TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Bank treedt op tegen Tikkie-accounts op Instagram

'Stuur me een tikkie voor kaas', 'Gun mij een frikandelbroodje' en 'Stuur mij een tikkie voor Unicef': ABN Amro is bezig met het offline halen van zo'n honderd accounts die op Instagram via betaalapp Tikkie met dit soort berichten om geld vragen.

De accounthouders willen geld voor een goed doel, of gewoon voor zichzelf. Vaak is het niet duidelijk wie er achter de accounts zit. Jongeren moeten voorzichtig zijn met dit soort betaalverzoeken op Instagram, waarschuwt ABN Amro, de bank achter de betaalapp.

Met Tikkie kunnen gebruikers geld overmaken via een betaallink. Die link kan naar een 06-nummer worden gestuurd, maar ook worden gedeeld via social media. Tikkie is populair in Nederland. Zo'n 5 miljoen mensen hebben de app en iedere dag wordt er zo'n 200.000 keer met Tikkie betaald. Daar spelen jonge Instagramgebruikers nu dus handig op in.

Vaak gebruiken deze accounts het Tikkie-logo als profielfoto en vragen ze om geld van andere gebruikers, voor heel uiteenlopende dingen. Van kaas tot plastische chirurgie en van geld voor een goed doel tot een banaan. Meestal krijgen ze kleine donaties, variŽrend van een cent tot een paar euro.

Wouter (16) en Sacha (13) van Tikkie voor Kaas willen geld ophalen voor, inderdaad, kaas. "Ik zag dat iedereen het aan het doen was en ik had nog een oud extra account waar ik niks meer mee deed", zegt Wouter. Echt geld ophalen met het Tikkie-account is niet de bedoeling, volgens de jongens is het meer een grap. Ze hebben tot nu toe "ťťn hele mooie cent" opgehaald.

Mustafa (15) van Tikkie voor iPhonex heeft naar eigen zeggen ook voor de grap het account aangemaakt. "En plotseling zag ik heel veel mensen doneren. Ik had het bij anderen gezien, dus ik dacht: laat ik het gewoon proberen", vertelt hij. Mustafa heeft nu ruim 12 euro binnen en er komen nog steeds donaties binnen. Sommige donateurs 'tikken' ťťn cent, anderen tien cent of zelfs drie euro.

Kopieergedrag

Jarno Duursma, trendwatcher digitale technologie, legt uit dat die Tikkie-accounts waarschijnlijk zijn ontstaan door kopieergedrag. "Iemand is ermee begonnen. Die jongeren zien het bij een ander en denken: wauw, dat is een slim idee! Jammer dat ik het zelf niet heb bedacht. En dan maken ze ook zo'n account."

ABN Amro is niet blij met de trend en probeert de accounts aan te pakken. "We hebben contact met Facebook, de eigenaar van Instagram, om te kijken hoe we het kunnen oplossen", zegt een woordvoerder. "Zelf zorgen we dat dit soort accounts offline gaan, en ook Facebook en Instagram proberen ze uit de lucht te halen." Zo'n vijftig van de ruim honderd 'Tikkie-accounts' zijn inmiddels offline.

Maar het is volgens de bank nog best ingewikkeld om te bepalen welke accounts mogen en welke niet. "Het Tikkie-logo misbruiken mag bijvoorbeeld niet, dus die accounts halen we offline", legt een woordvoerder uit. Maar geld inzamelen via een eigen account, bijvoorbeeld omdat je spaart voor een nieuwe telefoon of een reisje naar Amerika, dat mag en kan gewoon.

'Vrij onschuldig', maar pas op

Eerder bleek al dat fraudeurs de Tikkie-app misbruiken, maar deze trend is volgens Duursma vrij onschuldig. "Vaak gaat het maar om een klein bedrag", zegt hij. En omdat de doelgroep van deze Tikkie-bedelaars heel jong is, hebben criminelen weinig aan hun bankgegevens. "Jongeren hebben vaak niet veel geld, dus een bankaccount van een dertienjarige is niet interessant voor criminelen."

Wat volgens Duursma wel zou kunnen, is dat die accounts of volgers van die accounts identiteitsfraude plegen met jouw gegevens. Veel Tikkie-accounts vermelden namelijk van wie ze een Tikkie hebben ontvangen, of ze plaatsen zelfs een screenshot van de naam en het rekeningnummer van die donateur. En die gegevens zouden criminelen kunnen gebruiken.

Er is nog een ander gevaar, zegt hij. "Het is makkelijk om een andere website te koppelen aan zo'n linkje. Dan denk je dat je op de Tikkie-website bent, maar is dat niet zo. En als je echt kwaad wilt, kun je bij jongeren die op zo'n linkje klikken software installeren die bijvoorbeeld webcams overneemt."

Zo moet een inktvis helpen om brandwonden te genezen

Wat is de connectie tussen een humboldt-pijlinktvis en een derdegraads brandwond? Het antwoord: een groep van elf Leidse bŤta-studenten. Zij willen een bijzonder eiwit van het dier toepassen als medicijn.

Het gaat om een speciaal stofje in de zuignap-tanden van de inktvis: suckerine. Dat eiwit is een bijzonder veelzijdig biomateriaal, dat onder meer brandwonden zou moeten kunnen genezen.

Komende zomer zijn de studenten wel even zoet in het lab met het synthetisch namaken van suckerine:

De studenten kennen de code van het gen en gaan het stofje met hulp van bacteriŽn dus zelf produceren. Er komt uiteindelijk geen inktvis aan te pas, maar het dier is wel de grote inspiratiebron.

"Het eiwit van de humboldt is heel sterk ťn heel flexibel", zegt student Maarten Lubbers. "De inktvis komt diep in de oceaan voor, waar hij grote vissen moet kunnen vangen. Daarvoor moeten de structuren van die tanden heel sterk zijn. Maar dit eiwit kun je dus ook op de huid gebruiken. We willen er pleisters en hydrogel van maken."

"Zulke gels worden in de medische wereld al gebruikt. Maar dit eiwit maakt uit zichzťlf zo'n hydrogel als je er water aan toevoegt. En die variant zou nog veel beter moeten werken", zegt studente Jo-Anne Verschoor. "En omdat je het qua structuur zo makkelijk kan veranderen, is het heel goed aan te passen aan een specifiek persoon."

"Omdat het zo sterk en flexibel is, kan een brandwondenpatiŽnt goed blijven bewegen", zegt Jo-Anne. "En je kunt er ook bijvoorbeeld anti-microbiŽle stoffen aan toevoegen, waardoor de wond ook minder snel infecteert. Of zelfs moleculen aan toevoegen waardoor de wond sneller heelt."

Het kan nog wel even duren voordat de eerste brandwondenpatiŽnt ermee kan worden geholpen. "Dat duurt sowieso nog een flink aantal jaar", zegt Maarten. "Eerst moet ons onderzoek slagen en daarna moet het nog door een groot aantal testen."

Jo-Anne heeft goede hoop. "Het mooiste dat ons kan overkomen, als team en als persoon, is als over een jaar of tien een patiŽnt naar ons toekomt, die is genezen door wat wij hier nu doen."

De studenten doen met het onderzoek mee aan de internationale wedstrijd IGEM (International Genetically Engineered Machine). Daarin zetten studententeams van over de hele wereld synthetische biologie in om een maatschappelijk probleem op te lossen. Eind oktober presenteren ze hun onderzoek in Boston in de Verenigde Staten, waar ze de competitie aangaan met 314 andere teams.

Het (bijna) onoplosbare probleem van drugsafval

Het grootste cokelab ooit opgerold (bij toeval), crystal meth-labs in Nederland, boobytraps op een drugsboot met 10.000 liter drugsafval. Zo maar een greep uit berichten over drugsvondsten in Nederland in een paar weken tijd.

De productie van drugs is voor veel gemeenten nog steeds een gigantisch probleem. Wat maakt die handhaving nou zo lastig? NOS op 3 legt het je uit in de video hieronder:

De provincie Noord-Brabant trok vorige week aan de bel: ze willen dat het dumpen van drugsafval veel effectiever wordt bestreden. Vorig jaar werd bekend dat criminelen in Nederland voor minstens 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine produceerden. En de overheid schiet tekort in de bestrijding daarvan.

Het kabinet beloofde al 100 miljoen extra vrij te maken om zogeheten ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. En de focus zou liggen op de aanpak van de drugsindustrie, zei minister Grapperhaus. Toch blijft het aantal Opiumwet-zaken dat voor de rechter komt bijna gelijk, terwijl het aantal vondsten van drugslabs en -afval stijgt.

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zeiden vorige maand dat er "amper aandacht is voor de export van in Nederland geproduceerde synthetische drugs".

'In keta-handel zie je marges die je zelfs bij cocaÔne niet ziet'

We spreken af in het havengebied van Amsterdam, de plek waar volgens onze bron containers vol ketamine binnenkomen. "Vanaf hier wordt ketamine doorgevoerd, niet alleen naar de Nederlandse handelaren: het gaat ook naar steden als Berlijn en Londen", vertelt de Nederlandse ex-smokkelaar Dennis (niet zijn echte naam) die we via-via op het spoor kwamen.

Uit navraag van NOS op 3 blijkt dat de douane steeds meer ketamine in beslag neemt: in 2016 ging het nog om 2,6 kilo, vorig jaar vonden ze 800 kilo.

Welke rol Dennis zelf speelde in die groeiende handel? "Ik smokkelde de ketamine in kleine hoeveelheden. Je kunt het makkelijk oplossen in water en op die manier bijvoorbeeld meenemen in een shampoofles. Als ik aan was gekomen in Spanje of zo, kookte ik de keta uit en verkocht het daar door aan mijn contacten daar."

NOS op 3 dook in de ketaminehandel om uit te zoeken welke schimmige handel erachter zit. Bekijk hier de video:

Het zijn details die je in een Netflix-serie verwacht, maar voor een groeiende groep ketaminehandelaren is het dagelijkse praktijk. Dennis: "De laatste jaren zijn er steeds meer jongens die eerst in andere takken van sport zaten op de ketaminemarkt gedoken. Het is een relatief veilige drugssoort omdat het onder de medicijnwet valt."

Dat laatste zit zo: ketamine is een verdovingsmiddel dat gebruikt wordt door dierenartsen, maar ook in het ziekenhuis door anesthesiologen. Het werkt vrij snel en heeft geen invloed op bijvoorbeeld de ademhaling, wat in sommige medische situaties wenselijk is. Mede doordat ziekenhuizen in Afrikaanse landen zo afhankelijk zijn van het middel, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie voor een verbod.

'Het is een gevaarlijke wereld'

Een recreatieve snuif ketamine heeft een licht trippende werking. Om die reden dook het spul in de jaren 90 op in de underground partyscene en wordt het de laatste jaren steeds populairder op feestjes. Uit het meest recente onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat het ketaminegebruik in de lift zit.

Waar het gebruik stijgt, neemt ook de handel toe. Maar hoe beland je in die business? "Als je de juiste mensen kent en ze weten dat je goede spullen hebt, dan word je vaker gevraagd om iets te regelen. Je kunt er aardig geld mee verdienen, maar het is natuurlijk ook een gevaarlijke wereld", legt Dennis uit.

Dat laatste is ook de reden dat onze bron alleen anoniem wil worden opgevoerd. Hij is inmiddels uit de handel gestapt, maar mensen die nog steeds in die wereld zitten, (her)kennen hem nog wel. Het geld verdienen zit hem voor de handelaren vooral in de grote marge die op ketamine zit: "Iemand die het in China inkoopt, kan het voor het tienvoudige hier verkopen en dat is een marge die je zelfs in de cocaÔnehandel niet ziet."

China is een van de landen waar ketamine geproduceerd wordt, in eerste instantie voor de medische toepassing, maar inmiddels zijn er drugsclans op de illegale productie gedoken. Deels voor de groeiende Chinese markt, maar dus ook voor de feestjes hier. Het komt hier binnen via andere routes dan bijvoorbeeld cocaÔne. "Het zit niet tussen de bananen, waar wel veel op gelet wordt door de douane."

Dat Nederlandse producenten het niet hier maken, komt doordat ketamine niet zo gemakkelijk te produceren is als bijvoorbeeld xtc. "In Nederland zijn geen farmaceuten die het medisch maken en dus zie je ook geen illegale labs hier. Je hebt wel een lab nodig van farmaceutisch niveau om goede keta te kunnen maken."

De Chinese keta-connectie zal dus nog wel blijven bestaan. Over de toename zijn inmiddels ook Kamervragen gesteld aan minister Grapperhaus.

Ketamine-vondst door douane stijgt in twee jaar van 2,6 naar 800 kilo

In twee jaar tijd is de vondst van illegale ketamine flink toegenomen. De douane vond in 2016 nog maar 2,6 kilo, vorig jaar was het 800 kilo. Dat blijkt uit cijfers die NOS op 3 opvroeg over geÔmporteerde ketamine.

Daarnaast neemt de populariteit van ketamine als partydrug toe. Het is makkelijk te krijgen en relatief goedkoop. De vraag is waar de drugs op de Nederlandse markt eigenlijk vandaan komen.

NOS op 3 dook in de ketaminehandel om uit te zoeken welke schimmige handel erachter zit. Bekijk hier de video:

Ketamine is ooit ontwikkeld als verdovingsmiddel en werd voor het eerst gebruikt tijdens de Vietnamoorlog. Maar ook dierenartsen en anesthesiologen in ziekenhuizen gebruikten het en gebruiken het middel nog steeds. Je kunt er paarden en mensen goed plat mee krijgen.

In de jaren 90 kwam het voor het eerst op als partydrug in de undergroundscene. Volgens gebruikers is het effect van ketamine - of keta, zoals het ook wel genoemd wordt - dat je er wazig van wordt. Je kunt gaan hallucineren, zoals een anonieme gebruiker ons vertelde. "Ik zag een jongen dansen en het leek alsof hij zwanger was."

Ketamine is een kristalachtig poeder, dat meestal gesnoven wordt. Als je veel gebruikt, kun je in een k-hole komen. Je lichaam en je geest lijken zich van elkaar te scheiden en je kunt niet meer bewegen, maar hoort meestal nog wel wat er om je heen gezegd wordt.

Uit de jaarlijkse drugsmonitor van het Trimbos-instituut blijkt dat het gebruik van ketamine in de lift zit, al is het nog niet zo'n populair middel als bijvoorbeeld cocaÔne of xtc.

NOS op 3 sprak met iemand die zich een tijd lang bezighield met het smokkelen van ketamine. "Het wordt gezien als een relatief veilige drugssoort om in te handelen doordat het onder de medicijnwet valt."

"Je ziet dat mensen die eerst hun geld verdienden in andere handel, nu overstappen op de ketamarkt, juist omdat het relatief veilig is," vertelt het anonieme contact. "Het spul komt via de havens van Rotterdam en Amsterdam binnen, maar is niet alleen bestemd voor de Nederlandse markt. We zijn, net als voor andere middelen, een doorvoerland."

Home | Contact