voorzichtig positief" over de situatie, maar wijst erop dat mogelijk besmette mensen moeilijk te bereiken zijn in de afgelegen bossen rond de Congo-rivier, waar de ebola-uitbraak begon.

28 mensen zijn aan ebola gestorven sinds het begin van de uitbraak in april. Gevreesd werd dat de ziekte zich via de rivier snel zou verspreiden naar de hoofdstad Kinshasa en de buurlanden van Congo.

Vaccinaties

De ziekte bereikte wel Mbandaka, een stad met 1,2 miljoen inwoners, maar heeft zich daarvandaan niet meer snel verspreid. Eind mei meldde de WHO al dat het aantal besmettingen niet langer explosief steeg.

Vanuit Mbandaka werd een inentingsprogramma gestart. Verplegend personeel en iedereen die in contact is geweest met een ebola-patiŽnt, werd ingeŽnt.

Denk werkte aan nepadvertentie PVV

Politieke partij Denk heeft in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar gewerkt aan een 'nep'-advertentie die de PVV in een kwaad daglicht moest stellen. Dat meldt het BNNVARA-radioprogramma De Nieuws BV. Het bestuur van Denk zelf heeft uiteindelijk van uitvoering van het idee afgezien.

Volgens De Nieuws BV ging het om een banner (een onlineadvertentie) met de beeltenis van PVV-leider Wilders en de tekst 'Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren'.

Wilders overweegt aangifte

Voormalig campagneleider en huidig fractievoorzitter Azarkan bevestigt in De Nieuws BV dat Denk die banner inderdaad heeft bedacht. Op die manier wilde de partij laten zien dat het "zo ver kan komen". De partij was van plan dan later te onthullen dat het geen advertentie van de PVV, maar van Denk was. Maar de partijtop heeft dus besloten de campagne niet uit te voeren.

De reactie van Azarkan was niet bedoeld om uit te zenden, maar De Nieuws BV heeft dat toch gedaan.

PVV-leider Wilders vindt de Denk-banner schokkend. "Het is helemaal niet ons standpunt dat wij Nederland willen zuiveren." Hij denkt erover aangifte te doen tegen de partij.

Testadvertentie

Er zou wel een soortgelijke testadvertentie, met gelijke strekking, online hebben gestaan. Die advertentie was vooral op het buitenland gericht.

Reclameman Nandelall van het bedrijf OptimusAdd zei in De Nieuws BV dat de test was bedoeld om te kijken of de boodschap werd toegestaan door de algoritmes van reclameplatform GoogleAdwords.

Denk zegt die testbanners niet te hebben ontworpen en ook niet te hebben willen gebruiken.

Aangifte PVV?

De partij zelf is woedend over de uitzending van De Nieuws BV. Denk bracht gisteren al naar buiten dat de partij twee journalisten ervan beschuldigt een ex-opdrachtnemer van Denk te hebben aangespoord valse informatie over de partij te verzinnen. De partij heeft daarover ook een video gepubliceerd en overweegt aangifte te doen tegen de twee journalisten. Denk reageert zometeen op de uitzending.

Nieuwe geweldsopleving IsraŽl en Gaza

Het IsraŽlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op 25 doelen van Hamas na beschietingen uit Gaza, meldt het IsraŽlische leger. Volgens IsraŽl zijn er vanochtend vanuit Gaza 45 mortierengranaten en raketten richting IsraŽl geschoten, waarvan er zeven zijn onderschept en drie al in Gaza neerstortten.

De raketten waren het Palestijnse antwoord op drie luchtaanvallen van IsraŽl eerder op de avond, schrijft The Times of IsraŽl. IsraŽl voerde die luchtaanvallen naar eigen zeggen weer uit als vergelding voor brandende vliegers en ballonnen, die sinds enkele weken vanuit Gaza de grens over worden gestuurd en landbouwgrond, bos en vee vernietigen.

Grootste opleving

De geweldsopleving is de grootste sinds een officieuze wapenstilstand eind mei, zegt IsraŽl-correspondent Arlene Gelderblom. "Toen kwamen er tientallen raketten uit Gaza, afkomstig van een of meer van de militante groeperingen die in Gaza actief zijn. Ook toen antwoordde IsraŽl met luchtaanvallen. De afgelopen weken was het weer iets rustiger, tot afgelopen nacht."

Aan IsraŽlische zijde zijn geen doden of gewonden gemeld. Wel zijn er in IsraŽlische media beelden verschenen van beschadigde huizen en auto's en inslagen op land. Volgens zender Channel 10 TV is een Gazaans projectiel ingeslagen vlak bij een kinderdagverblijf. In Gaza zijn drie mensen gewond geraakt, onder wie twee agenten, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

'Legitiem'

De verantwoordelijkheid voor de beschietingen vanuit Gaza zijn niet opgeŽist door Hamas, maar een woordvoerder keurt de aanval wel goed. "Het is een legitiem recht om bombardementen te beantwoorden met bombardementen", aldus Fawzi Barhoum.

Het IsraŽlische leger houdt Hamas verantwoordelijk voor de aanvallen, ook die met brandende vliegers en ballonnen. "IsraŽl heeft Hamas meerdere malen gewaarschuwd dat zij mensen moesten tegenhouden die de brandende vliegers richting IsraŽl sturen", zegt Gelderblom. "Eerder zijn er waarschuwingsschoten gelost langs de grens. De afgelopen dagen reageerde IsraŽl met luchtaanvallen."

Spanningen

De spanningen in de Gazastrook zijn dit jaar hoog opgelopen. Sinds eind maart protesteren Palestijnen geregeld aan de Gazaanse kant van de grens. Onder de noemer 'Mars van de terugkeer' eisten de Palestijnen, onder hen nazaten van vluchtelingen van de Arabisch-IsraŽlische Oorlog van 1948, dat zij mogen terugkeren naar gebieden die in IsraŽl liggen.

Bij IsraŽlisch ingrijpen vielen er sinds afgelopen maart volgens cijfers van de Palestijnen en mensenrechtenorganisaties meer dan 120 doden bij die protesten. De meeste slachtoffers vielen op 14 mei, de dag dat IsraŽl zijn 70-jarige jubileum vierde; toen kwamen tientallen Palestijnen om het leven. IsraŽl benadrukt dat de veiligheid van zijn burgers in gevaar komt door de grensovertredingen; onder de dodelijke slachtoffers die vielen door IsraŽlisch vuur zijn volgens IsraŽl veel leden van terreurbeweging Hamas.

Vanaf komend weekend importheffingen van de EU op Amerikaanse producten

De aangekondigde importheffingen van de EU op honderden Amerikaanse producten gaan in de nacht van vrijdag op zaterdag in.

De maatregel is het Europese antwoord op de heffing door de VS van belastingen op Europees staal en aluminium. Hij treft onder meer bourbon, Levi's-jeans en Harley-Davidson-motoren. Goederen die eerder zijn besteld en nog onderweg zijn vallen er niet onder.

De EU had liever geen heffingen ingevoerd, maar zegt dat het niet anders kan, omdat de regering-Trump hetzelfde doet. "De regels worden door de Amerikanen dusdanig geschonden dat we dit niet over onze kant kunnen laten gaan", zegt EU-commissaris voor Handel MalmstrŲm. "Daarom reageren we redelijk gematigd, maar als het doorgaat zal er meer komen."

Als de Amerikanen tot inkeer komen, worden de tegenmaatregelen meteen ingetrokken. Dat de EU zou reageren was bekend. Vorige maand werd de tegenmaatregel ter waarde van 2,8 miljard euro al aangekondigd.

De complete lijst van getroffen producten staat op de website van de Europese Commissie.

Veroordeelde vuurwerkramp Enschede eist eerherstel

Een van de veroordeelden voor de vuurwerkramp in Enschede dient opnieuw een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad. Het gaat om Rudi Bakker, destijds een van de twee directeuren van het vuurwerkbedrijf SE Fireworks. Hij werd in 2003 in hoger beroep tot een gevangenisstraf van een jaar veroordeeld, onder meer voor dood door schuld.

De aanleiding voor het nieuwe herzieningsverzoek zijn de resultaten van een onderzoek van oud-lid van het Europees Parlementslid Paul van Buitenen, naar de manier waarop het Openbaar Ministerie, de politie en brandweer tijdens en na de ramp hebben gefunctioneerd. Dat is vanmorgen in Den Haag gepresenteerd.

Bekijk hieronder een deel van het NOS journaal van 20.00 uur van de dag van de vuurwerkramp en de schade die werd aangericht:

Van Buitenen komt na een onderzoek van vier jaar tot de conclusie dat het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de ramp maar ťťn uitkomst mocht hebben: dat de overheid niets te verwijten viel. De schuld werd bij drie individuen gelegd: SE Fireworks-directeur Bakker, mededirecteur Pater en de uiteindelijk vrijgesproken Andrť de Vries, die de brand zou hebben gesticht.

De bewijzen die Van Buitenen aanvoert, bevatten volgens Bakker en zijn advocaat John Peters voldoende nieuwe inzichten (nova) om een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad in te dienen.

Zo zou de brandweer in strijd met de regelgeving en de gevarenaanduidingen de brand te lijf zijn gegaan. Dat heeft er mogelijk toe bijgedragen dat er een massa-explosie plaatsvond.

Ook blijkt uit het onderzoek dat Bakker mogelijk niet te veel en te zwaar vuurwerk in huis had, zoals het gerechtshof concludeerde. Volgens Van Buitenen klopt de classificatie van zwaar en licht vuurwerk die de overheid aanhield namelijk niet. Ook zou de rijksrecherche bewust een aantal verklaringen uit onderzoek naar de ramp hebben weggelaten, ten koste van Bakker.

Twee eerdere pogingen voor een herziening bij de Hoge Raad zijn overigens gestrand.

Van Buitenen heeft zijn rapport aangeboden aan de Tweede Kamer. Hij wil dat een parlementaire enquÍtecommissie onderzoek gaat doen naar de ramp.

Bij de presentatie waren het SP-kamerlid Van Raak, 50Plus-voorman Krol en SGP-leider Van der Staaij aanwezig. Ze toonden zich onder de indruk van het werk van Van Buitenen en willen dat de Kamer er verder mee gaat.

"Als maar de helft waar is wat Van Buitenen schrijft, is het de moeite waard om er stevig mee aan de slag te gaan", zei Van der Staaij.

Home | Contact