TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Zo veranderde het imago van vuurwerk

Als je buiten bent, merk je het al een poosje: oud en nieuw is op komst, de eerste knallen klinken in de verte. De laatste jaren gaat het er veel over en in een aantal gemeenten is het al van kracht: een vuurwerkverbod. Niet iedereen zit meer te wachten op dat geknal.

Daar was in de jaren 70, toen consumentenvuurwerk aan z'n opmars begon, totaal nog geen sprake van. Maar in de jaren daarna, veranderde het imago van vuurwerk. NOS op 3 legt je uit hoe dat is gegaan:

Hoe ongrijpbaar zijn grijpmachines in de nieuwe wet?

Een knuffel uit een grijpautomaat vissen of een paar centen over de rand van de muntenschuiver duwen. Kermisautomaten staan niet meer alleen op de kermis, ze duiken op steeds meer plekken op. Daarom vragen politici zich af of de wetgeving rondom speelautomaten nog wel toereikend is.

"De adrenaline die je krijgt als je een beertje te pakken hebt, dat maakt het zo leuk." Otavio (13) zoekt één keer per maand een grijpautomaat op. "Dan ga ik bijvoorbeeld met vrienden naar Duitse speelhallen. Daar zijn naast knuffels vaak duurdere prijzen te winnen, zoals telefoons of laptops." Zijn beste vangst? "Een horloge van 200 euro. Die heb ik weer verkocht en met dat geld speel ik nu verder."

NOS Stories dook op verzoek van volgers in de wereld achter grijpautomaten. Dat ging een stuk minder makkelijk dan verwacht. Maar na een hoop afwijzingen, belletjes en het uitpluizen van handleidingen is het toch gelukt. Alles wat je wilde weten over een grijpmachine, zie je hier.

De aanleiding voor het opfrissen van het speelautomatenbeleid is de nieuwe wet Kansspelen op afstand, die begin 2021 in werking treedt. In de wet zoals-ie nu is, mag je overal op een kermisautomaat spelen waarbij het draait om behendigheid en kans. In de nieuwe wet wordt gekeken naar de verhouding tussen die twee.

NOS Stories sprak met een tiental mensen uit de kermiswereld en bestudeerde handleidingen van grijpautomaten. Daaruit blijkt dat bij veel automaten de grijpkracht en vasthoudtijd van de klauw kunnen worden ingesteld. Bij sommige automaten geldt dat ook voor de winkans.

De sprekers uit de kermiswereld benadrukken dat behendigheid ook een grote rol speelt. "Je moet de klauw wel op de goede plek hangen om de prijs te kunnen pakken. Daarnaast is het niet aantrekkelijk voor je zaak als niemand wint. Daar komen mensen niet voor terug", zegt een grijpkraaneigenaar.

Wetgeving

Kermisautomaten krijgen een uitzondering in de huidige kansspelwet. Waar je vroeger alleen op kermisautomaten kon spelen als er kermis was, het woord zegt het al, kan dat nu het hele jaar door in arcadehallen of vakantieparken. "Het verslavingsrisico is daardoor vergelijkbaar met een speelhal. We moeten voorkomen dat dit tot onwenselijke situaties leidt", schrijft de Kansspelautoriteit (KSA) in een rapport uit 2018.

Heeft de grijpmachine nog toekomst?

Volgens FEC, de branchevereniging voor gamehallen, moeten kermisautomaten worden gereguleerd. "Als gamehal heb je de zorgplicht om verslaving te voorkomen. Dit treedt vaker op bij spellen die een kanselement bevatten. Al onze spelautomaten moeten worden gekeurd, behalve grijpers en schuivers. Om zeker te zijn van de verhouding tussen behendigheid en kans, moeten ook die automaten worden gekeurd", zegt de woordvoerder.

Een andere optie: terug naar hoe het was, en kermisautomaten alleen op een kermis exploiteren. Dat hoopt Jan Boots, voorzitter van de Nederlandse Kermisbond. "Helemaal geen kermisautomaten in de arcadehallen, daar zijn wij voor. Dit soort apparaten horen, zoals de naam al zegt, traditioneel op de kermis. Zonder dat daar allemaal regeltjes aan worden verbonden."

Onderzoek

De KSA zegt dat er in arcadehallen alleen kermisautomaten moeten staan met een overduidelijk behendigheidskarakter, geen kermisautomaten die erg op een kansspel lijken. Afgelopen oktober heeft de KSA weer onderzoek gedaan naar negentien arcadehallen. De resultaten daarvan worden meegenomen in het opfrissen van het speelautomatenbeleid.

'TikTok is snoepwinkel voor oudere mannen met verkeerde bedoelingen'

Hulporganisaties Helpwanted.nl en Watch Nederland zijn bezorgd over het toenemend aantal meldingen van seksueel ongewenst gedrag op TikTok. De social media app, waarmee je korte muziekvideo's kunt maken en delen, wordt in Nederland door zo'n één miljoen mensen gebruikt en is vooral populair onder kinderen en tieners.

"Nu de app steeds groter wordt, krijgen we tientallen meldingen per dag", zegt voorlichtingscoördinator Nikki Janssen van Helpwanted.nl. "Doordat TikTok vooral wordt gebruikt door minderjarigen, is de app ook interessant voor andere ogen", legt ze uit. "Je ziet dat jongeren artiesten nadoen en verleidelijk dansen. Soms in hele strakke leggings, of in niet meer dan een hemdje en een string. De app is een snoepwinkel voor oudere mannen met verkeerde bedoelingen."

Automatisch openbaar

Ook Watch Nederland onderzocht seksueel ongewenst gedrag op TikTok. "We krijgen signalen van het zogenaamde grooming op de app: oudere mannen, die kinderen en jongeren benaderen voor seks. Het is voor kinderen zeer eenvoudig om een account aan te maken. Je hoeft alleen een geboortedatum op te geven, en er is geen controlefunctie voor ouders ingebouwd. Ook de chatfunctie staat automatisch open. Er zijn mannen die daar misbruik van maken."

Dat merkte ook de TikTokker achter het account Dreamon (15), die vooral dansvideo's maakt. Ze wil liever niet met haar echte naam in de media verschijnen. "Ik was 13 toen ik met TikTok begon. In het begin dacht ik niet na over het soort filmpjes dat ik maakte", zegt ze.

Maar opeens kreeg ze berichten van vreemde mannen. "Het begint altijd aardig en leuk. Ze zeggen bijvoorbeeld: 'wat een leuke meid ben jij', en: 'wat heb je een knap snoetje'. Voor je het weet willen ze van alles van je weten, bijvoorbeeld waar je woont. En als je dan op hun profiel kijkt, zie je dat het oude mannen zijn."

Complimentjes en aandacht

Dreamon vertelt dat ze zich helemaal niet bewust was van dat iedereen haar video's kon zien. "Dat is wat ik gevaarlijk vind", legt Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media uit. "Als je de app downloadt en een account aanmaakt, dan is alles automatisch openbaar. Dat betekent dat iedereen je kan zien. Video's, je naam, en soms zelfs waar je woont."

Volgens Kleijer weten veel jongeren dat niet. "Ze hebben vaak niet door dat ze voor de hele wereld staan te dansen. Je doet dat op je kamertje, en hebt geen idee dat er gekke types kunnen meekijken."

Het is voor kinderen soms best moeilijk om mensen met verkeerde bedoelingen te herkennen, zegt Nikki Janssen van Helpwanted.nl. "Vaak doen ze zich voor als iemand van je eigen leeftijd en geven ze je complimentjes en aandacht. Daardoor lijkt het alsof ze heel aardig zijn, maar eigenlijk hebben ze verkeerde bedoelingen. Vaak beginnen ze pas later over seks, als je ze al helemaal vertrouwt. Grooming dus."

Dreamon houdt nu wel rekening met kijkers die op heel andere dingen uit zijn. Zo overlegt ze vaak met haar moeder als ze twijfelt over of iets te sexy is. Ook draagt ze vaak wijdere kleding. "Ik zet er bijvoorbeeld ook nooit video's in bikini op. En als mijn buik per ongeluk te zien is en ik krijg er een opmerking over, denk ik er altijd: kan ik het er niet beter afhalen?"

Bewust

Kleijer heeft een advies voor kinderen en jongeren die de app toch willen gebruiken. "Wees je er echt bewust van dat er mensen meekijken als je in je kamer staat te dansen op een sexy manier. Vraag jezelf af of je ook zo zou dansen als er iemand bij je in de kamer staat. Voelt het dan nog goed? Dan is het oké. Het is vooral heel belangrijk om naar je buikgevoel te luisteren. Als je voelt dat het niet klopt, dan is dat vaak ook zo. En verder moet je er ook gewoon veel plezier maken."

Als jongeren toch een foutje hebben gemaakt en die ene foto hebben doorgestuurd of iets persoonlijks hebben verteld, kunnen ze terecht bij Helpwanted.nl. "Of ga met iemand praten die je vertrouwt, je ouder bijvoorbeeld, en blijf er niet alleen mee lopen", zegt Jacqueline Kleijer.

Onlangs publiceerde TikTok een video over hoe je jezelf kunt beschermen op de app. Zo kun je instellen dat alleen vrienden video's kunnen zien en chatberichten kunnen sturen. Ook zijn er reactiefilters, die bepaalde trefwoorden blokkeren.

'Overheid heeft rattenoverlast niet in de hand'

In een grote stad kunnen zomaar meer ratten dan mensen wonen, wordt weleens gezegd. Maar hoeveel ratten Nederland precies telt, is niet duidelijk, omdat er niet gezamenlijk wordt geteld. Maar dat het er veel te veel zijn, is volgens experts en gemeenten een feit.

Ratten in je studentenkamer, op zolder, bij de kinderwagen van je kind: je moet er niet aan denken.

NOS op 3 duikt dieper in het rattenprobleem. Hoeveel zijn het er? En kunnen we ze nog wel bestrijden?

Olaf Schutten uit Hengelo wordt gek van de ratten in zijn tuin, al tijden teistert het ongedierte zijn straat. "Laatst zat er zelfs een onder de kinderwagen van mijn zoontje van zeven weken", vertelt hij. De problemen in zijn wijk worden volgens hem alleen maar groter en hij is niet de enige die dat merkt.

"De overheid heeft rattenoverlast niet in de hand", zegt Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). "Dat heeft vooral te maken met het beleid: ze leggen de verantwoordelijkheid bij de gemeenten, maar controleren vervolgens niet of die doen wat ze beloven."

Gemeenten hebben volgens Meerburg allemaal een totaal verschillende aanpak. "Sommigen zijn effectief, maar je kunt ook een wethouder hebben die niks met het thema heeft en dan gebeurt er vrij weinig."

Hoe wijdverspreid is het rattenprobleem dan nu al? Deze zomer maakte het RIVM een eerste stap om dat in beeld te brengen met de Rattenmonitor, een meldpunt voor professionele plaagdierbeheersers. Maar daar komen nog te weinig meldingen binnen om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Wat weten we dan wel?

Op basis van informatie van een aantal grote gemeenten en meerdere kenniscentra weten we dat er bij hen in 2018 bijna tienduizend meldingen waren van rattenoverlast. In 2019 zijn dat er tot dusver iets meer dan 7000.

Vooral in Rotterdam, Amsterdam en Arnhem is het aantal meldingen fors. In die gemeentes kwamen in 2018 respectievelijk 2161, 2632 en 1654 meldingen van rattenoverlast binnen. Maar dat zegt niet per se iets over het aantal ratten, zeggen experts. Als iemand vaker ratten ziet, wordt de persoonlijke plaagdrempel hoger, en zul je dus minder snel een rat melden.

Om toch een beeld te krijgen van de omvang van het rattenprobleem maakten we een rondgang langs gemeenten. Van de 190 gemeenten die reageerden (op een totaal van 355), heeft ruim 40 procent de indruk dat het aantal meldingen van ratten de afgelopen vijf jaar toenam. Meer dan de helft heeft de indruk dat dat aantal gelijk is gebleven. Maar ook voor de uitkomsten van deze enquête geldt dus dat daar geen helder beeld uit op te maken is.

Strengere regels rattengif

Omdat de laatste jaren en ook de komende jaren regels rondom rattengif strenger worden, zijn experts het erover eens dat de rat aan terrein zal blijven winnen. In 2016 werd het in heel Nederland verboden om buitenshuis rattengif te strooien, vanaf 2023 mogen particulieren zelfs helemaal geen gif meer gebruiken.

Een half jaar massale protesten in Hongkong, uitgelegd

Hongkong staat al maanden op zijn kop. Demonstranten eisen dat China zich minder met Hongkongse aangelegenheden bemoeit, maar het lijkt er niet op dat China van plan is voor de protesten te buigen.

De autoriteiten in Hongkong hebben de grootste moeite om vat te krijgen op de betogingen. Vooral sinds juni, toen de protesten massale vormen aannamen. Een zelden vertoonde strijd, met innovatieve tactieken, technologie en een uiterst strakke organisatie.

Wat is er toch aan de hand in Hongkong? Wat maakt deze protesten nou juist zo bijzonder? Hoe houden de demonstranten het zo lang vol? En is er licht aan het einde van de tunnel? In onderstaande video legt NOS op 3 het allemaal uit.

Home | Contact