TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Dit is hoe mevrouw Harthoorn (82) haar hondje Bowie kan houden

Met de ouderdom komen kwaaltjes. Rugpijn, zwakke knieën of slecht zicht: het maakt het verzorgen van een huisdier lastig. Ook voor chronisch zieken of mensen met een handicap levert dit problemen op. Om te zorgen dat zij toch hun huisdier kunnen houden, heeft de Dierenbescherming de Dierenbuddy in het leven geroepen. Die doet eigenlijk alles wat een baasje zelf niet (goed) meer kan. Denk aan: uitlaten, de kattenbak of vogelkooi verschonen en met een huisdier naar de dierenarts gaan.

Sharron is Dierenbuddy en loopt regelmatig met de hond van mevrouw Harthoorn. Bekijk hier de video.

Mevrouw Harthoorn (82) liet een jaar geleden een lepeltje op de grond vallen en blesseerde daarbij haar rug. "En dan zit je, je kunt geen kant op". Dierenbuddy Sharron (21) komt trouw elke week twee keer langs om het hondje van mevrouw Harthoorn, Bowie, uit te laten. "Ik pak de riem en hij begint meteen te blaffen", lacht ze. "En het is echt een koekiemonster. Hij weet precies van welke buren hij een koekje krijgt."

Voor veel ouderen of chronisch zieken is zo'n huisdier van groot belang voor de kwaliteit van leven. Marko Roenhorst, coördinator van het project in Purmerend, legt uit dat het beter is om te voorkomen dat iemand afstand moet doen van zijn huisdier. "Dat is ellende voor zowel het baasje, als voor het huisdier. Voor veel mensen is een huisdier het laatste en beste wat ze nog hebben."

Hoeveel ouderen en chronisch zieken in Nederland een Dierenbuddy kunnen gebruiken, kan de Dierenbescherming lastig inschatten. "Mensen met een handicap zijn relatief makkelijk te vinden via instanties. Maar veel ouderen met een huisdier of mensen die bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad, zijn moeilijker in beeld te krijgen. Juist die groep zou zoveel baat kunnen hebben bij de Dierenbuddy."

Inmiddels zijn er in tien gemeenten 71 Dierenbuddy's actief. De eerste plaatsen waren Amsterdam, Zaanstad, Purmerend, Utrecht, Amersfoort en Enschede. Dit jaar is het project uitgerold naar Hoorn, Gooise Meren, Rotterdam en Ridderkerk.

Waarom er 15.000 goudstaven onder De Nederlandsche Bank liggen

Het glimt, zal nooit roesten en is vooral zeldzaam: goud. De prijs van dit edelmetaal is in zes jaar tijd niet zo hoog geweest.

In de eerste zes maanden van dit jaar kochten centrale banken voor enorme bedragen aan goud. In totaal voor 15,7 miljard dollar, blijkt uit data van de World Gold Council.

Met geopolitieke spanningen in het achterhoofd, zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China, vullen landen hun goudkluizen.

Ook Nederland heeft een aanzienlijke goudvoorraad; vergeleken met andere landen staat deze voorraad op plaats tien in de wereld. De totale waarde: 26 miljard euro.

In deze video leggen we je uit waarom Nederland al dat goud heeft:

Het Nederlandse goud ligt strategisch verspreid over de wereld: in de VS, Canada en Engeland. Maar ook in eigen land liggen 15.000 staven goud, in een zwaarbeveiligde kluis onder De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam.

Voorlopig, want binnenkort start de bouw van een Nederlands Fort Knox. Of zoals de bank het zelf noemt: het DNB Cashcentrum. Dat komt in de gemeente Zeist. Het biedt opslag voor zowel het goud als de Nederlandse cashvoorraad. De verhuizing zal, als alles volgens schema loopt, in 2022 plaatsvinden.

500 slaapdeskundigen maken zich zorgen: 'Melatonine is geen slaapmiddel'

Zo'n 500 wetenschappers en artsen op het gebied van slaap maken zich zorgen om het gebruik van melatoninepillen als slaapmiddel. Nu ligt het nog in de schappen bij de drogist, maar de experts zouden het liefst zien dat het alleen nog met goede begeleiding en op doktersrecept te krijgen is bij de apotheek.

"Bij verkeerd gebruik van melatonine kunnen mensen juist hun slaap gaan tegenwerken", zegt slaapprofessor Ysbrand van der Werf. "De werking is eigenlijk niet om beter te slapen, maar om je biologische klok te verzetten."

Toch gebruiken veel mensen het hormoon wel om in slaap te komen. Je valt misschien vijf minuten eerder in slaap, maar je biologische klok kan een uur per dag opschuiven. Dat is alleen handig bij bijvoorbeeld een jetlag.

NOS Stories zocht uit waarom veel mensen melatonine gebruiken als slaapmiddel en wat de gevolgen kunnen zijn:

"Melatonine gebruik je makkelijk verkeerd, omdat je het precies op het goede tijdstip moet innemen", zegt slaaponderzoeker Annemarie Luik. Als je het te laat neemt, kan het meer slaperigheid veroorzaken overdag.

Dat weet niet iedereen, omdat op veel bijsluiters staat dat je het "kort voor het slapen gaan" of "1 uur voor het slapen gaan" moet innemen. Maar als je je ritme wil veranderen, waar het hormoon voor bedoeld is, moet je het uren voor je gewenste bedtijd slikken.

Daarnaast kan een te hoge dosering de slaperigheid overdag versterken. Bovendien zijn de effecten van het slikken van melatonine op lange termijn nog niet duidelijk.

Van der Werf vindt daarom dat er te vrijblijvend met melatonine wordt omgegaan. "Het is een hormoon, het is geen eenvoudig, onschuldig stofje."

Maar als je melatonine beter kunt laten liggen als je slaapprobleem niet met je ritme te maken heeft, wat kan je dan beter doen? Volgens deskundigen is het belangrijk eerst de oorzaak van je slaapprobleem te vinden.

"Als je melatonine inneemt om beter te slapen terwijl stress de oorzaak is, bestrijd je alleen een symptoom", zegt slaapdeskundige Hans Hamburger. Dan heeft een pilletje dus weinig zin, maar werkt slaaptherapie beter.

Piek van studenten op komst: zijn de steden er klaar voor?

Deze week beginnen de eerste introductieweken voor studenten. Dat betekent ook een nieuwe toestroom van (inter)nationale studenten op zoek naar betaalbare woonplek. Vorig jaar leidde dat in meerdere steden tot problemen, studenten moesten noodgedwongen uitwijken naar hostels en tentenkampen.

Zijn steden dit jaar beter voorbereid? Je zou denken van wel: vorig jaar beloofden de politiek en onderwijsinstellingen het probleem aan te pakken middels een actieplan. In deze video zoekt NOS op 3 uit wat er tot nu toe van dat actieplan terecht is gekomen:

Het plan richt zich op drie punten: meer woningen, ieder jaar voldoende noodopvang en betere woonvoorlichting voor internationale studenten. Met als einddoel binnen tien jaar woningvraag en -aanbod volledig in evenwicht brengen.

Meer woningen

In dichtbebouwde steden is het voor studenten vaak lastig een kamer te vinden. Daar willen gemeenten verandering in brengen met extra studentenwoningen. Alle steden spraken in een voortgangsbrief streefaantallen voor de korte (3-4 jaar) en lange (10 jaar) termijn uit.

Wat is daar tot nu toe van terechtgekomen? We belden gemeenten en onderwijsinstellingen om daarachter te komen:

Lang niet overal zijn de tekorten in een jaar tijd echt ingelopen. Steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen hebben voor de toekomst wel concrete bouwplannen om het tekort verder te verkleinen. In Delft, Leiden en Eindhoven zijn die plannen er (vooralsnog) niet of beperkt.

Noodopvang

En dus is het maar de vraag of de tenttaferelen van vorig jaar voorkomen kunnen worden. Om de piek van nieuwe studenten op te vangen spreken gemeenten en onderwijsinstellingen in het actieplan uit ieder jaar voor voldoende noodopvang te zorgen.

Hoeveel precies 'voldoende' is, is lastig te bepalen. Maar feit is dat van de zes steden met de grootste tekorten er maar drie noodopvangplekken hebben geregeld: Utrecht, Groningen en Amsterdam. Al vergaf die laatste stad in juli al alle 269 noodkamers aan internationale studenten.

Delft en Leiden zeggen de noodopvang niet nodig te hebben. In Leiden waren vorig jaar vakantiehuisjes gereserveerd, die uiteindelijk niet werden gebruikt.

Voorlichting

Het aantal internationale studenten dat naar Nederland trekt neemt al jaren toe en dat zal voorlopig zo blijven, is de verwachting. Het actieplan stelt dat onderwijsinstellingen studenten beter wegwijs moeten maken in de woonsituatie in hun stad en hun rechten als huurder.

Want 'internationals' komen regelmatig in de problemen bij een zoektocht naar een kamer. Ze zijn vaak zo wanhopig op zoek dat oplichters hier op inspelen. De Spaanse Lidia kwam vorig jaar naar Groningen en werd slachtoffer van zo'n 'scammer'.

"Ik had al maanden gezocht en uiteindelijk werd me online een kamer aangeboden. Ik moest vooraf wel een voorschot van twee maanden betalen, in totaal 1300 euro. Die kamer bleek alleen niet te bestaan. Toen ik er aankwam, woonde er een familie op dat adres."

En Lidia's verhaal staat niet op zich, zegt onderzoeksjournalist Willem Groeneveld van het Groningse blog Sikkom. "Dit gebeurt op grote schaal. Het is vaak een internationale bende. Dan word je doorgeleid naar een site die lijkt op Airbnb, zodat het allemaal heel veilig lijkt. En dan ontfutselen ze je een paar duizend euro aan huur en borg."

Afgelopen jaar kreeg de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) via hun 'housing hotline' twee keer zoveel klachten van internationale studenten over hun woonsituatie als het jaar ervoor. Daarom wil minister Ollongren dat studenten betere Engelstalige voorlichting krijgen en werd de campagne 'Wees Wegwijs met je huurprijs' in het Engels vertaald.

In de verschillende steden komt de toestroom van studenten vandaag echt op gang. Of de getroffen maatregelen effect hebben, gaan we dus de komende weken zien.

Jan (33) zet sportclubs op in vluchtelingenkampen

"Sport verbroedert en geeft mensen eigenwaarde", dat zegt Jan van Hövell (33), die vanuit die gedachte een sportclub opzette in een Keniaans vluchtelingenkamp.

De club werkt als een bibliotheek voor sportspullen. Netten, ballen en bordspellen kunnen er tegen een klein bedrag gehuurd worden, waardoor de vereniging inmiddels grotendeels zelfvoorzienend is.

In de onderstaande video legt Jan uit hoe hij op het idee kwam:

In Kenia verblijven ruim 400.000 vluchtelingen, van wie meer dan de helft nog kind is. "Ze komen vaak alleen aan en vervelen zich", zegt Jan. Sport is volgens hem een oplossing: "Het geeft uitdaging en daarmee zin aan het leven."

Inmiddels staan er bij de club in Kalobeyei meer dan 8000 mensen ingeschreven. Niet alleen vluchtelingen, maar ook Kenianen. Daarmee wil Jan de band tussen de lokale bevolking en de vluchtelingen verbeteren, want dat wordt volgens hem nog weleens vergeten.

Inkomsten haalt de stichting uit donaties en uit de verkoop van sportkleding in Nederland. "Alles gaat naar het goede doel", zegt Jan. Zelf komt hij rond door als dj te draaien op feestjes.

Nu de sportclub loopt, hoopt de stichting snel uit te breiden. In de buurt van de eerste locatie wil Jan een tweede club opzetten, om daarna clubhuizen te openen in Bangladesh en Rwanda.

Het idee is dat het concept overal komt waar mensen sportspullen nodig hebben. In favela's, sloppenwijken, maar ook gewoon in Nederland. Jan: "Zo kunnen we sport overal en voor iedereen mogelijk maken."

Home | Contact