TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

NOS op 3 Tech podcast: megadeal in Hollywood en boze Spotify

Vandaag werd bekend dat Walt Disney ontzettend veel dingen zoals pretparken en films van tv-studio 21st Century Fox overneemt. Over die films gaat economieredacteur Nik Wouters het hebben, want: is dit nou goed of slecht nieuws voor ons in Nederland?

We blijven in Amerika, want daar wordt vandaag door de Federal Communications Commission gestemd over het afschaffen van regels die ervoor zorgen dat al het internetverkeer gelijk blijft: netneutraliteit. De verwachting is de regels worden afgeschaft. Waar is al die ophef over en gaan we er hier wat van merken? Techredacteur Tim van Steenbergen praat je bij.

Muziekdiensten Spotify en Deezer willen dat Brussel optreedt tegen grote rivalen als Apple Music uit Amerika. Gisteravond stuurden ze een brief naar Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Waar klagen ze over en is die ophef terecht? Socialredacteur Jonna ter Veer dook erin.

Mark roeit de Atlantische Oceaan over

Op dit moment roeit Mark Slats ergens ten westen van de Canarische Eilanden, op weg naar Amerika. Als eerste Nederlander (solo) start hij in de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld.

In z'n eentje roeit hij non-stop van La Gomera op Las Palmas naar Antigua en Barbuda in Amerika om geld op te halen voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.

Vanmiddag is-ie vertrokken:

De start zou eigenlijk dinsdag al zijn, maar toen waaide het te hard. "Tijdens de overtocht roei ik in principe 16 uur per dag, en ik slaap tussen 6 en 8 uur", zegt Mark. "Als het minder hard waait, ga ik 18 uur roeien."

Mark roeit voor zijn moeder die ernstig ziek is en aan kanker behandeld wordt. "Ik kwam erachter dat veel medicijnen veel te duur zijn. Die moeten betaalbaar worden zodat mensen betere behandeling krijgen."

Hij hoopt over 45 tot 55 dagen aan te komen in Amerika.

Wat heeft China te zoeken in Afrikaanse landen?

Het is een bekend stereotype: Afrika dat hulp krijgt van het Westen. In China kijken ze heel anders naar het continent: daar zien ze Afrika als handelspartner. En dus pompt China steeds meer geld in Afrika.

Maar omdat China geen onderscheid maakt bij hun hulp aan Afrikaanse landen, kunnen autoritaire regimes in Afrika blijven bestaan. Dat ontdekte de Duitse Tobias Broich (29). Hij promoveerde gisteren in Maastricht op zijn onderzoek naar de toenemende financiŽle steun van China aan Afrikaanse landen en de gevolgen daarvan.

Hoeveel geld China precies in Afrika steekt, is volgens Tobias niet duidelijk. "De Chinese overheid is hier niet transparant over. Het land heeft zelf nog ontwikkelingsgebieden en is bang dat er onrust ontstaat zodra deze cijfers bij de bevolking bekend zijn."

Wat doet China in Afrika?

China heeft Afrikaanse grondstoffen en landbouwproducten hard nodig, omdat daar in eigen land een tekort aan is. In ruil voor hun grondstoffen en leningen krijgen Afrikaanse landen infrastructuur en energiecentrales terug. "China haalt veel voordeel uit het bouwen van infrastructuur, want daarmee is de export makkelijker", legt Tobias uit.

Tobias startte zijn onderzoek naar China's groeiende economische en politieke invloeden op het Afrikaanse continent in 2011. In 2016 verbleef hij twee maanden in EthiopiŽ. Hij sprak met overheidsambtenaren, onderzoekers en westerse en Chinese ontwikkelingshulpverleners uit verschillende Afrikaanse landen.

Door de investeringen zijn Afrikaanse landen positiever tegen China aan gaan kijken, zegt Tobias. Een land als EthiopiŽ heeft volgens hem een look-east-policy. "Ze zien China als rolmodel, en willen dat ontwikkelingsmodel toepassen op het eigen land: armoede verkleinen en zorgen voor een razendsnelle economische groei."

"Omdat China zelf ook nog minder ontwikkelde gebieden heeft, hebben Afrikaanse leiders het idee dat China meer inspeelt op de behoeftes van Afrikaanse landen. Westerse landen denken meer in de trant van 'wij tegen zij'. Deze landen richten zich vooral op hulp, maar veel minder op investeringen en handel. De Chinese aanpak is veel positiever in de ogen van Afrikaanse leiders."

"Ik zeg niet dat ťťn benadering beter is dan de andere; Afrikaanse landen moeten zelf een weg vinden in hoe ze hun belangen kunnen laten vervullen, zonder daarbij hun soevereiniteit te verliezen. EthiopiŽ pakt het bijvoorbeeld slim aan en ontvangt steun van zowel China als het Westen. Zo wordt het op sociaal ťn infrastructureel gebied gesteund."

Gevolgen

Een van Tobias' hoofdvragen was of China landen met een autoritair regime verkiest boven landen met een democratisch binnenlands beleid.

China is op dit moment de nummer ťťn handelspartner van Afrika. De VS biedt nog steeds de grootste financiŽle steun, maar China is als een razende op weg naar de top. "Een belangrijke conclusie die ik uit het onderzoek heb gehaald, is hoe meer China zich in Afrikaanse landen wortelt, hoe minder politieke veranderingen er geŽist worden. Daarbij houdt China's steun indirect autoritaire regimes in stand." Denk bijvoorbeeld aan Afrikaanse landen als Congo, Niger en Zimbabwe.

"Wil een ontwikkelingsland met autoritair regime financiŽle steun van het Westen, dan moet het politieke aanpassingen doen. Van China hoeft dat niet meer, en daar spelen landen als Zimbabwe slim op in. Het gevolg is dat autoritaire regimes kunnen blijven bestaan en het voor westerse landen moeilijker wordt om politieke veranderingen door te voeren."

Congo, potentieel het rijkste land van Afrika, ligt totaal in puin

Het gaat slecht met Congo. Momenteel zijn er in het Afrikaanse land 1,7 miljoen mensen op de vlucht. Honderdduizenden kinderen hebben honger en het stikt er van de conflicten. Allemaal met ťťn overkoepelende oorzaak: het wanbeleid van president Joseph Kabila. Of eigenlijk het ontbreken van zijn beleid. Hij is al een jaar illegaal aan de macht en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen.

Dat is eeuwig zonde, want volgens correspondent Koert Lindijer heeft Congo de potentie om het rijkste land van Afrika te zijn. "In de bodem zitten ontelbare grondstoffen als goud, diamant, olie en uranium", zegt hij. "Daarnaast is de grond zo vruchtbaar als maar kan. Ik kan hier een kersenpit uitspugen, dan staat er morgen bij wijze van spreken een hele boom."

Maar wat is er precies aan de hand in Congo? En wat kan het land wťl bieden? Je ziet het in onderstaande video.

Ook zij sporten met astma: 'Ik was zo benauwd dat ik de bal miste'

Chris Froome is positief getest bij een dopingtest. Niet voor epo of steroÔden, maar een te hoge waarde salbutamol: een astmamedicijn dat je luchtwegen wijder maakt. De tourwinnaar zegt zelf dat hij tijdens de Vuelta erg veel last heeft van zijn luchtwegen en daarom het medicijn gebruikt.

De longziekte is absoluut niet zeldzaam onder topsporters. Volgens een onderzoek van de University of Western Australia gebruikt 8 procent van alle Olympische sporters medicijnen tegen astma. Opvallend is dat dit vooral gebeurt onder sporters die een goede conditie nodig hebben: fietsers, zwemmers en schaatsers bijvoorbeeld. In Nederland hebben sporters als Erben Wennemars, Maartje Goderie en Marleen Veldhuis last van astma.

Als je kijkt naar de enorme hoeveelheid zuurstof die een topsporter gebruikt, is het niet gek dat hij of zij last krijgt van de luchtwegen, zegt sportarts Guido Vroemen. "Vooral duursporters sporten op hoge intensiteit: soms ademen ze bijna 200 liter lucht per minuut in. Daardoor kunnen je luchtwegen geprikkeld en uitgedroogd raken, en dan vernauwen ze."

Ook de omstandigheden waarin de sporter moet werken hebben een grote invloed op hun luchtwegen. Droge lucht prikkelt je slijmvliezen, maar ook koude of warme lucht kan ze aantasten. "Probeer zelf maar eens met 30 graden te fietsen", zegt Vroemen. "Alles droogt dan uit. Bij een wielerwedstrijd als de Vuelta is de lucht ook erg warm en droog."

Jacco Eltingh was zo astmatisch dat hij werd afgekeurd voor militaire dienst. Omdat hij ook allergisch was voor pollen en huisstofmijt had hij vooral in het voorjaar last van zijn luchtwegen. Toch behaalde hij een toppositie in het Nederlandse tennis.

"Bij de Zuid-Europese wedstrijden ga je eigenlijk het voorjaar achterna", zegt hij. "Ik kan me een keer in Rome herinneren dat ik zo benauwd was dat ik naast de bal sloeg. Ik kon niet meer normaal functioneren."

Volgens Eltingh is het vooral een kwestie van je limieten kennen. "Ik wist op een gegeven moment in welke perioden ik last had van astma. In die periodes probeer je dan extra fit te zijn, en je probeert bepaalde regio's te mijden. En je kunt een voordeel hebben van bepaalde medicatie."

Over die voordelen is dus veel gedoe: critici van Froome denken dat je beter presteert als je meer luchtwegverwijders gebruikt. "De onderzoeken zijn hier onduidelijk over", zegt Vroemen. "Maar als je luchtwegen niet vatbaar zijn voor de prikkeling staan ze gewoon open. En verder dan open kan niet."

Een zwembad met chloor is ook zo'n voorbeeld van een ongezonde omgeving voor sporters. Hinkelien Schreuder was Olympisch zwemmer en had sports induced-astma. "Dat betekent dat hard trainen in een chlooromgeving effect heeft op de longen en het luchtwegsysteem."

Schreuder heeft daar al last van sinds haar 11e en dat kwam dus naar voren tijdens zwemtrainingen. "Naarmate ik meer in zo'n omgeving bewoog, is het effect extremer geworden. Ik had er medicijnen voor, een onderhoudsdosis waardoor je beter bestand bent tegen infecties. Die inhaleerde ik elke dag, altijd als ik in training was."

Dat was best een belemmering. "Het is een factor waar je rekening mee moet houden in je trainingsbelasting. Wanneer je dat niet goed genoeg doet, wordt bijvoorbeeld bronchitis of longontsteking een belemmerende factor. Zo heb ik tot twee keer toe m'n rib gebroken door heftige hoesten."

Sports induced asthma komt volgens Schreuder veel voor bij zwemmers en schaatsers. "Een chlooromgeving is gewoon niet de meest gezonde lucht om hard te trainen. Net als de kou voor schaatsers niet gezond is. Het vormt gewoon een aanslag op je luchtwegen."

Toch ziet Eltingh het feit dat Froome astma heeft niet als een goed excuus. "Als je met de toegestane hoeveelheid medicijnen minder goed presteert, dan moet je het daar maar mee doen. Astma is niet een vrijbrief om daar overheen te gaan. Je hebt je aan de regels te houden."

"Aan de andere kant vind ik wel dat de organisatie heel zorgvuldig te werk moet gaan. Ze zouden bijvoorbeeld moeten kijken of dit niet toevallig een periode is waarin Froome erg veel last heeft van astma. Er moet goed worden gekeken, voordat hij aan de schandpaal wordt genageld en er achteraf niets aan de hand blijkt."

Home | Contact