TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

'Avicii vergelijken met Mozart is zo gek nog niet'

Een harde klap voor de dancewereld: de dood van Tim Bergling, beter bekend als Avicii, kwam voor fans en collega-muzikanten als een schok. Dat is niet gek: weinig muzikanten hebben zo'n grote invloed gehad op de popmuziek van dit moment.

"Hij was een voorbeeld voor iedere dj, Nederlands en internationaal", volgens radio-dj Jordi Warners van Slam. "Maar ook popiconen als Madonna en Dua Lipa zagen hem als een soort muziekgod. Niemand heeft zo goed een brug gebouwd tussen dance en pop."

Binnen het genre dance is Avicii's invloed niet te missen. "Hij heeft op zeer jonge leeftijd al een onuitwisbare indruk achtergelaten in de wereldwijde dancescene", zegt Richard Zijlma, directeur van ADE. "Hij heeft velen geïnspireerd, niet alleen fans maar ook collega's."

Al vanaf het eerste begin viel Avicii op, zegt Warners. "Zijn eerste hit, Bromance, was al briljant. Het had een vernieuwende sound, verrassende akkoordenschema's. Iedereen had meteen iets van 'holy shit, wat is dit?' Mensen vergeleken hem qua compositie met Mozart. Dat is misschien een heftige vergelijking, maar wel een goeie."

Warners maakte na het nieuws van Avicii's dood een speciale uitzending op Slam. Daarin sprak hij ook met Laidback Luke, de producer die Avicii destijds ontdekte. "Hij zei: Tim heeft mij in het begin ook wel kutmuziek gestuurd. Daar gaf ik dan feedback op. Binnen een dag kwam hij dan met een aangepaste track, en twee nieuwe."

Avicii brak door op een moment dat elektronische dance vooral in Amerika populairder werd. "Hij werd al heel snel een van de grote namen", zegt Atze de Vrieze van 3voor12. "Iedereen wilde met hem samenwerken, zoals hem klinken, op hem lijken."

Eenmaal aan de top bepaalde de dj de richting van het genre. "Hij had natuurlijk al enorme hits, maar vanaf Wake Me Up en Hey Brother maakte hij heel innovatief gebruik van elementen uit folk en soul", zegt De Vrieze. "Vooral van folk zou je zeggen dat dat niet met dance te combineren valt. Maar als je nu populaire dance luistert, hoor je enorm veel akoestische invloeden. Daar is Avicii mee begonnen."

"Hij was een gamechanger", vervolgt Warners. "Eerder was dance heel hard. Avicii maakte het commercieel, en toegankelijk voor een groter publiek. Avicii heeft de grootste overlap tussen pop en dance mogelijk gemaakt. Wat Michael Jackson voor pop was, was Avicii voor dance."

Ook het moment dat Bergling stopte met toeren was een eyeopener voor de dancewereld. "Voor de hele scene was het een wakkerschudmomentje", zegt Warners. "Iedereen stond er even bij stil dat het leven van een toerende dj eigenlijk heel zwaar is: je moet bijna elke avond draaien, en tegelijk nieuwe muziek maken. Dat is slopend."

Zijlma van ADE is dankbaar dat Avicii hier zo open over was. "In de afgelopen jaren is er al wel veel meer aandacht gekomen voor de fysieke en geestelijke impact van het dj-bestaan op dit niveau. Mede omdat een aantal prominente dj's hier openlijk over heeft durven praten, wat heel moedig was."

"De documentaire waarin Avicii vertelt over de druk heeft zeker geholpen tot verdere bewustwording. Dat maakt het extra verschrikkelijk dat juist zo'n inspirator als Avicii is overleden. Hij laat een grootse muzikale erfenis na, maar die is eerlijk gezegd veel te klein."

'SGP'ers kijken nooit tv' en andere vooroordelen

Wie bij de SGP aan stoffige, oude mannen denkt, heeft het mis. De partij heeft gemiddeld de jongste gemeenteraadsleden van alle landelijke partijen. Daarnaast is SGP-Jongeren met zo'n 7300 leden ook nog eens de grootste politieke jongerenorganisatie van Nederland. Groter dus dan bijvoorbeeld de Jonge Democraten (D66), JOVD (VVD) en het CDJA.

Er zijn nog wel meer vooroordelen over de partij, die vandaag het honderdjarige jubileum viert. Bijvoorbeeld dat televisie kijken absoluut not done is en dat vrouwen helemaal niks te zeggen hebben. In hoeverre kloppen ze? NOS op 3 vroeg het drie bestuurders van SGP-Jongeren:

"Dat we de grootste zijn, is iets waar we trots op mogen zijn. Want politiek is niet heel erg populair onder jongeren", zegt Maarten van Nieuw Amerongen, politiek secretaris bij SGP-Jongeren. "Het komt doordat er bij ons nog een zuil is. Je gaat naar de kerk en een christelijke school, dus het wordt de ChristenUnie, CDA of SGP. En veel anders zal het ook niet worden."

Andere politieke jongerenpartijen beschuldigen SGP-Jongeren er nog weleens van dat leden automatisch lid worden als ze gedoopt worden. "Dat is echt flauwekul en vervelend, want wij moeten er ook hard voor werken", zegt voorzitter Willem Pos. "Het verschil is dat onze doelgroep makkelijk te vinden is. Wij gaan bijvoorbeeld naar een themadag van een kerkelijke jongerenorganisatie, waar het gros uit een SGP-gezin komt, terwijl de doelgroep van andere partijen overal en nergens zit."

De partij is in z'n honderdjarig bestaan een stukje moderner geworden. Zo mogen vrouwen sinds een aantal jaar lid worden en zich verkiesbaar stellen. Toch is er nog altijd kritiek, want het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een vrouw in de Tweede Kamer komt. Het land besturen is volgens de partij nog altijd voorbehouden aan mannen.

Bij de jongerenafdeling zitten ze er ook niet echt op te wachten. "Je hebt bij de SGP grofweg drie soorten groepen: een deel is vóór, een groep boeit het niet en een ander deel is tegen", analyseert voorzitter Willem Pos. "Die verschillende opvattingen zie je ook terug bij de SGP-Jongeren. Misschien dat er iets meer jongeren vinden dat je het gewoon moet aankijken en je er niet mee moet bemoeien."

"In bepaalde dingen zijn wij wel progressiever", zegt Annelien van der Spek, jongerenvoorzitter van SGP Zuidplas. "Toen de SGP achterbleef op gebied van duurzaamheid, heeft SGP-Jongeren bijvoorbeeld een motie ingediend om dat standpunt te veranderen. Het is niet dat we echt andere meningen hebben, maar we willen wel soms de partij wakker schudden."

Het ligt voor de hand dat een aantal van de SGP-jongeren de komende jaren tot de landelijke politiek zullen doordringen. Wat doet hun partij de komende honderd jaar, als het aan hen ligt?

"Honderd jaar is lang, maar ik denk dat we alleen maar relevanter zullen worden", denkt Willem. "We moeten er op letten dat we onze standpunten kunnen herzien. Het duurde bij het onderwerp duurzaamheid ook even voordat dat in de partij geland was."

"Ik denk dat de standpunten de komende honderd jaar zo gaan blijven", denkt Annelien. "Net zoals nu zullen er bewegingen plaatsvinden, omdat er dan andere onderwerpen spelen. Maar omdat we altijd de Bijbel als uitgangspunt hebben, zullen er qua meningen niet heel veel verschillen zijn."

Maarten voorspelt dat vrouwen toch een nog grotere rol zullen krijgen. "Ik denk wel dat de verhoudingen heel erg anders zijn en dat er op landelijk niveau veel vrouwen actief zijn binnen de SGP", voorspelt Maarten. "Ik geef het vijftien jaar voordat het eerste vrouwelijke lid in de Kamer zit."

Jongeren met een beperking lezen sprookjes voor aan katten

Een hond heeft een baasje, een kat heeft personeel. Zeker in het asiel in Dordrecht, want daar mogen de katten in alle rust luisteren naar de mooiste verhalen, voorgelezen door hun mensen. En niet zomaar voor de lol. Het helpt de asielkatten, die vaak getraumatiseerd zijn, weer wennen aan menselijk gezelschap en de hoop op een nieuw huis.

"Op het moment dat iemand voorleest, kruipen zelfs de meest schuwe en angstige katten uit hun schulp", zegt directeur Mirjam Addiks van dierentehuis Louterbloemen in Dordrecht. "Op dat moment is dat koppie niet alleen met stress en angst bezig, maar met interesses. Zo krijgen ze langzaam weer vertrouwen."

Het mes snijdt aan twee kanten, want de voorlezers zijn jongeren met een beperking. "Dat kan een vorm van autisme zijn, of ADHD", zegt Mirjam. "Het voorlezen is voor henzelf kalmerend en heel goed. Zo kunnen ze op hun eigen manier een heel mooie bijdrage leveren. Dus het werkt én voor de jongeren, én voor de katten. Een win-winsituatie."

"Ze worden er wel ontspannen van", zegt voorlezer Melody (19). "Vooral als katten heel bang zijn of zich niet veilig voelen hier, dan ga je lezen en dan merk je dat ze zich prettiger gaan voelen."

"Dieren die wat meegemaakt hebben of die geen vertrouwen meer in mensen hebben, die zien aankijken als een directe bedreiging", zegt Mirjam. "Ook aanraken is veel te veel voor die dieren. Ze hebben een grens, respecteer die. Door voor te lezen, kijk en raak je ze niet aan. Je houdt respect voor hun zones en gevoelens."

Het doel is de katten weer aan mensen te laten wennen, zodat ze sneller een nieuw baasje (of personeel) vinden. "Ons doel is natuurlijk om dieren op te vangen en te herplaatsen. Hoe sneller een dier uit zijn schulp kruipt en toe is aan herplaatsing, hoe mooier het is."

Het voorbeeld komt overwaaien uit de VS, waar ze kinderen lieten voorlezen aan asielkatten. Goed voor zowel voor de katten als voor de kinderen, die zo hun leesprestaties kunnen verbeteren. "Dat wilden wij ook doen in combinatie met deze jongeren", zegt Mirjam.

Enkele jaren geleden bracht de Dierenbescherming het idee om kinderen aan katten te laten voorlezen ook al naar Nederland. "Het heeft te maken met het socialisatieproces, zoals dat heet", zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.

"Er zitten schuwe katten bij of katten die in een half verwilderde situatie hebben geleefd. Die moeten gewoon weer wennen aan menselijk gezelschap. Het is proefondervindelijk vastgesteld dat als er iemand in de ruimte rustig aan het praten is, dat heel goed en rustgevend werkt op een dier. Die kat voelt zich niet gedwongen of benaderd."

Volgens Nagtegaal blijft het vinden van een nieuw thuis voor deze dieren hard nodig. "Met name mensen die ervaring hebben met huisdieren en die niet meteen schrikken van wat extra zorg voor een dier. Zodat dat het een adres wordt waar die de rest van zijn leven kan blijven."

Een oude bom in hartje Berlijn, hoeveel liggen er in Nederland?

In het centrum van Berlijn is vrijdagmiddag een flinke vliegtuigbom ontmanteld. Eén van de 250.000 bommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Duitsland zijn gedropt, maar niet ontploften. Ook Nederland werd voor en tijdens de bezetting bestookt met bommen, zowel van de Duitsers als van de geallieerden.

Hoeveel van die explosieven zitten hier eigenlijk nog in de grond?

Wekelijks krijgt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) veertig tot vijftig meldingen van gevonden munitie uit de Tweede Wereldoorlog. "Dat kan één kogeltje zijn, maar ook honderd granaten", zegt majoor Werner van Rooij. "Gemiddeld één keer per week komt iemand een vliegtuigbom tegen."

Schattingen over hoeveel bommen er nog in de Nederlandse bodem liggen, lopen uiteen. Volgens de EOD zijn er nog een stuk of honderd onontdekt, maar Frank Barink denkt eerder dat het er duizenden zijn. Zijn bedrijf spoort die bommen op.

"Als je kijkt naar hoeveel vliegtuigen vanuit Amerika en Groot-Brittannië naar Nederland zijn gevlogen, zie je dat er nog een heleboel bommen ontbreken", zegt Bannink.

Ongeveer 80 procent van de bommen is door geallieerden gedropt om de Duitsers terug te dringen. "Vliegvelden, bruggen en spoorwegovergangen waren per definitie hun doel," zegt Van Rooij.

Schiphol

Er worden vaak Duitse bommen gevonden naast vliegvelden. Daar lagen namelijk 'schijnvliegvelden', om de geallieerden te misleiden. Om veiliger te kunnen landen, dropten Duitse bommenwerpers op de terugweg van Groot-Brittannië daar vaak ongebruikte bommen. "We zijn nu naast Schiphol druk bezig met het opruimen van explosieven, omdat ze daar gaan bouwen", zegt majoor Van Rooij.

Ook op het platteland worden regelmatig explosieven gevonden. "Rond deze tijd van het jaar, wanneer de grond weer bewerkbaar is, zien we een piek", zegt Van Rooij. "Net als tijdens de oogsttijd. In de winter worden bijna geen bommen ontdekt."

Maar ook in steden, zoals in Berlijn, kan nog weleens een bom liggen. "Na de oorlog zijn we gaan bouwen waar het makkelijk was: binnen de stad", zegt Barink. "Toen werd er niet naar bommen gezocht. Nu wordt dat wel gedaan, dus zie je dat er meer bommen worden gevonden als de economie aantrekt: tijdens de recessie was er bijna geen nieuwbouw, dus werd er ook niets gevonden."

Jong en hiv-positief: 'Er zijn mensen die niet meer met me omgaan'

"De meeste mensen in mijn omgeving gingen er gelukkig goed mee om dat ik hiv heb, maar helaas waren er ook mensen die me niet meer wilden zien", zegt Lyle (24). Hij kwam er een jaar geleden achter dat hij hiv-positief was en deelde dat niet veel later met zijn omgeving.

NOS op 3 vroeg twee jongeren hoe het is om te leven met hiv: "Je kan tegenwoordig oud en gelukkig worden."

"Ik heb zelf nooit een negatieve reactie gekregen", vertelt Arjen (25). Hij kreeg op zijn negentiende te horen dat hij hiv-positief is.

Afgelopen week maakte dragqueen Conchita Wurst bekend dat zij hiv heeft. "Het is beter om er zelf mee naar buiten te komen dan dat een derde het bekendmaakt", vertelt de oud-winnares van het Songfestival. Ze werd namelijk gechanteerd door een ex-vriend die dreigde bekend te maken dat ze hiv heeft.

Het Aidsfonds wil af van het stigma dat nog steeds op hiv rust.

"Het stigma komt vooral voort uit onwetendheid", denkt Arjen. Vaak wordt bij hiv gedacht aan de crisis in de jaren 80 en 90. Mensen die behandeld worden, gaan niet meer dood. Hiv is inmiddels een chronische ziekte geworden.

Langzame daling

In 2016 werden in Nederland nog ongeveer 820 mensen geïnfecteerd met hiv, een jaar eerder waren dat nog 865 mensen. Die daling gaat niet snel genoeg. "We willen dat het aantal nieuwe hiv-infecties met een forse klap daalt en we denken dat dat met PrEP kan", zegt het Aidsfonds. PrEP is een pil waarmee de kans op een hiv-infectie na onbeschermde seks drastisch daalt.

In de video hieronder leggen we in een minuut uit hoe het middel PrEP werkt:

Je slikt één pil per dag die voorkomt dat het hiv-virus je lichaam binnendringt. PrEP beschermt net zo goed tegen hiv als een condoom, maar beschermt alleen tegen hiv. Het is dus nog steeds zeer aan te raden een condoom te gebruiken.

Er wordt in Nederland een discussie gevoerd over het gebruik van PrEP. Daar schreven we eerder dit uitgebreide artikel over. Je kunt de pil nu al bij de huisarts krijgen, maar het middel wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De Gezondheidsraad adviseerde eerder dit jaar dat PrEP 'essentiële zorg' is die beschikbaar zou moeten zijn voor risicogroepen.

Home | Contact