TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Waarom je zelfs met een prima salaris in je eentje geen huis kunt kopen

In de rij voor een bezichtiging, standaard overbieden en dan nóg geen succes. Een huis kopen is in deze tijd voor bijna iedereen een flinke uitdaging. Maar mensen met een middeninkomen die in hun eentje een huis willen kopen zijn eigenlijk kansloos.

Hoe dat kan? In deze video legt NOS op 3 je uit wat er achter 'de stille ramp op de woningmarkt' zit:

De problemen op de woningmarkt van de mensen met een middeninkomen hebben inmiddels wel de aandacht van de politiek. Het kabinet kondigde plannen aan om 2 miljard euro te investeren in de woningmarkt, specifiek om starters en middeninkomens te helpen. En ook de twintig grootste gemeenten hebben stuk voor stuk actieplannen voor deze groep. Ze willen vooral meer huurhuizen voor deze groep gaan bouwen.

Gemeenten kunnen ook op de markt voor koopwoningen ingrijpen. Een van de instrumenten die ze kunnen inzetten is 'Sociale Koop'. Daarmee kunnen ze vastleggen dat nieuwbouwwoningen specifiek voor mensen met een middeninkomen worden gereserveerd.

Helaas voor de mensen die op zoek zijn naar een nieuwbouwwoning: slechts acht gemeenten gebruiken die optie. In een kwart van de ondervraagde gemeenten kennen ze mogelijkheid überhaupt niet.

Maar er gebeurt ook echt wel wát bij gemeenten: zo hebben ze in Zaanstad een eigen manier bedacht om jonge mensen met een middeninkomen aan een koophuis te helpen.

Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat. Voorlopig is het einde van de 'stille ramp op de woningmarkt' nog niet in zicht. Makelaarsvereniging NVM voorspelde onlangs al dat het aantal mensen dat een huis zoekt alleen nog maar zal toenemen.

Meer extreem uitgaansgeweld: 'Pepperspray maakt geen indruk'

"Ik stond met vrienden bij de gokautomaat. 'Hoe komen jullie aan geld? Gestolen zeker', hoorde ik een gast roepen." Hamod (20) ging erop af. "Dat vind ik geen respect. Ik heb hem op zijn kaak geslagen, hij viel meteen neer." Dit verhaal is geen uitzondering. Regelmatig verandert een avond 'drankjes en dansjes doen' in een avond knokken.

Maar hoe vaak gebeurt dat nou écht? Cijfers zijn er niet, maar volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) lijkt het erop dat het extreme geweld toeneemt. Het centrum spreekt veel met politie, horecaondernemers en beveiligers. "Kleine incidenten, zoals het simpele duw- en trekwerk, worden minder. Maar heftig geweld, waarbij bijvoorbeeld wapens worden gebruikt of gewonden vallen, neemt toe", zegt CCV-adviseur Marjolijn van Hest.

Wie gebruiken geweld tijdens het uitgaan? En waarom doen ze dat? NOS Stories sprak met politie, daders, slachtoffers, beveiligers en experts om dat uit te zoeken.

Ook de Dutch Bouncer Federation, de belangenvereniging voor horeca-portiers, merkt dat jongeren meer extreem geweld gebruiken als ze uit een club of kroeg worden uitgezet. "Het begint vaak met 'kankerlijer dit, kankerlijer dat', vervolgens trekken ze soms zelfs een mes", zegt mede-oprichter Cornel Gorsselink, die al dertig jaar als portier werkt.

Volgens het Trimbos-instituut en CCV hebben vechtpartijen tijdens het uitgaan verschillende oorzaken: het gebruik van alcohol en drugs, persoonskenmerken en de omgeving. En ook groepsdruk en de houding van politie en beveiligers spelen een rol.

Gekneusde kaak

Uit het nationale uitgaansonderzoek blijkt dat bij bijna alle gevallen van agressie of vechtpartijen tijdens het stappen, alcohol in het spel was. "Ik wilde een goede vriend helpen overeind te blijven, hij was echt straalbezopen. Maar dat zag hij als aanval en begon keihard op me in te slaan", zegt een anoniem slachtoffer van 19. Ze hield er een hersenschudding en gekneusde kaak aan over.

De combinatie van drank en drugs (zoals cocaïne) is nog gevaarlijker, volgens Van Hest. "Je denkt dan dat je onoverwinnelijk bent en je overschat jezelf enorm." De politie kan dan ook moeilijker ingrijpen. "Pepperspray maakt bijvoorbeeld geen indruk, want je voelt minder pijn. Het geweld kan ontzettend snel uit de hand lopen."

Verder verschillen mensen onderling enorm. Mannen zijn het meest betrokken bij uitgaansgeweld, omdat zij zeker tijdens de puberteit veel van het hormoon testosteron in hun lijf hebben. En je leeftijd zegt veel. Tot je vijfentwintigste kan je impulsiever handelen, want je hersenen zijn dan nog niet helemaal ontwikkeld. De een kan ook een korter lontje hebben dan de ander, waardoor dingen sneller irriteren. De omgeving bijvoorbeeld: harde geluiden, warmte en drukte vergroten de kans op een agressieve sfeer.

Ook is het belangrijk hoe toezichthouders zoals politie, portiers en beveiligers zich gedragen. "Als hun houding als slecht wordt gezien, kan dat een agressieve sfeer oproepen", zegt Van Hest.

Slachtoffer of dader?

Als het uiteindelijk vechten wordt, is het niet altijd duidelijk wie nou dader is en wie slachtoffer. "Dader- en slachtofferschap lopen vaak door elkaar", vertelt Ninette van Hasselt, hoofd Expertisecentrum Alcohol bij Trimbos.

NOS Stories interviewde een meisje van 17 waarbij dat het geval is. "Een vriend van mij werd omsingeld in de kroeg en werd aangevallen," vertelt zij. "Ik wilde hem helpen en sprong ertussen, daarna kreeg ik ook klappen. Dus ben ik terug gaan slaan."

Hoe vaak uitgaansgeweld voorkomt wordt niet bijgehouden. Dus stuurde NOS Stories een vragenlijst naar 45 grote gemeentes verspreid over het hele land. Van de 32 plaatsen die de enquête invulden, bleek dat ruim een derde geen idee heeft of geweld tijdens het uitgaan toe- of afneemt.

Bijna alle gemeentes gaven aan dat ze maatregelen hebben genomen om uitgaansgeweld aan te pakken. Denk aan extra camera's en gesprekken met horeca en politie. Ook worden er particuliere beveiligers en jongerenwerkers ingezet die toezicht houden en moeten voorkomen dat de boel uit de hand loopt.

Een methode die erg populair is de laatste tijd, heet nudging: op een vriendelijke manier gedrag beïnvloeden. "Er worden rode lopers uitgerold in straten om mensen het gevoel te geven dat ze vip zijn en zich gedragen", zegt Van Hest van expertisecentrum CCV. "Maar ook worden buiten op straat spiegels opgehangen om mensen meer bewust te maken van zichzelf."

Waarom we het voor een keer uitgebreid over zelfdoding bij jongeren hebben

Over jongeren die overlijden door zelfdoding berichten media meestal heel terughoudend, uit angst voor kopieergedrag. Vandaag is een uitzondering: zowel nabestaanden als onderzoekers benadrukken dat we het gesprek erover aan moeten gaan.

Iedere dag krijgen familie of vrienden in Nederland het verschrikkelijke bericht dat iemand uit hun omgeving is overleden door zelfdoding. Een maatschappelijk probleem, dat vooral aandacht kreeg toen in 2017 bijna twee keer zo veel tieners zichzelf doodden.

In onderstaande video legt NOS op 3 uit waarom we het er vandaag juist wél over hebben:

Praten over dit onderwerp is moeilijk maar ook noodzakelijk, zeggen deskundigen. Vandaag verscheen een rapport waarin adviezen staan die zelfmoorden kunnen voorkomen. Onderzoekers willen graag dat die adviezen worden besproken. Zo moet de zorg beter aansluiten op complexe problemen, kunnen scholen meer doen om zelfmoordgedachten te signaleren en moeten ouders beter gehoord worden door zorgverleners.

Voor media gelden bij dit soort berichten belangrijke richtlijnen, die je ook in onze berichtgeving terugziet. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat verwijzen naar hulp zelfdodingen kan voorkomen. Ook is het belangrijk dat media laten zien dat dit echt kan helpen.

Ook Petra wil graag dat er meer wordt gepraat over zelfmoord. Zij verloor twee jaar geleden haar 19-jarige dochter Laura door zelfdoding. "Ze was eigenlijk een heel makkelijk kind, heel zorgzaam voor anderen. Maar op een gegeven moment werd ze depressief", vertelt Petra.

"Er speelde heel veel in haar leven. Zo vond ze het ingewikkeld dat haar vriendinnetjes naar havo en vwo gingen en zijzelf naar het vmbo. "Ze vond dat moeilijk om te accepteren en voelde zich minder goed."

Petra merkte dat haar dochter zich anders ging gedragen. "Haar kamer werd heel rommelig en ze werd heel humeurig. Ik dacht eigenlijk dat ze nog laat ging puberen. Maar nu ik erop terugkijk, was dit het moment dat ze veranderde."

Later vond Petra briefjes in Laura's jaszak, waarop stond hoe ze zichzelf wilde ombrengen. "Ik heb haar daar toen mee geconfronteerd en gevraagd of het echt was, en hoe lang het al speelde. Je wil daar liever voor weglopen, horen dat het niet klopt. Maar als dit de realiteit is zul je wel moeten praten."

"Laura was best wel open toen ik ernaar vroeg. Toen voelde ze zich niet meer zo eenzaam. Dat is ook wat ik anderen die iemand zien afglijden zou willen meegeven: probeer erover te praten, hoe moeilijk dat ook is."

En daarmee zegt zij hetzelfde als onderzoekers: hou contact met jongeren die worstelen met zelfmoordgedachten. "Iedereen kan er wat aan doen: van de leerkracht, tot de huisarts, de sportcoach", zegt Saskia Mérelle, projectleider van het onderzoek. Ook de omgeving. "Hoelang het ook duurt, hoe zwaar ze het ook hebben: laat ze niet los."

Heb jij hulp nodig? Zie www.113.nl, deluisterlijn.nl of bel 0900-0113. Praat erover met iemand die je vertrouwt en zoek samen hulp.

Operatie Ajax: zo werden Iran en Amerika aartsvijanden

Deze week brandden in Iran weer Amerikaanse vlaggen en klonk er 'dood aan Amerika!'. Niet voor het eerst. Het conflict tussen de VS en Iran gaat namelijk veel verder terug. Maar de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani zet de boel weer op scherp.

NOS op 3 legt uit hoe Iran en de VS aartsvijanden werden en hoe een geheime missie van de CIA in 1953 met de naam 'Operatie Ajax' daarvoor zorgde:

'Mijn universiteit zette me op een botte manier uit mijn bedrijf'

Dat studenten soms lijnrecht tegenover hun universiteit komen te staan als ze een briljante uitvinding doen, kon je vanochtend lezen. Maar ook later, als je universiteit zakelijk partner wordt, kan het zijn dat je als student een andere kant van de onderwijsinstelling ziet. "Ik werd door mijn universiteit op een botte manier uit mijn bedrijf gezet", zegt een oud-TU Delft-student tegen ons.

In onderstaande video legt NOS op 3 uit hoe het kan dat je als student met een briljante uitvinding plotseling tegenover de juristen van je universiteit belandt:

Uit gesprekken met meer dan zeventig (oud-)studenten en -medewerkers die NOS op 3 de afgelopen weken voerde, hoorden we met name over de harde opstelling van de TU Delft in onderhandelingen over studenten-uitvindingen.

Deskundigen maken zich zorgen over die opstelling: "Het zijn een muis en een olifant die samen bezig zijn, en de student is de muis." Veel van de studenten die we spraken, wilden daarom hun verhaal niet met naam doen. Marcel Fleuren wel. Over de TU Delft zegt hij: "Ik had niet verwacht dat me dit zou overkomen met mijn eigen vertrouwde universiteit."

Fleuren bedacht tijdens zijn studie het bovenstaande ding: een enkelband. Flexibel genoeg om lekker te sporten, stevig genoeg om een verzwikking te voorkomen. Volgens de TU Delft een van de beste innovaties van het jaar.

Om hem te helpen bij het opstarten van een bedrijf, betaalde de universiteit de patentaanvraag. Zo was zijn uitvinding beschermd. Daar stond wel iets tegenover: een aandeel van 30 procent in het bedrijf voor de universiteit.

"Mij werd verteld dat dat een standaard afspraak was. En zelf had ik er het geld niet voor. Bovendien: met de TU aan boord kon ik gebruikmaken van hun faciliteiten en netwerk. Dat de universiteit zo ook eigenaar werd van het intellectueel eigendom leek mij geen probleem. Het voelde wel veilig om als beginnend ondernemer met je universiteit een bedrijf te starten."

Een paar jaar later ontstond er een conflict met de inmiddels vijf andere aandeelhouders, waaronder Delft Enterprises, de investeringstak van TU Delft. Fleuren: "Ze waren niet tevreden over de verkoopresultaten en wilden dat ik zou aftreden als directeur-bestuurder. Ze dachten dat ik het bedrijf niet tot grote hoogte zou gaan brengen."

Maar Fleuren wilde aanblijven, dus kwam met tegenvoorstellen, zoals een gedeeld bestuur. "Daar werd negatief of soms helemaal niet op gereageerd", zegt hij. "Het moest onder hun voorwaarden, of anders niet."

Geldnood

Fleuren stelde zich naar eigen zeggen meewerkend op, maar weigerde om onder de voorwaarden van de aandeelhouders af te treden. Ondertussen leek Delft Enterprises zijn geduld te verliezen. Zonder zijn medeweten stuurde het alle medewerkers van het bedrijf een mail: Fleuren zou zijn ontslagen. "Een beslissing die later weer 'teruggedraaid' moest worden, omdat ze die beslissing zonder mijn instemming helemaal niet konden nemen."

Maar toen het bedrijf in geldnood raakte en salarissen niet uitbetaald dreigden te worden, kwam er een laatste voorstel van de aandeelhouders: "Of jij vertrekt als bestuurder, of wij investeren niet meer en jij krijgt de shit over je heen", zegt Fleuren. "Ik had maar één keus: vertrekken. Anders zou mijn bedrijf, waar ik mijn ziel en zaligheid in had gestopt, failliet gaan."

In 2017 legde Fleuren zijn bestuurdersfunctie neer en kwam thuis te zitten met psychische klachten.

Reactie TU Delft

TU Delft herkent zich niet in de situatie zoals door Fleuren beschreven, laten ze schriftelijk aan ons weten. "Fleuren heeft veel kansen gehad om gebruik te maken van diensten van ervaren ondernemers die net zoals de TU maar één doel voor ogen hebben, namelijk ervoor te zorgen dat het product succesvol wordt in de markt. Het is jammer dat dit niet met hem is gelukt."

De universiteit ontkent dat Fleuren het bedrijf moest verlaten. "Toen de aandeelhouders van mening waren dat het beter was voor het bedrijf dat er een andere ceo zou komen, heeft die intensief met Fleuren gesproken over een rol in het bedrijf. Deze pogingen hebben helaas niets opgeleverd."

TU Delft benadrukt dat de situatie rond Fleuren een uitzondering is. De meeste student-ondernemers worden of werden volgens de universiteit "zeer tot hun tevredenheid" begeleid door verschillende partijen binnen de TU Delft, zoals Delft Centre of Enterpreneurship, YES!Delft en Delft Enterprises.

Een verschil in inzicht over de toekomst van een bedrijf kan natuurlijk voorkomen. Maar deskundigen die wij over deze en soortgelijke zaken spraken, zijn kritisch over de rol van de universiteit. Hoogleraar onderwijssociologie Marc Vermeulen: "De student is een eenling die tegen een grote instelling aan het opboksen is. Dat moet je niet willen."

Emeritus hoogleraar Onderwijsrecht Paul Zoontjens sluit daarbij aan: "TU Delft overschrijdt op deze manier alle grenzen waaraan een universiteit zich in de relatie tot haar studenten moet houden, juist omdat die zich in een kwetsbare positie bevinden. De opdracht tot valorisatie, het brengen van een idee naar de maatschappij, kan en mag nooit zover gaan dat de universiteit eigen zeggenschap over vindingen opeist op de manier zoals dat nu gebeurt."

Zoontjens pleit daarom voor betere regulering van dit soort praktijken.

Eenduidige richtlijn

De koepel voor universiteiten, de VSNU, laat weten te werken aan een eenduidige richtlijn voor universiteiten over hoe ze met uitvindingen van studenten om moeten gaan.

TU Delft is nog steeds aandeelhouder in het voormalige bedrijf van Fleuren. Zijn aandeel is inmiddels verwaterd tot minder dan 1 procent. Ook staat hij nog persoonlijk garant voor een lening die hij destijds afsloot voor zijn bedrijf. Fleuren werd door de huidige ceo gevraagd om in een andere rol terug te keren in het bedrijf, maar Fleuren had daar "door wat er is gebeurd, geen interesse meer in".

Is er na het lezen van dit artikel iets dat je met ons wil delen, mail dan naar jeanine.duijst@nos.nl.

Home | Contact